CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4154|Reply: 11

'Punten' Nasi Impit Versi Jawa Yang Anda Harus Cuba! Sedap Berlemak Rasanya..

[Copy link]
Post time 5-1-2018 10:31 AM | Show all posts |Read mode
Mungkin ada yang pelik dengan namanya. Tapi, bagi masyarakat Jawa, makanan Punten bukanlah sesuatu yang pelik dan asing bagi mereka.



Punten adalah sejenis makanan tradisi Jawa seakan-akan nasi himpit yang popular dalam kalangan masyarakat melayu.




Cuma, yang berbeza ialah Punten mempunyai rasa yang berlemak seperti nasi lemak kerana pembuatannya dicampur dengan santan dan garam.

Masyarakat Jawa biasanya meminati Punten ini jika dimakan bersama dengan sambal merah ataupun sambal totok Jawa. Memang terbaik!

Nak tahu cara-cara membuat Punten? Jom ikuti perkongsian dari Air Tangan Cik Siti cara-cara nak buat Punten.

Bahan-bahan (untuk 2 orang):

1 cawan beras (sebaiknya beras biasa)
1 cawan santan
1 sk garam (atau secukup rasa - seperti membuat nasi lemak)
Air secukupnya

Cara-cara membuatnya

1)  Basuh dan masak beras macam biasa - sekali dengan santan & garam.  
2)  Bila air nasi dah kering, keluarkan nasi ke atas dulang atau bekas, dan tekan-tekan dengan daun pisang atau plastik.  Ratakan... Mula-mula memang agak melekat, tapi bila dah nak sejuk semakin elok... tekan-tekan sampai rata dan padat.  Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan.



3)  Bila dah sejuk, boleh potong...  Kalau potong waktu ia masih panas, jawabnya melekatlah nanti.




Siap untuk dimakan bersama sambal yang anda suka! - CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-1-2018 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
X pernah makan seblom ni... Raya aritu ada member bawak... Marvellous lahh... Makan ngan sambal yg pedas... Perghh
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 11:51 AM | Show all posts
buat lontong pun sedap
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dl ms kecil2 mmg setiap raya buat..buat pulak atas talam besi yg bsr tu atau pun loyang besi yg besar tu. Yg buat renyah tu nk kena tekan2 dgn daun pisang. Byk plak tu kena buat..plg best mkn dgn pecal sayur + lontong.

Yummy
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 05:13 PM | Show all posts
wahhh.. menarik gak.. nanti nak ajak mak iols buat sama2..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 10:30 PM | Show all posts
sodap ni kalo di makan untuk mongunyah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-1-2018 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
{:cryrun terliur tengok
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala x penah nmpk pon family belah my mom buat....mcm menarik ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2021 12:17 PM | Show all posts
Nak try la.... org kata sedap
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2021 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rosmahisham at 1-6-2021 10:14 PM

Pernah beli..mkn dgn sambal ijo/ sambal ikn bilis.anak sy tercari2 lg sampai skrg ..kedai tu dh lama x  bukak.ramadhan 2 tahun lepas dpt mkn ni org jual.tp mcm.ada rasa kelapa parut sikit la yg sy beli tu sedap sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya punten. Nak2 cicah dengan sambal bilis.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-5-2024 07:40 AM GMT+8 , Processed in 0.062623 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list