CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 3684|Reply: 40

Pakatan Harapan Bakal Mansuh UiTM, Palsu!

[Copy link]
Post time 14-5-2018 05:54 PM | Show all posts |Read mode
Media sosial kecoh bila satu berita tersebar, menyatakan bahawa Pakatan Harapan (PH) bakal memansuhkan Universiti Teknologi Mara (UiTM).


Walau bagaimanapun, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menafikannya sekeras-kerasnya menerusi perkongsiannya di facebook dan Twitter.


Foto: Fb Lim Guan Eng


Mesej palsu itu menyebut pemansuhan tersebut adalah sebahagian daripada manifesto PH sebagai langkah untuk menjimatkan wang rakyat.


Selain itu ia juga menyebut, pemansuhan tersebut akan membolehkan peruntukan yang dikhaskan untuk Uitm bakal diagihkan kepada semua universiti kerajaan Pakatan Harapan. -CARI

Foto: Twitter

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2018 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pening rakyat marhaen
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 06:45 PM | Show all posts
UITM tu dah ada sblm Tun M jadi PM lagi...
dulu ITM....

selagi Tun ada kat atas tu.....aku tak risau...
bila tun digantikan dgn sesapa, ha...masa tu perlu risau....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 06:47 PM | Show all posts
Ni memang la pelsu. Yang betul and hot sekarang is some people soh bukak UiTM ke semua kaum.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Dap x berani jolok sarang tebuan..  btw fake news yg ni sengaja nak tgk reaksi gomen skang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 06:57 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 14-5-2018 06:45 PM
UITM tu dah ada sblm Tun M jadi PM lagi...
dulu ITM....

tun xkan lama.... aku xrasa tun akan lengkapkan 1 penggal ni
nak ganti dgn anwar kan

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:05 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 14-5-2018 06:57 PM
tun xkan lama.... aku xrasa tun akan lengkapkan 1 penggal ni
nak ganti dgn anwar kan

Harap tak lah.....

Anwar tu akan ikut je apa DAP kata....

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
I dah cakap! Tak mungkin dia akan mansuhkan ipta i belajar dulu. Uitm selamanya

Kerana Tuhan untuk manusia, universiti teknologi mara!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2018 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 14-5-2018 07:39 PM
I dah cakap! Tak mungkin dia akan mansuhkan ipta i belajar dulu. Uitm selamanya

Kerana Tuhan untu ...

Tuhan utk manusia?
Astaghfirullahhalazim
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
rasanya akan bukak gak ni at least 10% utk student non bumi..walopun bukan dlm masa terdekat

wakeup call lah utk stok2 rempit yg blajar tah apa2 pun tapi tetap mengharap dpt masuk U atas dasar ko tu bumiputra..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang dengor nak buka kuota uitm untuk kaum lain??
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan ingat bdk2 uitm tu result cikai hah...dari zaman aku lepas spm kawan2 yg dapat aggregat bawah 15, (zaman tu pakai gred 1,2,&-kira aggregat) pun masuk uitm, masa tu saing nak masuk u. Mana ada utp, utem, umt, ums bagai.
Zaman skrg ni result bdk2 spm 7A, 8A ok..ni aku review sendiri permohonan diaorg bdk2 uitm nak training tempat keje aku. Korang main tangkap harung je. Yg cikai tu kot sepupu sepapat atau anak korang kot.

Kalau result cikai tu kau hadap lah pra dip dulu...
Law UiTM antara terbaik, zaman aku di U dulu, Uitm ni je la yg ada MACPA, CIMA, bagai.
Nak masukkan non bumi, silakan lah...majoriti bukan bodoh. Saja nak bgtau je.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiyo apa punya fake news lah{:yameteh
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
lama dh berita ni

NC uitm dah jawab pun dah


udah udah la jolok uitm tu

http://m.utusan.com.my/berita/nasional/uitm-nafi-arahan-terima-pelajar-bukan-bumiputera-1.670913
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Smoke screen..

LGE : "Jangan risau, cerita tipu je tuuu.. kami janji tak akan tutup UITM.. jangan fikir yang bukan bukan ye.. Kami nak bukak untuk semua kaum je.."
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
olaklempit replied at 14-5-2018 07:54 PM
Jangan ingat bdk2 uitm tu result cikai hah...dari zaman aku lepas spm kawan2 yg dapat aggregat bawah ...

LAW memang lah nak masuk foundation law tu pun kena at least 7A. Yang course macam mass com, teknologi skrin apa nadah tu semua takde A pun boleh masuk lol.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2018 08:26 PM | Show all posts
kemaruk replied at 14-5-2018 08:16 PM
Smoke screen..

LGE : "Jangan risau, cerita tipu je tuuu.. kami janji tak akan tutup UITM.. jangan ...

dalam pakatan harapan, sebarang keputusan atas dasar majoriti
kalau majoriti tak setuju, tak boleh buat apa juga
ppbm ada di sana
takkan mereka nak diam je
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu tutup Uitm PH gali kubur sendiri
PH jgn hengat hebak sgt
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Saman jela sapa yg buat fake news ni. Kan ke pahlawan Bugis tu dh perkenalkan akta berita pelesu.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I setuju je buka utk non bumi uitm tu.. mcm mrsm ada je cina, india masuk.. 5% kot.. yg dpt masuk pun yg susah & result bagus.. always antara top 3.. ade jugak course mcm forensic accounting yg cuma uitm offer tp cina/india yg interested tk dpt enroll the course..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:29 AM GMT+8 , Processed in 0.115206 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list