CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 9493|Reply: 62

Lagu Haqiem Rusli Pelat Sebutan Inggerisnya - Adibah Noor Sedia Tunjuk Ajar

[Copy link]
Post time 12-6-2018 04:43 PM | Show all posts |Read mode



Mendengar lagu-lagu BBNU (Budak Baru Nak Up) sekarang, memang terasa perubahan tempo sama ada dari segi melodi dan juga lirik. Namun, sesuai dengan peredaran zaman, ia tetap kedengaran lunak pada khalayak pendengar sebayanya.


Terbaru, lagu 'Jatuh Bangun' dendangan Haqiem Rusli mendapat perhatian daripada Adibah Noor. Bukan kerana percampuran antara lirik Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris namun lebih kepada cara sebutan Haqiem yang kurang jelas. Adibah menulisnya di Twitter.





Namun, ia terus disangkal oleh peminat Haqiem yang menjelaskan mereka memahami lirik tersebut.







Namun, bagi mereka yang memahami bahasa Inggeris mencadangkan Haqiem perlu lebih belajar supaya lagunya lebih sedap didengar. Adibah yang membahasakan dirinya sebagai 'auntie' juga sanggup memberi tunjuk ajar.








Tweet berterusan kerana sebutan Haqiem memang kurang jelas. Mereka boleh bertukar antara perkataan 'mind' dengan 'mine'.









Ada pula netizen yang memerli gaya sebutan Haqiem dengan menulis ayat yang langsung tidak difahami. Nakal juga ya netizen.










Namun, ada satu komen yang juga masuk akal iaitu kononnya cara sebutan Haqiem yang pelat sebagai strategi untuk mempopularkan lagu tersebut. Ya tak ya juga kan?








Baguslah apabila yang lama menegur yang baru dan sanggup pula memberi tunjuk ajar untuk membetulkan lagi sebutan yang tersilap. DIharapkan beginilah seterusnya bukan menyindir-nyindir di laman sosial seperti mencari gaduh pula. - CARI
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-6-2018 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Wakanda forever...haha
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 09:56 PM | Show all posts
adibah punnnnnnn.... konon terer lah cikgu english gitu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Adibah ni memang asyik proud dgn dia punya english skill ke hulu ke hilir. Tapi aku appreciate lah dia nak tolong tapi dm ajelah.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:04 PM | Show all posts
Alah, rilex la. Nama pun Melayu kan. Tp bdk ni bkn sebut bahasa Melayu pun acah2 pelat kan

Siti konpiden jer buat album English gune accent Melayu pekat. aman2 jer. Wlpn x minat siti tp situ aku puji dia tak acah2 nk jd urbanite Malay KL acah2 hebat sbb English berabuk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
No komen...my inggerish very the hauk,maybe ai boleh join auntie jgk?kekeke~
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah aku dengar pun sebutan dia tak jelas
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 12-6-2018 10:24 PM

Betul la sheol cakap. Akak baru pi dengar lagu tu. Part BM jelas ja heols sebut. Part BI akak dapat tangkap first ngan second line tapi third line lirik Inglis tu akak memang takleh proses lansung amende yang dak Akim ni nyanyi. Pi la dengar tanpa tengok lirik.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-6-2018 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Munshi replied at 12-6-2018 09:56 PM
adibah punnnnnnn.... konon terer lah cikgu english gitu

Dia memang terer. Nyanyi BM pon takda pelat. Cakap BI pula tak fefeling lahir kat Briton or Amareka still sedap namampus sebutannya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak pi google lirik, ni jah 3 baris ayat inglis heol ulang2:

Cause all I want is time ah ah - line 1
To know your mind ah ah - line 2
And i want to you know that I'm fine - line 3

Line 1 akak sexcellent dengar betul. Tu pun akak gigih fokus ya.

Line 2 akak dengar "to know you're mine".

Line 3 nohorom jahnam ke lautan sepi terus pendengaran akak takleh tangkap hapa heol sebut padehal perkataan simple jah. Choih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:29 PM | Show all posts
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..


Dalam hati ai berkata..apa ke pelik benor lagu budak ni nyanyi

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Cara dia tgur tu agk poyo n mrendah2 kn org.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 12:07 AM | Show all posts
chazey replied at 12-6-2018 10:24 PM
Dia memang terer. Nyanyi BM pon takda pelat. Cakap BI pula tak fefeling lahir kat Briton or Amarek ...

mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada sekali berurusan dgn dibah ni dulu dulu lah mungkin 12-13 tahun lepas, pun begitu juga tgh kita bercakap ni dia terus perbetulkan sebutan depan ramai ramai org tgh ada event ni. bukannya salah besar grammatical errors ke apa cuma nahu sebutan shj almaklumlah kita bukan orang inggeris. kot ye pun nak tegur tgklah jugak tempat dan situasi. ni pun sama lah kesnya terus di publickan seakan memperlekehkan bbnu. dan bbnu dipilih tak lain tak bukan utk publisiti sendiri. ok itu je pendapat i. sekian

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
moocoww replied at 12-6-2018 10:29 PM
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..

haha yg ni lawak
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
selain tegur kat pronunciation, bole dak kak dib ni tegur gak netizen yg tulis design as "desing" and mcm2 perkataan lain jugak? berdesing je iols bace bile ade yg tulis design jd desing
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
moocoww replied at 12-6-2018 10:29 PM
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..

kehkehkeh. kelako kelakoo
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 13-6-2018 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Munshi replied at 13-6-2018 12:07 AM
mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada seka ...

Ha ah mmg perangai dia mcm tu.  Tengah bagi talk kat ipta tetiba dia ckp satu english saying. Then dia cakap korang mesti tak paham kan?  Then bebudak tesl buat muka macam whaaaatttt ko ingat engko ke paling terer english kat msia ni sampai dia ingat she knows everything
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:15 AM | Show all posts
Walaupun kak dibah a bit poyo tapi dalam hal ni dia memang betul. So deal with it!
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Munshi replied at 12-6-2018 04:07 PM
mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada seka ...

setuju.. dm pun boleh kalau ikhlas nak ajar..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Adakah? replied at 12-6-2018 04:13 PM
selain tegur kat pronunciation, bole dak kak dib ni tegur gak netizen yg tulis design as "desing" an ...

typo kot you.. type cepat sgt jadi terbalik.. g tertukar tempat dengan n
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 07:29 PM GMT+8 , Processed in 0.089940 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list