CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 5661|Reply: 60

Nahas Konvoi Rakyat Msia Dari Thailand, Mangsa Perlu Bantuan Bawa Pulang

[Copy link]
Post time 2-5-2017 04:40 PM | Show all posts |Read mode
Petang kelmarin berlakunya satu kemalangan di kilometer (km) 4046 Sikao, barat laut wilayah Trang, Thailand yang membabitkan seorang rakyat Malaysia cedera parah dan seorang lagi cedera ringan.


Memetik laporan Malaysian Digest, dalam kejadian pada 5.21 petang waktu tempatan itu, kedua-dua mangsa bersama tujuh ahli Kelab LC 135 Gombak dalam perjalanan pulang ke Malaysia melalui sempadan Bukit Kayu Hitam, Kedah selepas melakukan konvoi selama empat hari ke Phuket, Thailand.


Menurut salah seorang ahli konvoi tersebut, Norman Adam, kemalangan berlaku ketika mangsa, Muhammad Suffian Sazali, 31, dan Zulfikar Idris, 26, sedang menunda salah sebuah motorsikal ahli konvoi itu yang mengalami kerosakan, kira-kira 146km menghampiri sempadan Bukit Kayu Hitam.


sumber : Malaysian Digest



Malangnya semasa melalui kawasan selekoh, motorsikal yang ditunggang Muhammad Suffian dan Zulfikar secara tiba-tiba bergeser sesama mereka kerana keadaan jalan yang berpasir mengakibatkan kenderaan mereka hilang kawalan.


Kemudian motosikal Zulfikar berputar dan melanggar batu jambatan, sementara itu Muhammad Sulfian berpusing bersama motosikalnya sebelum dia terjatuh dan orangnya menghentak besi penghadang jalan raya.


Kini Muhammad Suffian dirawat di Hospital Trang dan memerlukan kira-kira 35,000 baht (RM4,386.40) bagi menampung kos rawatan pesakit luar, tidak termasuk kos ambulans bagi membawa pulang mangsa.


Anggaran kos tersebut adalah meliputi kos hospital, X-Ray, imbasan Tomografi berkomputer (CT) serta Pengimejan Magnetik Resonans (MRI).


Laporan mengenai kemalangan itu dibuat di balai polis berdekatan dan pihak berkuasa Thailand telah mendapatkan keterangan lanjut berhubung insiden tersebut.


Sehubungan itu, Kelab LC Gombak melancarkan kutipan derma kilat memohon sumbangan orang ramai bagi membantu menampung kos perubatan dan pengangkutan membawa pulang mangsa ke tanah air.


Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Ahmad Izzuddin Rosman bernombor 16220013518 (Maybank) atau boleh menghubungi beliau di talian 013-474 9823 untuk maklumat lanjut.- CARI

sumber : Malaysian Digest

sumber : Malaysian Digest
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2017 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suke berkonvoi.. suke jln dua tiga org jah..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde insurans ke pi travel tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 04:53 PM | Show all posts
pentingnya travel insurance....
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:05 PM | Show all posts
kesiannya.. knp tak ambil travel insurance siap2..konvoi ni ada baik buruknya..kena berhati hati juga lah..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiap kali pegi travel tak kira la dekat ke jauh ke travel insurance penting. Malang tak berbau ok. Bukan mendoa yg bukan2. Sebagai pengajaran. Jumpa doctor atau flight lambat bag hilang bukan amount yg besar. Amount yg penting bila ada surgery atau nak angkut balik negeri.....especially sos helicopter leh jejak USD300K tau
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-5-2017 05:26 PM | Show all posts
sooo???
buat nya akak nak peduli dek.
mereput jah kat siam itu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
takziah...btw, tak sedapnyerrr karangan wartawan cari ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2017 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
takat naik LC135 pun nak berkonvoi
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Moto biasa jer kan. Dok diam2 kat rumah tolog mak ke bini ke adalah pekdahnya. Dah terbaring macam tu semua rugi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo insurance pun x mampu nk beli xyh la nk berkonvoi2 bagai risiko tinggi kot
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:53 PM | Show all posts
travel insurans kalau pi luar co insurans tanggung ka bayar dulu klaim kemudian?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
.
Korang yg berseronok , bila kena musibah awat pulak netizen yg kena tanggung kos perubatan korang??
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:54 PM | Show all posts
btw, ride jauh2 nih especially negara org pakai la pakai la extra safety gear... riding suit, knee pad...dsb
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:54 PM | Show all posts
selalu jumpa geng2 konvoi ni kat selatan thai...agak annoying gaklah perangai majoriti dorg nih....tetap bawak perangai caprut dorg tu walopun dah gi negara orang ..n actually thais pun menyampah ok ngan geng2 kaki konvoi dari malaysia ni..tak kiralah moto besa ke kecik
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 05:56 PM | Show all posts
kaktom rasa nak sumbang la. tolong menolong sesama muslim banyak pahala.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu dia caj hospital siam terhadap warga asing, rawatan macam tu sampai rm4386... klu hospital gomen mesia mungkin dalam seribu lebih ja... dah sampai masanya hospital gomen kita naikkan caj kat warga asing...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 07:37 PM | Show all posts
gi berjalan ada duit tapi kedek nak beli insurance and simpan untuk emergency..
pastu bawak perangai rempit gi negara orang..
bukan tak tau bahaya main tolak tunda gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Menuntun moto rosak pun sampai terbabas berpusing motor
Laju sangat ke
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Duk rumah ja la..yg nek moto sorg2 pun aku seriau nikan pulak bekonvoi2..bahaya lg byk drpd seronok..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 06:38 AM GMT+8 , Processed in 0.073667 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list