CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1467|Reply: 1

Nak Pilih Yang Mana Satu?

[Copy link]
Post time 27-4-2018 04:11 PM | Show all posts |Read mode
Bulan April dan Mei 2018 memang merupakan bulan yang agak panas buat rakyat Malaysia. Bukan sahaja kerana sememangnya El-Nino sedang menyerang tetapi juga bahang pilihanraya yang telah diumumkan bakal berlangsung pada 9 Mei 2018 ini.


Oleh itu, saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk berbicara soal pilihan. Namun, perbincangan ini bukan berkisar tentang politik dan masa depan negara tetapi tentang ‘bagaimana’ mahu membuat keputusan yang bijak.


Berikut adalah 4 perkara yang perlu anda fikirkan sebelum dan semasa membuat keputusan. Manakala perkara kelima pula ialah tindakan anda selepas menerima keputusan. Jom kita tengok ini.
1. Apa yang mahu dipilih?
Hidup adalah pilihan. Setiap hari kita bernafas kerana kita mahu meneruskan kehidupan kita. Setiap hari kita pergi ke tempat kerja kerana kini mahu meneruskan kelangsungan hidup kita. Kita yang menentukan apa yang kita pilih. Dalam dunia ini tidak ada kebetulan. Segalanya telah ditentukan dan tertulis. Cuma ada kala kita tersilap membuat pilihan kerana terdorong pada sentimen atau perasaan. Hakikatnya, pilihan itu adalah tanggungjawab kita. Jadi, berusahalah untuk membuat pilihan berani dan bijak.


2. Kenapa perlu pilih?
Tidak bolehkah kalau tidak memilih? Ah, sememangnya hidup ini perlu memilih. Kita kena pilih sama ada kita mahu menuju ke arah A atau B. Kita tidak boleh menuju kedua-dua arah secara serentak. Tujuannya ialah supaya langkah kita itu teratur dan berkesan. Tidak carca-merba. Kita perlu menyandang tanggungjawab terhadap diri dan masa depan kita. Usah biarkan orang lain membuatkan keputusan untuk kita kerana kita yang tahu apa yang kita mahu. Bukan orang lain.


3. Apa manfaatnya?
Seboleh mungkin jangan tersalah pilih kerana kemampuan kita untuk membuat pilihan yang tepat terhadap hidup kita akan memberi manfaat pada diri kita sendiri. Jika kita memilih kerjaya yang sesuai dan akhirnya memberi peluang yang terbuka luas pada kita pada masa depan, maka beruntunglah. Oleh itu, berilah sebanyak masa yang boleh untuk diri kita berfikir sebelum membuat sesuatu pilihan kerana ia adalah masa depan anda.

Foto Carian internet4. Apa akibatnya?
Kesan daripada pilihan yang dibuat itu akan kita rasa sama ada sebaik sahaja keputusannya keluar atau pun selepas beberapa ketika setelah sesuatu terjadi. Jadi, sama ada kesan jangka pendek atau jangka panjang, kitalah yang sebenarnya bertanggung jawab penuh terhadap akibat yang diterima. Jika hal baik yang berlaku, bersyukurlah tetapi jika tidak menjadi atau gagal, usahlah terlalu panik. Segera perbaiki kesilapan kita dan usah ulangi pilihan salah pada masa depan. Hidup perlu diteruskan.


5. Bertawakal!
Doa itu usaha dan tawakal itu berserah pada Allah. Setelah membuat pilihan atau keputusan, maka berserahlah selebihnya kepada yang Maha Berkuasa. Kita hanya insan yang lemah dan tidak sempurna. Jika kita berjaya, maka berbahagialah. Jika tidak, usah kecewa.  Beri peluang kedua pada diri kita. Selagi hayat dikandung badan, usah berhenti berharap dan berusaha sebaik mungkin. Paling utama, berserah dan pasrah!


Semoga anda semua mendapat manfaat daripada solusi yang disarankan. Jika artikel ini berguna untuk anda, kongsikan ia dengan rakan-rakan dan keluarga. Sila nyatakan Sebarang cadangan, komen dan perkongsian di bawah. Selamat mengulangkaji manifesto terbaik dan selamat mengundi. Jumpa lagi!
Sekian,
Liza Ali
Facebook: Liza Ali
www.123mamanet.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-4-2018 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis vokuru dah tekad nak pangkah gajah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-6-2023 08:09 PM GMT+8 , Processed in 0.086047 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list