CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4944|Reply: 14

aku hidap penyakit sakit mental sebab terlalu rajin waktu ketika dahulu

[Copy link]
Post time 3-6-2017 06:55 PM | Show all posts |Read mode
Aku ni terlalu baik hati kat orang tetapi kawan tidak fahami sebaliknya kebaikan itu adalah untuk dapat kecintaan wanita sebab baik hati tulus menolong.  Aku waktu kecik mak bapa busy jarang memahami karacter saya yang bermasalah waktu teenager. Aku naif sampai ingat duit tu tak penting tuhan yang bagi jika buat baik. Jadi aku buat segala yang baik kepada kawan. sekarang ni tinggal aku sunyi sekarang kawan aku perli aku bodoh. Aku dengar pun marah sendiri sedih betul. Waktu uni colleague malas buat kerja. Meraka cucuk belakang saya kata saya mahu rogol wanita dan aku terencat akal. Jadi semua orang pinggir aku sampat group project aku juang seorang sampai sakit mental. betapa sedih hidup aku sekarang. hidup aku umpama ikan masin. Tetapi munjurlah family aku buat business bagi aku kerja jaga kedai makan gaji. Sekurang kurangnya ada U turn in life boleh hidup sederhana. Sebelum family buat business kadang kala ada doa kepada yesus. Aku cari prayer itu dari online untuk kesejahteraan. Kadang kala saya fikir dunia ini memang ada tuhan kalau kamu percaya dia dan doa kepada dia dan dia akan wujub di shadow paling belakang hidup mu. Masa itu aku doa family aku buat business bagi aku kerja sambil boleh main game online. sekarang jadi nyata.syukur ada tuhan yang buka mata kepada insan lemah macam aku.

Soalan nak tanya counsellor , adakah aku jenis tak sesuai college? I ada impian macam orang biasa dapat kerja macam manusia biasa tanpa gantung family saya. Sebab aku nak kahwin macam orang biasa dan hidup bahagia. Aku nak isteri bangga atas saya mampu tak payah suruh isteri kerja. jadi full time suri rumah pun boleh. Tetapi aku tidak semangat api aku tidak macam dulu rajin. Aku ada masalah belajar. Orang salin note 1-10 aku hanya 1-3. teruk betul. Aku stress betul masa study. Impian aku macam tergantung. sebab sakit mental. Aku buat benda sekarang setengah jalan sebab takut gila. Macam aku sudah sakit mental aku pergi belajar guitar aku takut diri sendiri jadi gila terlalu rajin practice....guitar memang tak senang ;kalau mahu main satu lagu perfect jenis fingerstyle....saya tahu sebab orang kata saya terencat akal sebab aku buat benda setengah jalan. Aku sangat takut sendiri naik gila jika terlalu over practice. So sekarang aku hanya main lagu saya sendiri suka. financial family aku kira senderhana kaya pun tak juga. tetapi kalau mak aku dan bapa aku meninggal dunia...aku percaya tiada orang sanggup jaga aku termasuk abang dan kakak saya. Saya selalu risau isu ini. Aku lembik sekarang tidak ada stamina kerja jam lama. Jika terlalu lama aku akan stress. Apa aku harus buat? family aku ada rent house selepas tungkus lumus kerja seumur hidup. susah hati tengok parent aku kerja kuat dan makan pahit.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2017 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
X faham apa yg kau cuba sampaikan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2017 07:52 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 3-6-2017 07:49 PM
X faham apa yg kau cuba sampaikan

maafkan aku memang sangat comot sikit apa aku kena sampaikan. Mula aku hanya certitakan aku punya background. Lepas itu risaukan future aku sebagai pesakit mental.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 07:56 PM | Show all posts
berubah lah kerja keras.. babi kat hutan pun boleh hidup. kita manusia ada akal kena rajin usaha baru berjaya..

hari ni usaha esok berhasil mustahil.. usaha niaga tak sama dengan usaha makan gaji.. be praktikal..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 08:06 PM | Show all posts
kau bukan sakit mental pun , kau tak de MATLAMAT HIDUP .. kau jenis  langau merayap ke sana sini..

orang jenis ada matlamat hidup dia tahu apa dia nak capai, kerja keras, dan cari jalan untuk capai matlamat hidup.

kau nak nikah, nak kahwin, nak ada duit bagi isteri.. tapi kau sibuk main gitar.. kalau gitar boleh buat duit teruskan..  matlamat kau nak main gitar ke nak ada isteri atau nak ada duit?

aku kalau jadi kau boleh jadi gila tau.. gila sebab hidup dalam keadaan mental..  semua orang ada masalah.. dont give up.. work hard..  najib PM malaysia pun ada masalah 1mdb berbillion lagi pening kepala.. kau baru masalah sedikit dh give up. cuba contohi pm kita sentiasa cool and smiley
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mata berpinar aku.saya.i.aku bingung dan mula sakit kepala
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-6-2017 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruk betul penulisan pening baca. Pendek kata kau ni ada masalah keyakinan diri n xda disiplin. Pegi cari saluran kaunseling yg betul.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kau sakit mental....jgn le buat kitorang yg baca ni pun sakit mental....


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2017 09:56 PM | Show all posts
apa maksud hidup umpama ikan masin?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 09:57 PM | Show all posts
apa maksud kerja kuat dan makan pahit?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
apa nih anak anak disinih.orang yang buka topik sedang punya masaalah dengan hidopnya.coba sama sama sapot bukan beri komentar yang tak bagos.ini lah yer sikap perangai busok anak anak muda sekarang nih
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
apa nih anak anak disinih.orang yang buka topik sedang punya masaalah dengan hidopnya.coba sama sama sapot bukan beri komentar yang tak bagos.ini lah yer sikap perangai busok anak anak muda sekarang nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 09:11 AM | Show all posts
mmg mental ke ape ni ak baca pun pening paham
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-6-2017 07:31 PM | Show all posts
Edited by YYJ at 17-6-2017 07:32 PM
CiliPadiSedap replied at 3-6-2017 08:06 PM
kau bukan sakit mental pun , kau tak de MATLAMAT HIDUP .. kau jenis  langau merayap ke sana sini..
...

saya fikir nak balik college selepas membetullan fikiran ni...tetapi duit saya saving sekarang susah saving sampai sekarang asyik kerja dengan family. dah sampai 40 k dah umur hampir 30...aku rasa sikit aje la duit ini..aku risau kehidupan future aku waktu ayah dan mak saya tiada lagi .jika aku tidak ambil ijazah kehidupan susah eh. gaji siput.. Kalau u pening baca thread aku dan aku tak paksa pun. buat apa komen negative kat aku. Aku sendiri baca pun ok ok aje boleh faham.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2017 08:34 PM | Show all posts
apa sbnrnya yg ko nak smpikan ni?

blh x cerita dlm bentuk ayat yg ringkas dan street  to the point? bnd2 x penting x yah la tulis.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 02:19 AM GMT+8 , Processed in 0.498968 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list