View: 5256|Reply: 18
|
Enaknya! Roti Kerca Inspirasi Dari Dato’ Seri Siti Nurhaliza
[Copy link]
|
|
Ianya dipanggil roti tetapi sebenarnya ia seperti lempeng yang dimakan dengan kuah daging hancur. Ada juga yang memanggilnya dengan panggilan pasta melayu.
Sejarahnya, roti kerca ini popular dalam kalangan kerabat diraja pada suatu masa dahulu.
Jom ikuti resipi roti kerca yang dikongsi oleh Khairul Hakimin Muhammad yang mengambil inspirasi dari roti kerca yang pernah dibuat oleh Dato' Seri Siti Nurhaliza.
Resipi Roti Kerca
Bahan-bahan untuk roti:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
3 cawan air
garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk kuah
1 keping daging cincang,
1 biji kentang, potong dadu kecil,
1 tin kecil tomato puri,
3 sudu besar rempah kari daging,
1 biji bawang besar India,
2 ulas bawang putih,
1/2 inci halia,
1 batang kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga,
1 kotak kecil santan,
2-3 cawan air.
Secubit garam.
Cara membuat roti:
1. Masukkan 2 cawan tepung gandum, 2 biji telur, secubit garam dan 3 cawan air dalam pengisar. Kisar sampai betul-betul sebati.
2. Panaskan kuali tanpa lekat. Letak dalam sesenduk, dadarkan ia macam buat lempeng.
3. Kemudian gulung dan gunting roti tadi.
Cara-cara membuat kuah:
1. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia menggunakan lesung batu sampai lumat.
2. Letakkan sedikit minyak di kuali, pasangkan api.
3. Masukkan bawang dan semua rempah kayu manis, bunga lawang serta buah pelaga. Tumis sehingga bawang layu.
4. Campurkan sedikit air dengan rempah, gaul rata kemudian masukkan ke dalam kuali tadi.
5. Masukkan santan dan air. Kacau rata. Kalau masih pekat, tambah lagi.
6. Sudah mendidih, masukkan daging cincang dengan kentang sekali.
7. Gaul rata, pastikan masak.
8. Dah mendidih elok, masukkan tomato puri. Kacau lagi. Biarkan seketika sehingga masak dan masukkan garam secukupnya.
9. Tuang kuah yang dh siap di atas roti tadi.
Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba! - CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
bleh try wt ni..
|
|
|
|
|
|
|
|
ala... resepi lebih kurang roti jala je...
cuma ubah sana sikit...sini sikit...
pastu ubah nama....roti kerca...
klu tambah daun kari ke...blh letak nama - roti kenchana.... |
|
|
|
|
|
|
|
dh mcm lempeng je???
atau kueh gulung cuma x buh inti kelapa manis tu |
|
|
|
|
|
|
|
basically roti jala jelar kan
cuma x diajalakan sahajew |
|
|
|
|
|
|
|
Rupanya lempeng aku slalu bt cicah karini nma dia roti kerca {:laugh |
|
|
|
|
|
|
|
ini memang lempeng cuma dah digulung dan dihiris2 ..sebab tu dipanggil kerca (perca).kali pertama tengok resepi ni dulu masa tu sheril aida adik penyanyi 80an syed sobri masak kat tv.dia kata tu resepi family dia...tapi rasanya resepi popular kat kedah. |
|
|
|
|
|
|
|
lempeng la ni...nk sdap tambah gula sket bsama garam |
|
|
|
|
|
|
|
nk try la..msuk dlm list menu berbuka puasa |
|
|
|
|
|
|
|
terliur dibuatnya |
|
|
|
|
|
|
|
ingat dibuat dr roti
tu lempeng... |
|
|
|
|
|
|
|
Okay, first time dengar nama roti kerca ni. Sama mcm quinoa. First time dengar, terasa miskin. |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak mcm sedap . Okayy #waiting list |
|
|
|
|
|
|
|
Kerca panggilan org istana.. Kita panggil roti jala.. |
|
|
|
|
|
|
|
Menarik boleh try untk buka puasa nnt |
|
|
|
|
|
|
|
Roti tu macam lempeng je. Nak try buat kuah kari tu la...looks yummy. |
|
|
|
|
|
|
| |
|