UBI GARUT?? Apa tu? pasti ramai yang tertanya-tanya terutamanya generasi muda yang belum pernah mendengar apatah lagi melihatnya.
Turut dikenali sebagai ubi larut dan ubi bemban, Ubi Garut merupakan antara makanan yang sering direbus oleh masyarakat dahulu untuk dimakan seperti ubi kayu.
Ubi Garut juga turut dipanggang jadi bayangkan keenakannya bila dipanggang di atas bara kayu yang sudah pasti menambahkan selera kepada sesiapa sahaja yang memakannya.
Foto: Blog Laman Seri
Mempunyai nama Botani sebagai Stachyphyniu griffithii atau Maranta arundinalis Ubi Garut ini kelihatan seperti lengkuas atau halia namun ia mempunyai tekstur rasa yang manis serta berserat.
Memetik dari blog Laman Seri, Ubi Garut turut dikenali dengan nama Arrowroot, di mana tanaman ini merupakan tanaman asli di Hindia Barat dan masyarakat peribuminya menggunakan serbuknya sebagai bahan untuk mengeluarkan toksin daripada mereka yang luka akibat racun anak panah.
Malah nama Arrowroot itu sendiri dikatakan diperoleh daripada amalan tersebut.
Ubi Garut yang baharu sahaja dicabut dari pokoknya, Foto: Blog Warisan Petani)
Ubi garut memiliki rizom berubi berbentuk bulat dan mempunyai runcing di hujung ubi di mana ia diliputi pelepah kering dan dijadikan sebagai serbuk tepung yang digunakan dalam menghasilkan bedak, gam dan sabun.
Makanan yang unik juga dikatakan mampu merawat beberapa masalah kesihatan seperti masalah usus dan perut, sengatan serangga berbisa serta menghilangkan parut cacar dan rasa miang.
Jadi apa lagi bagi yang belum pernah merasakan keenakan dan khasiat ubi ini boleh mencarinya dan mencuba, manakala bagi yang pernah memakannya semasa kecil pasti ingin merasanya lagi bukan?
Ubi Garut Rebus yang, Foto: Facebook MAHN
Rata-rata ahli kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) melontarkan komen yang mereka terlalu rindu malah ada yang mengimbau kenangan zaman kanak-kanak memakan Ubi Garut yang mana gambarnya dimuat naik oleh pemilik FB bernama Min Nazihah.
Jadi ini sudah cukup membuktikan bahawa Ubi Garut ini cukup popular satu masa dahulu namun kini semakin dilupakan ekoran peredaran masa. -CARI |