CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5835|Reply: 19

Ptptn dan pinjaman rumah

[Copy link]
Post time 23-8-2017 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nak tanya pendapat korang..Skrg saya dlm proses nak beli rumah..Nak guna 2 nama..Nama suami je xlepas..gaji ciput..Masalah sekarang sangkut dkat ptptn..Yelah bayar pon tak ikut jadual, nilah padahnya.. Huhu...salah sendiri..Ok..skrg tunggakan saya dekat 8k..Pihak ptptn cadangkan saya bayar 4k ,separuh dari tunggakan dan diorang akan reschedule semula bayaran ptptn tu.. Masalhnya, saya ada google pasal reschedule ni..Ramai cakap, reschedule tak beri kesan baik pon..sama mcm blacklist ..Dia cuma maintainkan bayaran peminjam tiap2 bulan..tp dlm masa jangka panjang, mmg xbagusla..so, Cara lain, diorang suruh full settlement tunggakan tu..Aduhh..ni payah sikitla nk cekau duit kat mana..So, ada tak pendpat korang yg boleh lepaskan loan bank ni..Terima kasih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-8-2017 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
nak join jgak, iols baru setahun grad, so iols punya tunggakan dah seribu dah. .so, segala nasihat d sini iols akan amek. .keh keh keh

join join join
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
TT ade epf x?withdraw je la epf byr ptpn tu..aku da buat full settlement da byr gune epf je..mls nk pk psl ptptn da..serabut
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun xtau ada tunggakan ritu..elokla dekat 7k baru depa bgtau..geram smpai harini..habis separuh simpanan gakla byr...bulanan jugak ada byr ptg gaji bulan2 la ni..so bila nk beli rumah dia x kacau..

aku yg jadi penjamin loan adik aku pun dia cek habis2an ada tunggakan atau x..tu penjamin..apatah lg sendiri yg nak loan..memg ketat dah syarat nya..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:13 AM | Show all posts
aku reschedule since tukar ujraha ritu..
plus potong gaji. so x de mslh lagi setakat ni.

cume ms kite reschedule ptptn ty lah nk byr tempong brape lama 15? 20?25? tahun..
so pada aku ko nyer komitmen loan tu lah jd panjang or lama kalo ko pilih lama tahunnya
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:22 AM | Show all posts
Assalam.
First of all, saya taip text ni melalui phone, please forgive if ada typo or excessive short forms.

1. Saya tak setuju membeli rumah sekiranya suami belum mampu but i reserve my komen pasal beli rumah sbb TT tanya pasal ptptn.

2. Saya xpasti baik buruk penjadualan semula ptptn kerana saya bukan pakar finance. Tapi sebagai seorang peminjam ptptn, i see more benefits than the downsides of it.

3. My justification is based on my own experience. Sy peminjan ptptn and graduated my degree in 2008. After that saya continue belajar dan belum pernah bekerja sehinggalah sekarang baharu 2 bulan bekerja.

4. Right after receiving notis pembayaran semula ptptn 6 bulan selepas grad degree in 2008, saya menulis kepada ptptn untuk menangguh pembayaran kerana sambung belajar dan tidak bekerja.

5. Jawapan Ptptn adalah kos pentadbiran (4% pada masa itu) masih akan berjalan pada setiap bulan walaupun tangguh pembayaran kerana belajar.

6. Oleh itu, saya masih cuba membayar bulan2 wlupun sedikit dan tidak konsisten. Lama2 nama pun masuk blacklist kerana terdapat tunggakan.

7. Semasa ujrah mula2 diperkenalkan, saya gagal dalam menghantar permohonan pengujrahan kerana dokumen yang diperlukan pada masa itu terlalu kompleks dan memerlukan penjamin asal dari hep universiti.  

8. In the end i didn't bother and now ended up with tunggakan 15k. Now that i have started working, i took the trouble to settle ptptn ujrah as soon as i can.

9. Kudos for ptptn yg telah banyak membuat penambahbaikan dan memudahkan urusan untuk pembayaran balik. This is what i did:

A. Call ptptn dan nego bayaran tunggakan untuk clear imigresen. Saya berjaya nego untuk bayar 1.5k sahaja out of 15k. So saya pinjam duit untuk dahulukan kerana masih belum gaji.
B. Selepas pembayaran, inform ptptn dan officer akan clear nama dari imigresen blacklist. Kemudian kita akan disarankan untuk membuat penjadualan semula berdasarkan monthly installment dalam kemampuan pembayar. Fix installment dan bukan berdasarkan baki (conventional). Mulai jun 2017, baki tunggakan akan dimasukkan dalam pengiraan jumlah pinjaman dan fix installment akan dikira dari jumlah ini.
C. Selepas 7 hari bekerja, penyata kita akan diupdate.
D. Kemudian, pembayaran setiap bulan adalah atas tanggunggjawab peminjam dan perlu konsisten sekurang2nya 6 bulan ke atas untuk rekod ccris yang baik.

Kesimpulan: penjadualan semula is the best way and also to show our commitment.

Saranan untuk TT:  Call ptptn careline dan nego bayaran 1.5k kemudian buat penjadualan semula untuk clear tunggakan. Kemudian maintain payment sekurang2nya 6 bulan. Bayaran fix tidak bagus untuk jangka masa panjang in terms of total 1% ujrah yg kita bayar sebab dia panjangkan tempoh supaya monthly installment adalah dalam kemampuan pembayar. So, untuk kurangkan tempoh, its up to us untuk bayar advance setiap bulan atau melalui kwsp.

Niat saya membuat bayaran bukan untuk loan kerana tiada keperluan, tetapi sebagai rasa tanggungjawab.

Dari,
Bukan staff ptptn.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-8-2017 11:01 AM | Show all posts
kakak iols tunggakan puluh ribu gak la mmg nama kena blacklist sebab ccris. masa mula2 dlu dia nak keluarkan epf utk setel tapi x boleh sebab dia grup awal ptptn dlu yang x boleh nak buat ujrah n so on. cuma baru ni je dia berjaya gak keluarkan epf utk setelkan ptptn sheols...tu je la cara yg dia ada. ringan otak kurang satu beban utang dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-8-2017 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
TheFitFlop replied at 23-8-2017 10:06 AM
TT ade epf x?withdraw je la epf byr ptpn tu..aku da buat full settlement da byr gune epf je..mls nk  ...

Dah..epf pon xckup bayar semua..dapat bayar half je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2017 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg full settlement PTPTN ada 15% discount under Bajet 2017. Amount lepas discount tu TT cukup tak nak bayar guna EPF akaun 2 and topup duit sendiri sikit? Berbaloi buat full settlement sementara ada diskaun ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 08:36 PM | Show all posts
klau dah kawin...anak lahir je start menabung utk pendidikan anak
jangan guna ptptn
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 03:31 PM | Show all posts
senahitam replied at 23-8-2017 11:01 AM
kakak iols tunggakan puluh ribu gak la mmg nama kena blacklist sebab ccris. masa mula2 dlu dia nak k ...

haah, i pun setel ptptn guna epf. memang lega sangat bila dah setel hutang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 02:28 PM | Show all posts
masterudeng82 replied at 13-9-2017 03:31 PM
haah, i pun setel ptptn guna epf. memang lega sangat bila dah setel hutang.

hi,

agak2, klu da keje brp tahun baru cukup nk setel utang ptptn klu nk guna epf??
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kempossible replied at 26-9-2017 02:28 PM
hi,

agak2, klu da keje brp tahun baru cukup nk setel utang ptptn klu nk guna epf??

Tengok pada gaji kan. Kalau gaji u tinggi epf potong tinggi juga. Depends. Mcm i almost 10 years kerja juga baru dpt setel. Tu pun sebab dulu bayar tak konsisten. Pastu dengan tunggakan lagi. Lepas tukar ujrah, kurang sikit bulanan tu dan bila boleh keluar epf, terus keluarkan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 08:44 AM | Show all posts
masterudeng82 replied at 26-9-2017 07:08 PM
Tengok pada gaji kan. Kalau gaji u tinggi epf potong tinggi juga. Depends. Mcm i almost 10 years k ...

ohh...

mesti sgt lega kan dah setel byr.. i xde lah nk byr abes, sbb ade tunggakan ni...nk setelkan tunggakan dlu, tu yg nk guna epf..

kena register i akaun kwsp dlu kan...u boleh share tak latest procedure? thanks  

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 08:44 AM | Show all posts
masterudeng82 replied at 26-9-2017 07:08 PM
Tengok pada gaji kan. Kalau gaji u tinggi epf potong tinggi juga. Depends. Mcm i almost 10 years k ...

ohh...

mesti sgt lega kan dah setel byr.. i xde lah nk byr abes, sbb ade tunggakan ni...nk setelkan tunggakan dlu, tu yg nk guna epf..

kena register i akaun kwsp dlu kan...u boleh share tak latest procedure? thanks  

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
I pon tgh berdikit2 settle baki ptptn guna epf.
Dah 3 kali buat pengeluaran epf. 1st utk settle tunggakan, yg 2nd 3rd utk settlekan baki. Bulanan still bayar jugak.
Kena daftar utk i-akaun epf, supaya mudah utk semak baki n apply pengeluaran.
Dan juga make sure daftar juga ptptn online, supaya mudah nak cek baki loan.
Mmg pening2 la setiap kali tgk baki ptptn me yg mcm x berganjak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2017 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila apply online utk keluarkan acc 2 epf, kita akan terima sms within 1-2 days inform kena g epf terdekat utk pengeluaran. Dokumen wajib ic, copy sijil n copy pengesahan belajar.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2017 09:05 AM | Show all posts
Pendapat sy buat je penstrukturan semula, bayar half guna duit sendiri atau EPF lepas tu struktur semula. Memanglah nama dalm CCRIS tu tak akan hilang sebab xbayar penuh, tapi bile dah sturktur semula kene pastikan bayaran bulanan tu mantap dan ikut masa dan amount yg betul. Buat bayaran  at least 6 bulan consistent..dan rekod dalm CCRIS tu nampak lah cantik sikit bank nak lulusakan pinjaman pun bolehlah ditimbang kire dari reject terus.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2017 09:19 AM | Show all posts
kalau tunggakan 8k. dpt bayar 3k dari epf pun takpa...lepas bayar guna epf , ptptn akan tukar kepada ujrah( mcm reshcudle) . dah setel semua perjanjian baru , tunggu 2 bulan nama akan clear dari ctos

masa tu boleh laa nak apply loan umah/personal


la ni , sapa ada tunggakan ptptn hanya boleh beli keta , cc / personal loan/umah memang tak leh
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2017 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai bln 12 tahun ni ada discount 15% bayar habis. Jangan ikut kata kawan2 bayar sikit pun tak jadi apa2... pergi kaunter buat urusan then followup. Sebab nanti byk masalah kalau tak uruskan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 10:04 AM GMT+8 , Processed in 0.105806 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list