CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2404|Reply: 4

Nak Kerja Sales Executive.

[Copy link]
Post time 6-2-2018 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Dah lama cari maklumat tentang kerja sales executive ni goggle tapi takde banyak info sangat. Aku ni dah ade degree tapi dalam bidang QS la. Aku nak masuk sales especially dalam bank ambik PCE life dan TBE tapi susah betui nak panggil interview. Sekarang ni apply kerja telesales dulu cumanya aku xnak sgt telesales sebab kalau boleh aku nk sales yg ada human touch. Sales dalam phone ni ok tapi banyak isu especially jual insurans. Aku nak tanya pendapat korang
  • Senang nak kerja sales ni?
  • Senang ke nak dapat kerja sales? Sekarang dah ramai mintak kerja sales exec
  • Antara telesales dengan sales exec mana yang lagi baik?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2018 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Basically sama juga sbb sales kn. So u pny objective utama adalah mndptkn sales. Cuma telesale melalui phone. Sales exec kne lbh jmp sbgi personal atau temujanji.

Nak kata senang ke x, depends diri sndr jgk. Ada org yg berjaya dlm bidang mcm ni. Dia paham kan apa yg dia kne promote/jual dan berjaya yakinkan ramai org utk beli. Nak kata senang pun, zaman skrg tak ada apa yg senang dik. Semua struggle utk hidup.

Nasihat akak, jika peluang ni je yg ada stkt ni why not u try dan mohon agar Allah guide u utk berjaya dlm bidang ni. Mana tau kerja ni ssuai dgn u. Nak blaja attract org pon u blh join kelas2 marketing or bisness. Zaman skrg semua go online. Ada org yg mmg dh dikenali nama dlm bidang ni, cust yg akan cr dia utk beli unit trust/insurance/card credit sume la.

Tp bndg dgn kje bisnes sndr kalau kje di bank gaji u ada montly n ada kwsp. Lbh stabil, bank ada bg kelas to attend and boleh join aktiviti mereka. Jika u buat sale, komisen dia tinggi lg la.. Ha.. Wether u berjaya sbgi sales tu yg buat gaji u beza dgn income exect biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
I setuju dengan @day2

Sales ni seronok sebab boleh kenal macam2 manusia. Basically sama je sales or telesales.

Utk jawab soalan u;

1. Kerja sales ni susah sebab u ramai pesaing. Pesaing bukan sekadar colleague tp termasuk sales person dari syarikat lain TETAPI akan jadi mudah dan senang kalau you ada knowledge utk apa yg u jual.

2. Rasanya kalau u tak kisah kerja dimana, syarikat apa, working hour ke, mesti senang dapat kerja. Macam i sekarang dah kena pilih kerja. Kalau zaman takde komitmen dulu tak kisah campak la mana pon, ok je. Cuma sekarang ni i rasa memang susah sikit nak cari kerja.

3. Both ada pro and cons. Kalau u baru nak berjinak2 dunia sales, boleh try telesales dulu. Tapi kalau jiwa u kental, u minat bole je sales exec.

Kerja sales ni kalau u minat and ada passion insyaallah ok je. Kalau u tak minat tapi takde pilihan, boleh la pupuk minat hehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 04:34 PM | Show all posts
kalau sales eng, company aku ad kosong, sorang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2018 10:18 PM | Show all posts
sy bru dpt kerja telesale exec kt rhb.TQ atas nasihat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 05:45 PM GMT+8 , Processed in 0.439753 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list