View: 9537|Reply: 32
|
Bosan Dengan Karipap Biasa, Cuba Tembosa Yang Padat Dengan Inti Ikan Segar
[Copy link]
|
|
Kalau sebut Tembosa rasanya ramai juga yang jarang dengar kan?
Sebenarnya Tembosa atau nama lainnya karipap inti ikan ini katanya popular di negeri sebelah Pantai Timur.
Rangup, lembut, menyelerakan! Lebih-lebih lagi kalau cicah dengan sos keropok lekor! Mesti berebut punyalah makan panas-panas! Jom cuba buat sendiri.
Bahan-bahan untuk pastri:
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
1 sudu kecil garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
Panaskan minyak dan marjerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dengan api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Foto: FB MAHN
Bahan-bahan inti:
6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa
Cara-Cara:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Foto: FB MAHN
Masukkan bahan kisar ke dalam kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Foto: FB MAHN
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering bolehlah diangkat.
Foto: FB MAHN
Selepas itu bolehlah mula masukkan inti ke dalam pastri seperti membuat karipap biasa dan gorengkannya.
Siap dan sedia untuk dihidangkan. Penggemar karipap wajib cuba resipi ini okay? -CARI
Kredit Resipi: Dapur Digital |
|
|
|
|
|
|
|
mak aku panggil ni temosa. sama ke |
|
|
|
|
|
|
|
Nak mudah isi ngan tuna dalam tin tu. Sedap. Aunty aku buat hari tu sedap sangat |
|
|
|
|
|
|
|
sedap..sedap.... |
|
|
|
|
|
|
|
memang sedap... mil aku orang terengganu..biasa buat karipap jenis ni...sedappp...tapi malang nya,,try jual ni kat perak...tak berapa laku...tak biasa makan karipap jenis ni |
|
|
|
|
|
|
|
pertama kali aku mkn masa p ksus kuantan 2bln lepas, perghhh sedap gila..
dekat kedai poksu moksu..
ayarkkk terliur ahhhh.... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap!! tp meols taley terima karipap bihun yach! |
|
|
|
|
|
|
|
First time tengok karipap jenis ni |
|
|
|
|
|
|
|
Dia letak bihun ke dalam tu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Dulu gi pantai timur. Tak jumpa plak dipap ni. Nmpk sedap.
Ai mls buat kuih
|
|
|
|
|
|
|
|
Kat jpn femes roti ni . Roti yakisoba.
Taruk noodle . Agak2 tekak uols vley trima tak
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
sedap pulak kalau makan petang2 dgn kopi o... |
|
|
|
|
|
|
|
haah. meols pon tak sure dr negeri mana asal resepi ni
|
|
|
|
|
|
|
|
meols takley terima carbs + carbs. atleast wajib carbs + protein yach
|
|
|
|
|
|
|
|
sedap ke . blh la try nti |
|
|
|
|
|
|
|
I pernah jumpa karipap inti bihun ni kat Johor. Not bad la. Kenyang wehhh
|
|
|
|
|
|
|
|
karipap ikan memang sedap..masa mula2 pindah terengganu memang tekak takleh terima, lama-lama bila dah jumpa yang sedap, sekarang ni dah tak suka karipap inti kentang/ubi tu |
|
|
|
|
|
|
|
Klu letak serbuk kari mgkin lebih sedap kot.... |
|
|
|
|
|
|
|
debab76 replied at 13-9-2017 09:31 PM
haah. meols pon tak sure dr negeri mana asal resepi ni
I pernah mkn karipap inti mihun. Jarang org jual ni. |
|
|
|
|
|
|
| |
|