CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4705|Reply: 37

Kulit Hilang Kolagen? Anda Yang 30an Perlu Makan Sup Kaki Ayam Seperti Selebriti

[Copy link]
Post time 19-4-2018 01:48 PM | Show all posts |Read mode





Umur anda 30an atau 40an ke atas?
Ada terasa kulit kurang anjal, tak seperti ketika remaja dulu?
Maklumlah pertambahan umur bermakna sel kolagen juga makin berkurangan. Jumlahnya pula akan terus merosot dengan purata 1 hingga 4 gram kolagen hilang setiap hari!

Bunyinya menakutkan.
Hilang kolagen bermakna kulit cepat berkedut dan tampak lebih tua dari umur. Tak nak lah dipanggil makcik sebelum masanya.

Tapi, pasti ada cara untuk menambahkan kolagen.
Bukan ubat tapi cara semulajadi iaitu meratah kaki ayam.

Ya! Petua ini telah lama diamalkan oleh orang Melayu dulu-dulu, malah bintang Korea juga turut mengamalkan sup kaki ayam seperti yang boleh ditonton dalam program realiti mereka.

Menurut kajian pakar Jabatan Sains Haiwan Universiti Chungsing, Taiwan – kaki ayam mempunyai banyak kolagen dan rawan yang sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.

Malahan kolagen kaki ayam ini menyamai khasiat sayur-sayuran yang tinggi kandungan Vitamin C. Padanlah mereka yang gemarkan kaki ayam ini kulitnya sangat cantik, lembut, kulit tegang dan kurangnya garis halus penuaan.

Jom lihat resipi yang dikongsi netizen ini.



SUP KAKI AYAM ALA THAI
Bahan-bahan
- 500gm kaki ayam
- 7 ulas bawang putih (dibelah dua)
- 1 ketul halia saiz sederhana (diketuk sedikit)
- 2 biji ubi kentang (belah 4)
- 1 biji lobak merah
- 1 pek cendawan (dicarik)
- 2 biji tomato (belah 4)
- 2 biji bawang besar (belah 4)
- 10 biji cili Thai (diketuk)
- 4 helai daun limau purut muda
- 2 biji limau kasturi
- 1 sdb rempah sup/rempah kurma
- Garam secukup rasa dan perisa

Bahan tumis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga

Bahan tumbuk
- 3 ulas bawang merah(hiris nipis)
- 3ulas bawang putih(hiris nipis)
- 2 inci halia dihiris nipis


Ini cara memotong jari kaki ayam yang dilakukan oleh Leeina. Terpulang pada citarasa diri sendiri



Ini pula kaki ayam yang cuma dibuang kuku. Lebih berkhasiat


Cara membuatnya

1) Bersihkan kaki ayam, rebus bersama halia dan bawang putih hingga lembut.
2) Masukkan ubi kentang, rebus hingga ubi kentang lembut.
3) Dalam periuk lain tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
4) Masukkan pula bahan tumbuk, goreng hingga kekuningan dan wangi.
5) Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau hingga pecah minyak.
6)Masukkan kaki ayam dan kentang ke dalam bahan rempah.
7)Perasakan dengan garam, serbuk perasa, perahan limau.
8) Bila mendidih, masukkan cendawan, tomato, bawang besar, cili padi.
9) Masukkan hirisan daun ketumbar bila dah masak.




Bagi yang belum pernah merasa dan terasa mahu menambah kolagen, bolehlah mencuba cara semulajadi ini. Mungkin agak geli atau pelik pada permulaan namun alah bisa tegal biasa kan? - CARI


Kredit : Leeina Qaliena dan internet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2018 01:55 PM | Show all posts
sedap nye kaki ayam..
tp malas nye nk wt..
goreng lg senang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mkn sup nye blh tak? X lalu la kaki tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan chinese aku bagi resepi masak kicap
Sampai sekarang xkose nak cubaa
.
.
Masak kaki ayam xleh banyak2
Kena cepat abis
Sbb kalau masak banyak
Hangatkan selalu
Lama2 ... kuah tu bila sejuk jadi agar2
.
.
Sup suka kalau jadikan makan ngan bihun
So jadi bihun sup.kaki ayam
Walllaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:28 PM | Show all posts
tak mkn kaki ayam..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:32 PM | Show all posts
kwn2 iols x suke kaki ayam. sb deols kata kotor.

ape daaaa...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-4-2018 02:39 PM | Show all posts
mkn sup je la kalau geli...mcm aku
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:40 PM | Show all posts
aku geli nak ngap kaki ayam tu....

tapi kawan2 opis aku relax2 aje makan kaki ayam masak kicap...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2018 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Makcik iols cakap,resepi ni kalo nak mujarab, sekali buat resepi ni,kena guna 4 pasang kaki ayam. Pastu sup tu kena habiskan utk seorang. So,kalo nak buat, biar kuah sikit2 cukup la.
Bukan takat bagus utk kolagen je. Utk sakit lutut pon bagus. Tambah2 kalo kita makan kat part2 sendi tu. Dia ganti balik pelincir lutut yg haus tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Alahai.  Tk boleh masuk tekak.  Pernah mkn tp I was like... errr rasa apakah... errr sedap tang mana ni.... errr tk nk la.  
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp nmpk gayanya kena cuba mkn la ye. Insya Allah I'll try.  Masak sambal kering2 sedap kot.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
iols lebih suka buat sup tak tumis pastu hirup letak cili kicap
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:01 PM | Show all posts
i dulu rajin buat untuk antibodi anak
seminggu sekali mesti buat
sambil tu i hirup jua
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecik2 dulu makan juga kaki ayam mak masak sup.
Dah besar ni, i buang aje kaki ayam tu...
Tak lalu la nak makan, kalau masak pun takde orang nak makan..
Anak2 i langsung tak pandang, en suami kadang2 je na biasa tak nak jugak.
Dah kufur nikmat sikit bab daging ayam ni..
Hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaki hayam nk kena rebus sejam stengah baru betul2 lmbut,buh cendawan batang saleri carrot...hirup panas2
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:29 PM | Show all posts
boleh juga setakat buat sup & hisap-hisap kaki ayam tu.. nikmat!

tapi takleh blah bila tukang siang, cuma buang kuku ayam tu jaaa... jari-jemari ayam tu dah macam tangan baby jaa iols tengokkan..  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-4-2018 03:47 PM | Show all posts
damian_lee replied at 19-4-2018 02:03 PM
Kawan chinese aku bagi resepi masak kicap
Sampai sekarang xkose nak cubaa
.

Kuah tu jadi agar2 sebab collagen ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:52 PM | Show all posts
aku suka rebus lama.. buat kerabu. or sup pun boleh. kunyah smpai hancur tulang2 tu

kalau goreng aku tak berapa suka. sbb keras
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
selyusi replied at 19-4-2018 07:47 AM
Kuah tu jadi agar2 sebab collagen ke?

Ntahlah sbb collagen ke apa .. Orang kata tinggi cholestrol gak .. Tak tau laaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2018 04:05 PM | Show all posts
damian_lee replied at 19-4-2018 03:58 PM
Ntahlah sbb collagen ke apa .. Orang kata tinggi cholestrol gak .. Tak tau laaa

Haah kaki ayam tinggi kolestrol jugak, tak boleh terpedaya dengan kaki kaki mereka itteww
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-11-2024 01:01 PM GMT+8 , Processed in 0.230153 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list