CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 4618|Reply: 18

[Tempatan] Karpal Singh kini jadi Dewayne yang disembah ummah.

[Copy link]
Post time 4-6-2017 07:34 PM | Show all posts |Read mode

Karpal Singh Kini Jadi ‘Dewa’ Yang Disembah        June 3, 2017 Abdul Mursyid Zainuddin 983 Views






TELUK INTAN – Karpal Singh yang meninggal dunia pada 2014 kini disembah sebagai ‘Datuk Gong’ di sebuah tokong di Teluk Intan, Perak.

Datuk Gong biasanya dirujuk sebagai ‘dewa tempatan’ dan selalu dilihat sebagai ‘dewa Melayu’ kerana ciri-cirinya termasuk namanya yang berbunyi Melayu.

Namun kali ini, Datuk Gong telah dijadikan dengan ciri-ciri Sikh.

Sinchew Daily melaporkan, patung Karpal Singh yang mengenakan suit berwarna hitam telah diadakan ‘upacara pencahayaan’ pada 1 Mei lalu.

Patung Karpal Singh itu telah ditempah dari China selepas menerima tajaan seorang penganut dari Sabah.

China Press pula melaporkan, patung Karpal Singh dibina selepas seorang ‘pengantara roh’ diberi petunjuk oleh Karpal yang mahu dirinya disembah.

Walaupun patung Karpal dijadikan bahan jenaka, tetapi ‘pengantara roh’ itu menegaskan ia merupakan pesanan mendiang.

Menurut pengendali tokong, usaha mengumpulkan RM2,000 untuk menempah patung Karpal Singh sebelum ini telah berdepan kesukaran kerana tidak ramai yang menderma sehinggalah kemunculan penganut dari Sabah yang sedia berbuat demikian.

Anak Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh memberitahu, beliau menyedari bahawa ayahnya sudah dijadikan patung untuk disembah.

Beliau bagaimanapun enggan memberi ulasan kerana belum tahu maklumat lanjut mengenainya.


http://www.suara.tv/2017/06/03/karpa...yang-disembah/



Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm2 cina2 malaya ni    
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut lah Nak buat APA pun janji jgn jadi terrorist letup2 org sambil cakap take beer
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:25 PM | Show all posts
buddha khurafat??
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 4-6-2017 08:23 PM
Ikut lah Nak buat APA pun janji jgn jadi terrorist letup2 org sambil cakap take beer

Kan.. lantak la nak sembah datuk gong berpakaian baju melayu pun.. jgn pi bom sana sini sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 4-6-2017 08:25 PM
buddha khurafat??

Bidaah baik sis..  
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain pada dia ni ade sapa lagi yg jd patung eh?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Astagaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:16 PM | Show all posts
Malaysian Gods
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Normal lah tu....puja "roh" setempat....
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:25 PM | Show all posts
dapat bayangan tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh la datuk gong najib vs datuk gong karpal.. mana satu byk ong??
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa je kata kawan kontraktor cina saya. Dewa melayu pun ada depa sembah-yang. Ini cara depa hormat seseorang yg berjasa/penting pada depa. Depa punya konsep sembahyang adalah 'menghormati', tak sama dgn ummah punya konsep sembahyang
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 08:43 AM | Show all posts
Edited by chinta89 at 5-6-2017 08:50 AM

sape lg yg 'dihormati' hingga disembah2 ni selain karpal?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 09:04 AM | Show all posts
lantak le.. dah kepercayaan dia hormat je lah.. kita pegang anutan masing - masing jangan jadi isu pula hal anutan orang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 09:08 AM | Show all posts
Hmmm..... Nampak pelik....
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 09:10 AM | Show all posts
@Nokiaman & Oren. Watch your own tribe tightly!
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ermmmn...tak terkata ai..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 10:04 AM | Show all posts
biar je la..tak payah nak gelak2..
cara kita sembahyang kalau orang gelakkan pun sentap kan..
rimas aku orang yang sibuk nak gelak agama orang lain..
nampak bodoh ke nampak tak logik ke, itu hal orang,  just keep your opinion to yourself..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 04:57 PM GMT+8 , Processed in 0.642230 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list