View: 4479|Reply: 15
|
Leceh Buat Oreo Mille Crepe Cake, Tapi Hasilnya Pasti Memuaskan!
[Copy link]
|
|
Crepe atau lempeng boleh didapati dalam pelbagai bentuk, gaya, dan perasa. Semuanya bergantung pada kreativiti dan kerajinan masing-masing.
Agak leceh sebenarnya penyediaan Mille Crepe Cake ini dan memerlukan kesabaran yang tinggi ketika membuatnya. Mana taknya, mille crepes tu sendiri bermaksud “a thousand crêpes” dalam bahasa Perancis. Memang jenuh la nak 'melempeng' atas kuali.
Apapun, kek ini dijamin sedap! Baik yang tua ataupun muda, semuanya pasti menikmati kek mille crepe ini.
Untuk itu, apa kata kita uji kesabaran anda dengan membuat Oreo Mille Crepe Cake ini!Dah bersedia? Jom tengok resipinya!
Bahan Crepes:
6 biji telur
1 cawan tepung
1 cawan susu segar
1/2 cawan krim
1 sdt esen vanilla
4 sdb mentega cair
Cara membuatnya:
1. Campur dan kacau sebati semua bahan, kemudian tapiskan
2. Sejukkan adunan dalam peti sejuk semalaman atau sekurang-kuranya 1/3 jam
3. Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan satu senduk adunan dan lenggang seperti membuat kuih dadar/tayap
4. Sejukkan lempeng tadi
Bahan krim:
1 1/2 cawan susu segar
3 biji telur
1/2 cawan sirap mapel
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan krim putar (whipping cream)
1/2 sdb gula aising
Cara membuat krim:
1. Masukkan susu, telur, tepung jagung dan sirap mapel, masak atas api kecil sehingga pekat. Kemudian angkat dan sejukkan
2. Putarkan krim dan masukkan gula aising.
3. Masukkan krim ke dalam adunan kastad dan kaup-kaupkan sehingga rata
Nota: Kalau malas, boleh putar 1 1/4 cawan whipping cream sahaja. Dah siap krimnya! (ikut cita rasa, tambah krim kalau nak lebih krim)
Cara membuat kek:
1. Serbuk oreo - boleh dibeli yang siap atau beli biskut oreo dan kisar
2. Letak lapisan pertama, sapu krim dan tabur serbuk oreo (serbuk oreo boleh disatukan dengan krim untuk memudahkan)
3. Ulangi proses sehingga habis semua crepes. Biasanya boleh dapat dalam 20 hingga 25 lapisan. Mengikut 'kejadian' lempeng anda. Lagi banyak lempeng yang tak menjadi, lagi sikit crepes anda.
Foto: PatysKitchen
Tunggu apa lagi? Dijamin anda akan puas hati! Kalau beli di luar agak mahal harganya. Kalau buat sendiri, kuantiti dan kualitinya lebih terjamin. Jom cabar diri anda dengan membuat Oreo Mille Crepe Cake ini!
Kredit resipi: PatysKitchen |
|
|
|
|
|
|
|
tepung apa sis guna? nampak sedappp... nak buat la jg nnt... |
|
|
|
|
|
|
|
bahan krim pula dlm bentuk butter ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Nak cuba nak cuba.... tapi teringat pulak kat cik kilo.... |
|
|
|
|
|
|
|
Tak muak ke?
Banyak krimm
|
|
|
|
|
|
|
|
Nampak senang nak buat tapi confirm menguji kesabaran iols. |
|
|
|
|
|
|
|
i lebih suka pakai non-dairy cream, tak lah muak sangat. |
|
|
|
|
|
|
|
hari tu first time try mille crepe cake ni. sedap rupanya! harus try buat sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
Haruslah aku beli je seketoi.. Dh lah byk krim. Kalu buat aku sorang je mkn gemuk tambun lah oii... |
|
|
|
|
|
|
|
mcm susah je............. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapp..krim tak muak.. meolss dh raseeee
tp tak pernah buat lagi |
|
|
|
|
|
|
|
takdela sedap mana... lebih ke terasa cream dia je...pernah la beli 2 kali kat foodcourt KLCC |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak mcm senang jer tapi confirm lama nak melapis satu2 |
|
|
|
|
|
|
|
Uuuuuu...
Dapnyyeeeeeeeeee.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|