View: 5643|Reply: 20
|
Diyakini Bersih Dan Halal, Jangan Ragu-Ragu Buat Tauhu Sendiri Di Rumah
[Copy link]
|
|
Lembut-lembut teksturnya, tauhu memang sedap betul bila dicampurkan dalam menu masakan.
Senang sahaja beli di pasar, tapi kalau sukakan cabaran nak cuba sendiri buat tauhu di rumah apa salahnya kan?
Mana tau nanti boleh jadi pengusaha tauhu siapa tahu. Jom cuba resipi di bawah:
Bahan-Bahan
1. 1 Kilo kacang soya
2. Cuka
3. Napkin bayi yang bersih dan belum dipakai lagi
4. Bekas penapis seperti di bawah. (2 bekas saiz yang sama)
Cara-Cara
1. Rendam kacang soya semalaman, cuci bersih dan toskan airnya.
2. Kisar kacang soya dengan air. Sukatannyam 1 cawan kacang soya bersamaan dengan 2 cawan air.
3. Tapis dengan kain napkin tadi dan perah sampai habis.
4. Masukkan air tapisan dalam periuk besar dan kacau sampai naik bau. Kacau terus jangan bagi pecah dan tunggu 5 minit baru tutup api. Tunggu 5 minit lagi bagi suam sedikit.
5. Tapis untuk kali yang kedua untuk buang hampas yang tersisa.
6. Masukkan air tapisan tadi ke dalam bekas yang sesuai, Masukkan 10 sudu besar cuka makan dan kacau. Tunggu sehingga 20 minit untuk jadi ketulan.
*Kalau nak letak GDL (serbuk Tao FU Fa) beli kat kedai bakeri pun boleh, untuk gantikan cuka makan tadi.
-60 gr air suam
-25 gr GDL kacau sebati baru campur sekali.
7. Siapkan bekas tapis tadi dan letakkan satu lagi napkin.
8. Masukkan bancuhan yang dah menjadi ketulan tadi.
9. Terus tutup
10. Tindihkan dengan apa-apa papan yang sama besar dan letakkan pemberat dia atasnya.
11. Siap dan boleh dipotong.
12. Letak dua sudu besar cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Foto: Facebook
Selamat mencuba! -CARI
Kredit Resipi: Mimi Ly |
|
|
|
|
|
|
|
i suka sgt mkn tauhu ni, grrrr. .campur dlm sayur, goreng, pun sodappppp! |
|
|
|
|
|
|
|
raradhia replied at 10-10-2017 01:42 PM
i suka sgt mkn tauhu ni, grrrr. .campur dlm sayur, goreng, pun sodappppp!
Arhhh jgn ckp lapa ni |
|
|
|
|
|
|
|
Andyscenes replied at 10-10-2017 01:48 PM
Arhhh jgn ckp lapa ni
pergi cari tauhu skrg!! |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye tauhu. Dulu time kekecik mak selalu buat tauhu kukus. Lama dah x makan. |
|
|
|
|
|
|
|
halalan toyyibaa |
|
|
|
|
|
|
|
wah ... tapi I malas nk buat........... heheee |
|
|
|
|
|
|
|
Dulu kecik2 mak selalu buat |
|
|
|
|
|
|
|
raradhia replied at 10-10-2017 01:50 PM
pergi cari tauhu skrg!!
Pernah mkn kat bandung kena food
Poisoning tapi tauhu dia perhh sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Nak try buat cuti ni.. ttiba pula negative thinking takut selama ni makan tauhu org buat guna napkin kotor yucks..harus mula buat sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
Mudah je rupanya nak buat |
|
|
|
|
|
|
|
Apa beza air soya dan air tahu? |
|
|
|
|
|
|
|
TT..Kalo nak buat dalam kuantiti yang sikit boleh ker.... |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyahhhh. tapi hakak kosser la nak membuatnya homemade. beli sajorkkkk |
|
|
|
|
|
|
|
fuyo macam senang je buat....aku pon suke makan tofu ni...goreng or letak dalam sup...yum yum yum |
|
|
|
|
|
|
|
sedapp nih...pastu buat tauhu sumbat ... |
|
|
|
|
|
|
|
bestnyaaa.rs nk cuba buat je
tapi brapa lama boleh tahan ek? |
|
|
|
|
|
|
|
thank you... boleh buat sendiri dah lepas ni. kalau nk buat air soya mcm mana.. ada resipi tak
|
|
|
|
|
|
|
| |
|