CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 12229|Reply: 73

Tidur Ramai2 kat Kampung masa Raya. Share Pengalaman.

[Copy link]
Post time 18-6-2017 09:30 PM | Show all posts |Read mode
“Mak Lang dah dah siap awal. Mak Lang dah tempah homestay. Mak Lang suruh yang lelaki tidur di homestay. Tinggal anak dan isteri sahaja di rumah Mak Lang. Bimbang balik beraya buat dosa, dosa melihat aurat ipar lamai, sepupu, biras,” katanya.

Cedok dari limaumanis.com.  Trend sekarang,  balik kampung samada raya atau kenduri-kendara ... tuan rumah dah tempahkan homestay untuk kemudahan tetamu.  Aku memang sokong cara ni, lagi2 kalau rumah kampung tu cuma ada satu atau dua bilik aje dan lelaki perempuan semua kena tidur di ruang tamu.   Rumah mak aku sekarang, teres 3 bilik.  Adik-beradik 3, jadi 2 famili dapat bilik, adik bungsu duduk hotel.   Tapi hotel tu  jadi tempat tidur je, kebanyakan masa dia di rumah.

Aku cuma nak share pengalaman tidur ramai2 ni.  Ada lagi ke yang buat macam ni sekarang?

Aku ingat masa mula2 kawin dulu, dekat2 nak raya.  Balik kampung rumah nenek kena tidur di ruang tamu bersama2 sedara-mara lain.  Bilik ada satu je, tapi jadi stor tempat simpan semua beg2 dan tempat nak bertukar pakaian.  Diaorang kesian kat aku pengantin baru, dapatlah tidur kat bilik aka stor tu.  Dahlah kawin jarak jauh, masa tulah nak berjumpa pun.  Tapi tidur pun kena bersopan juga, sebab berpintukan kain langsir.  Nenek dan makcik2 aku keluar masuk nak ambik barang2 kat dalam tu.  Siap boleh tegur belum tidur lagi ke?  Masa tu sapa tidur kat hotel memang boleh jadi bahan kutukan sampai raya tahun depan.    Konsep homestay pun belum wujud lagi.

Tapi sebagai kanak2, bagi aku inilah waktu paling best, seronoknya tidur ramai2 dengan sepupu2.  Masa tu sepupu pun takdelah duduk jauh mana, setahun boleh jumpa banyak kali, tapi itulah masa dapat berborak sampai jauh malam dan tidur sekali ramai2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2017 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kecik2 boleh lah.now kalo ada abg ipaar kat umah agak rimas juga..nak berbungkus 24jam..nasib lah umah i ni banyak bilik so takde masalah disitu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dl kecik2 bole la tidur ramai2 ngn sepupu semua kt hall tp skrg x de..lgpun umh byk blk. Guna jela.but kluar je pakai tdg sbb ade abg ipar/sedara mara/org dtg beraya. Me plak ade bapak tiri,so even xde aurat but dia ni pelik2 prgai,jd suami suh je pakai.tp tu la kdg miss pakai stokin juga.

Bgs la klu ddk asing2..kdg kita tidur tselak nmpk betis ke apa bkn perasan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2017 10:11 PM | Show all posts
CardiGans85 replied at 18-6-2017 09:55 PM
Dl kecik2 bole la tidur ramai2 ngn sepupu semua kt hall tp skrg x de..lgpun umh byk blk. Guna jela.b ...

sebenarnya aurat kita dengan bapa tiri macammana, sama ke dengan bapa sendiri?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2017 10:13 PM | Show all posts
estrelle replied at 18-6-2017 09:47 PM
Dulu kecik2 boleh lah.now kalo ada abg ipaar kat umah agak rimas juga..nak berbungkus 24jam..nasib l ...

rumah banyak bilik memang takde masalah.  My husband masa mula kawin terkejut kena tidur ramai2 kat ruang tamu, sebab rumah kampung dia banyak bilik dan takde sapa tidur luar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
aurorae replied at 18-6-2017 10:11 PM
sebenarnya aurat kita dengan bapa tiri macammana, sama ke dengan bapa sendiri?

Dr segi aurat,sama je cuma pakai longgar2 la..tp dgn syarat da jd bapak tiri (mggauli isteri) n haram bkahwin selamanya bila telah d gauli.

Klu ada salah,forumer lain minta tlg betul kan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Sblm ni tiap kali raya, balik kg atok nenek asben..rumah kg besar mmg besar tp bilik 1 aje.. maka bercerapitlah smua tido aje kt ruang tamu..yg llaki mmg x ada hal..yg ppuan ni azab nya lah..
Skrg ramai sepupu sepapat dh ada family sndiri, nk muat celah mananya tido kt kg tu.. slamat lah sikit x payah nk tido kt lg lg..kot yg tido sana pun yg mai jauh2 pnya..yg mana2 duduk dekat smua balik hari aje @ cari hotel bajet..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam aku pulak. Family aku saje ade 8 org. Jadi parents aku memang tempah homestay bila balik kampung since kitorg dah akil baligh. Cuma masalahnya pakcik makcik and sepupu2 aku tu mengumpat tak puas hati kate kitorang ni demand lah. Tak boleh susah la. Anti social lah. Sebab taknak tidur beramai2 gitu. Hoi gila ke nak tidoq campur laki pompuan gitu. Kang terpeluk nya sepupu laki aku. Tak pasall. Aku pon pening la diorang takkan jahil lagi kot bab hukum hakam agama ni. Kalau tak bersalaman dgn sepupu lelaki pon, dah kene cop anti social. Tuh kan basic knowledge agama Islam. Paham2 lah. Dahlah salam pelok2 laga pipi bagai. Kitorg takde masalah pon nak komunikasi ke hape. Tapi bab halal haram, patuhla.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2017 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Takde pengalaman..nenek asal kg tu...adik beradik bapak semua beli dan buat rumah kt kampung tu jgk..jd masing2 dok rumah masing2...rumah mak bapak aku plak bilik mencukupi..sorang satu...same goes to rumah in law...semua ada bilik masing2 so xde yg tido bergelimpangan kt luar
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah mak kt kg agak besar n ada 6 bilik....jd dh dikhaskan bilik masing2....mana yg lelaki tido je kt luar...yg anak dara n perempuan msg2 dlm bilik...tkde mslh...n sbb adik beradik pn blk tk sama...jd umah mak mcm hotel..org ni check out pastu ada lak yg check in....hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 05:41 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 19-6-2017 02:33 AM
Rumah mak kt kg agak besar n ada 6 bilik....jd dh dikhaskan bilik masing2....mana yg lelaki tido je  ...

Cara sama, cuma bilik ada 3 tiga je. Laki luar, pempuan lak dalam bilik...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau berkumpul semue adik beradik ipar duai anak.cucu ade 30 org berkumpul 1 rumah mak ayah aku.  6 org X balik sb beraye tempat lain.  Syukur kurang sikit Bilik ade 6 je. Berebut le sape balik dulu dia dpt
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 09:17 AM | Show all posts
Rumah mil ada 5bilik tp cuma 1 bilik je yg available utk dihuni sbb yg lain mmg dah ada penghuni.
So siapa  yg balik cepat dapatlah cop bilik tu.
Biasanya aku memang dok luar, port kat dapur.
Malam2 tidur tutup lampu tp kadang2 adik ipar aku jenis bangun malam makan nasi
terpaksa dia makan dlm gelap guna lampu kepala wat menoreh getah tu

belah mil nak tak nak terpaksa la tidur ramai2
hotel nun jauh kat bandar
tapi orang lain nak tidur kat hall
2 family je dok dapur so ok la

tapi belah family aku kalau semua balik
master bedroom pass kat adik aku yg dok jb sbb dia jarang balik
aku sewa hotel je, dekat dgn rumah
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 11:29 AM | Show all posts
family aku mostly xde mslh pon sbb byk lelaki dri pmpn,
yg berfmily akan dok blik, yg bujang2 pndai2 la tdo
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 11:45 AM | Show all posts
Nak baca pengalaman orang lain.
pengalaman sendiri,akan rasa tahun depan.
tahun ini selamat lagi.

8 orang anak MIL dah kawen ooo..bilik ada 5 aje.  
2 bilik utk 2 pasangan yang mmg  duk situ.
1 bilik adik ipar perempuan, biasanya share dgn biras no.8 (menantu ppuan paling bongsu setakat ini) dgn baby dia
1 bilik utk adik ipar perempuan no.2 dan husband dia.
1 bilik common room. sapa cepat, dia dapat. tak mungkin 4 menantu ppuan tdo skali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 12:08 PM | Show all posts
Nak share mase kecik2 tido kat rumah atok & wan... kami sepupu2 perempuan uitilse 2 bilik... tido ramai2... mmg best... gelak & main je sampai tgh mlm... i rase family dulu2 tak ambil berat pasal aurat pun... pakai tudung bila jalan keluar je.. kalau org dtg rmh rambut mengerbang cam tu lah...

Tapi bila dah dewasa ni... tudung pakai almost 24 hours... ngan ipar duai... etc... so, kalau rmh kecik n tak cukup bilik tu mmg patut sewa homestay atau hotel utk jaga aurat  masing2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2017 02:43 PM | Show all posts
boleh je.. kuak lentang gaya kupu kupu gaya bebas..  asal jangan ada nyamuk
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalo balik umah mertua mmg kdg2 cm nak nangis gak la....coz umah mertua family x nitikkan berat pasal aurat nie....

Kdg2 adik2 Ipar pompuan pakai suaar pendek x pun kalo kuar berkemban Dari bilik air selamba badak jee lelebih lg kalo jamban kat sana Jenis duk luar ngan Abg2 Ipar dorg selamba jee eh...

Aku kat sana mmg 24j ngan tudung jee la bilik Ade 4...3 bilik ank2 pompuan duk n satu bilik tuk mertua la jdd adik badik laki aku yg seibu sebapa 4 org nie tido berselerak la kat ruang tamu tu tp laki aku da chop tmpat tersorok tuk kami ank banakk tido yela aku ttp auratt pastu nk susu kn baby lg jddd die tlg jagakan batasan aku la....
Kalo balik umah mertua gak kene bawak Toto,bantal ngan selimut Dari umah memasing coz umah mertua x da kami yg da kahwin nie haa....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 04:16 PM | Show all posts
susah .. zaman skrg rambut pompuan tuh no. 1.

Boleh ade yg komen kt FB malas nak balik sebab berdosa nampk rambut ipar duai.... ?

mcm la ko tiap2 ari keluar bekerja/shopping/jalan2  penah nampak rambut pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
mujur takda masalah balik rumah mak kandung dgn mak mertua, dua dua ada bilik mencukupi buat masa ni
cuma masa awal kawen dulu balik kg nenek suami, kena tido luar sbb bilik dibagi nya dekat biras lelaki, rasa lucu lak nantu laki duk dlm bilik nantu puan tido kat ruang tamu
hari kematian arwah nenek rasa cam nk tido hotel je, sbb malas nk sesak tapi suami xmau takut papa dia marah
yg best nenek sedara dia suh tido luar, dia kata korang kan suka tido luar, sentapnya la dalam hati, bukan kami suka tapi terpaksa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 06:13 PM GMT+8 , Processed in 0.130243 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list