CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3987|Reply: 25

[Tempatan] Pasukan Saudi dikecam biadap ketika tafakur untuk mangsa keganasan

[Copy link]
Post time 9-6-2017 10:25 AM | Show all posts |Read mode
Pasukan Saudi dikecam biadap ketika tafakur untuk mangsa keganasan
PETALING JAYA: Beberapa ahli politik Australia membidas pasukan bola sepak Arab Saudi semalam kerana tidak menghormati permintaan agar seluruh stadium berhenti bertafakur selama seminit sebagai tanda penghormatan kepada mangsa yang terkorban dalam serangan keganasan di London baru-baru ini.
Ia berlaku di Stadium Adelaide sebelum perlawanan bermula di antara pasukan Saudi dan Australia.
Pasukan Australia dilihat berbaris untuk memberikan penghormatan dengan berdiri selama seminit, tetapi pemain Saudi dilihat berlegar di atas padang tanpa menghiraukan pengumuman stadium.
Dua warga Australia, Kirsty Boden dan Sara Zelenak, turut terkorban dalam serangan oleh 3 lelaki pada Sabtu lepas di tengah Kota London yang mengorbankan 8 orang.
AFP memetik beberapa pegawai pasukan Arab Saudi sebagai berkata amalan bertafakur itu “bukan sebahagian budaya Saudi”.
Arab Saudi merupakan negara yang mengamalkan aliran Wahabi, yang antaranya mengharamkan perbuatan bertafakur, berkabung dan berdoa untuk si mati.
“Ia kebiadapan bukan sahaja terhadap 2 warga Australia tetapi juga kepada semua mangsa serangan keganasan di London,” kata Ahli Parlimen dari Parti Labor, Anthony Albanese.
“Tidak ada alasan. Ini bukan mengenai budaya. Ini mengenai rasa kurang hormat dan bagi saya, ia memalukan.”
Senator Derryn Hinch pula menganggap tindakan pasukan Saudi itu satu penghinaan.
Ia juga mengundang reaksi marah pengguna Twitter.
Persekutuan Bola Sepak Australia berkata ketika dimaklumkan rancangan untuk mengadakan tafakur seminit itu, pasukan Arab Saudi berkata acara itu bercanggah dengan budaya mereka.
Menurutnya, pasukan Saudi bersetuju untuk bergerak ke tepi padang bagi memberikan laluan acara itu.
Susulan pelbagai kutukan, Persekutuan Bola Sepak Arab Saudi hari ini mengeluarkan permohonan maaf, menyatakan mereka “kesal” tindakan permain mereka sekiranya ia mengguris hati.
Perlawanan itu berakhir dengan kemenangan Australia 3-2.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2017 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tengok sopan je pemain saudi bukan dia training bola kat situ pun,itu pun nak sentap..australia ni nak menyibuk masuk afc dah kenapa?baik bagi team asia lain masuk world cup
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 10:57 AM | Show all posts
Mmg biadap...boleh pulak kata bertafakur bukan budaya mereka tapi depa boleh pulak bertafakur utk team Brazil dan atas kematian raja Saudi ck dulu...dah kena hentam baru nak apologize ..pigidah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:01 AM | Show all posts
Kau tak tengok diorang meronta2 tumbuk dada dalam hospital di Riyart tue lagi, yang. Koyak habis tudung2 macam keling batu caves. Kau nampak benda cantik jer sebab kau tak pegi duduk celah diorang lagi
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:10 AM | Show all posts
sand nigger.what do you expect?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:15 AM | Show all posts
ausie kokesen sentap ke dek? bukankah  ummah meleis saja yg sentap di doniya ini?
kakak tk percaya....ini semua fitnah terhadap ummah suci kokesen jua
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tgk highlight game ni Time arab equalize melompat2 mak arab free hair pakai skiny jeans.... Purdah sudah hilang ka?  Ke kalau kita pergi ausie tohan tak nampak
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:43 AM | Show all posts
Pernah ke Australia dan sekutunya bertafakur untuk rakyat Palestine yang dibunuh dengan kejam dan ditindas setiap hari oleh pengganas yahudi?

Pernah ke Australia dan sekutunya bertafakur bila lebih 500,000 kanak-kanak Iraq mati akibat serangan dan sekatan oleh pengganas US dan sekutunya?  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2017 11:44 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 9-6-2017 11:26 AM
Aku tgk highlight game ni Time arab equalize melompat2 mak arab free hair pakai skiny jeans.... Purd ...

klau dorg dtg mlysia pon aurat tah kemana
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Bedah.Cun replied at 9-6-2017 11:01 AM
Kau tak tengok diorang meronta2 tumbuk dada dalam hospital di Riyart tue lagi, yang. Koyak habis tud ...

Spesis wahabi ni fefeeling syumul zuhud dan tawaduk pada luaran je sis.

Padahal kat belakang kaki betina.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:47 AM | Show all posts
Sentap x abis2...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:49 AM | Show all posts
Isle vs LGBT= Nasrani tepuk tangan
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 06:48 PM | Show all posts
apa nak heran... bangsa pengganas
semoga segera pecah lah saudi...baru aman dunia
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 06:55 PM | Show all posts
ultra78 replied at 9-6-2017 03:10 AM
sand nigger.what do you expect?

apa tu? spesis baru?   
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 08:04 PM | Show all posts
Dah Saudi tak suka menunjuk2.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Setiap hri kt syria palestin mati kena bunuh ada nk bertafakur..podah!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 9-6-2017 08:13 PM
Setiap hri kt syria palestin mati kena bunuh ada nk bertafakur..podah!

mana ada hari hari
palestin pun kerja di kilang israel
syria tu diorang bodoh sendiri gaduh sama sendiri
seolah olah umat mindanao bunuh umat tausug,  kita nak tafakur ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Defcon2 replied at 9-6-2017 11:43 AM
Pernah ke Australia dan sekutunya bertafakur untuk rakyat Palestine yang dibunuh dengan kejam dan di ...

iraq,  palestin,  syria tu kebodohan mereka sendiri
kebodohan pemimpin mereka
takde kaitan dgn kita
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedangkan sesama ummah sunni Qatar pun dSaudick tergamak block bekalan makanan di bulan Romdan, apalah sangat mangsa kegnasan kapir :
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2017 12:50 AM | Show all posts
sensitif sangat la aussie ni tu pun nak sentap bagai, tengok je rakyat Malaysia relax je kalau ada orang bukan islam hina islam
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 02:24 PM GMT+8 , Processed in 0.335721 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list