CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2422|Reply: 7

Tips Hilang Bau Bawang, Cili Dan Kesan Kunyit Pada Blender Dengan Mudah!

[Copy link]
Post time 23-1-2018 10:25 AM | Show all posts |Read mode
Ibu-ibu atau si dara yang rajin memasak kadang-kadang mesti stres apabila bekas pengisar melekat dengan bau bawang dan cili. Lebih menyakitkan hati, melekat pula kesan kunyit yang susah nak ditanggalkan.




Foto: The Spruce




Walaupun sudah direndam semalaman dan disental berjam-jam lamanya, masih ada bau melekat hingga risau takut ia turut melekat pada bahan masakan yang akan dimasak.




Foto: kelabmama.com





Eh, tensionlah macam ni!
Nak buat macam mana ya?




Ha, jom tengok cara mudah dan cepat untuk menghilangkan segala bau dan warna kekal yang melekat pada bekas pengisar dengan hanya menyediakan bahan-bahan berikut:


1 biji limau nipis
3 sudu makan beras
Air secukupnya




Foto: Mother Nature Network




Caranya, potongkan limau nipis kecil-kecil. Kemudian, di dalam pengisar masukkan beras dan air. Masukkan limau yang dipotong kecil dan kisar bersama beras.


Kisar dalam 15-20 saat dan tuang bahan kisaran ke dalam bekas lain. (Jangan dibuang dulu, ya!) Cuci bersih pengisar.


Hampas limau yang diasingkan tadi boleh digunakan untuk membersihkan bahagian luar dan dalam pengisar. Cara ini boleh menghilangkan kesan kuning degil dan bau pada pengisar.


Selamat mencuba! - CARI  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2018 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok blh try nnt
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 01:50 PM | Show all posts
I guna garam kasar je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 04:34 PM | Show all posts



mcm mana caranya? yg tips kat atas tu guna beras. sayang uols nak guna beras mahal i tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 05:31 PM | Show all posts
wadiunong replied at 23-1-2018 04:34 PM
mcm mana caranya? yg tips kat atas tu guna beras. sayang uols nak guna beras mahal i tu
...

Garam + air suam, blender beberapa saat. Biar sekejap, buang air tu. Lepastu taruk air bersih blender lagi sekali.
Orang cakap kalau pakai garam ni selain buang bau, boleh buat bilah pisau blender tu tajam jugak.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 06:01 PM | Show all posts
hoooo bagus tips ni.. iols kongsi blender cili dgn jus
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-1-2018 04:00 PM | Show all posts
Wah boleh ler dicuba
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
cik_sssara replied at 23-1-2018 05:31 PM
Garam + air suam, blender beberapa saat. Biar sekejap, buang air tu. Lepastu taruk air bersih blen ...

Sama cm iols buat la..hihi
Senanh khen..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-11-2024 07:19 PM GMT+8 , Processed in 0.129831 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list