CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 13146|Reply: 73

All About FACIAL MASKS - penting tak?

[Copy link]
Post time 18-4-2017 12:24 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ellekarma at 18-4-2017 12:34 PM

Hi uols. I bukak thread ni saje nak survey MASKS apa yang korang pakai, dan apa kesan dia.

Jenis2 MASKS yang I pernah try

1) Clay Mask - bagus untuk matikan jerawat, bersihkan pores. Pernah try Skin refining Masque Dermalogica dengan Mary Jardin Clay Mask

2) Sheet Mask
Ni fames korean skincare kan. kadang2 tak rasa kesan sangat, tapi very moisturising n rasa lembut je kulit lepas tu. Pernah la try a few yang dijual kat Watson tu contoh kotak pink bawah tu, Pure Beauty pn pernah try.

3) Overnight Mask (water sleeping mask)
Suka gila Laneige Water Sleeping Mask. memang bangun pagi rasa kulit lembut n licin. alternatif yg pernah try, Watson water 360 punya

4) Homemade Mask
     Selalu buat sendiri oat dry blend dengan pulut susu n serbuk kunyit, pastu mix dengan madu n yogurt. Best!


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 01:32 PM | Show all posts
selalu guna skin food - black sugar mask & black sesame hot mask. mmg best
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 04:32 PM | Show all posts
for me penting... sebelum ni sekurang-kurangnya seminggu sekali pakai... tapi lepas start 10-step routine, setiap malam pakai.. campur hari ni, baru seminggu start pakai hari2... fav,hydrating mask..gel type..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2017 05:29 PM | Show all posts
ms.mango replied at 18-4-2017 01:32 PM
selalu guna skin food - black sugar mask & black sesame hot mask. mmg best

ohhh penah try black sugar mask. tp mcm kasar sket utk muka tp bau dia sedappp
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 05:31 PM | Show all posts
ellekarma replied at 18-4-2017 09:29 AM
ohhh penah try black sugar mask. tp mcm kasar sket utk muka tp bau dia sedappp

aah..kasar skit..tp i suka yg mcmtu..huhu... tp lepas pakai kne pakai moisturizer.. klu x kulit jd kering..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2017 05:32 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 04:32 PM
for me penting... sebelum ni sekurang-kurangnya seminggu sekali pakai... tapi lepas start 1 ...

fully recommend laneige water sleeping mask tu kalau suka hydrating mask.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 05:37 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 04:32 PM
for me penting... sebelum ni sekurang-kurangnya seminggu sekali pakai... tapi lepas start 1 ...

kakak mod, u tepek mask hari2 ke? boleh tak share mask apa u guna tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 08:09 PM | Show all posts
gracieyna replied at 18-4-2017 05:37 PM
kakak mod, u tepek mask hari2 ke? boleh tak share mask apa u guna tu?

kita buat facial kat Facial First, masa join dulu ada beli produk mereka..my sis in law belikan sampai 3 botol mask yang ini..




jenis clear gel ada minty minty sikit...berangin gitu...sebelum ni pakai seminggu sekali je,rotate dgn mask Estee Lauder Micro Essence Infusion atau Bio Essence snail mask.....bila la nak habisnya.. sekarang pakai hari2 nampak dah cepat sikit susut kandungan dlm botol..kadang2 tu pakai kat tangan dan kaki sekali..





Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 08:11 PM | Show all posts
ellekarma replied at 18-4-2017 05:32 PM
fully recommend laneige water sleeping mask tu kalau suka hydrating mask.

pernah try sekali..yes betul, best sleeping mask Laneige ni... tunggu stok mask sekarang habis baru nak beli lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 10:24 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 08:09 PM
kita buat facial kat Facial First, masa join dulu ada beli produk mereka..my sis in law belikan sa ...

best nye kaka in-law chuols. sampai 3 botol dibelinya.


Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 10:30 PM | Show all posts
Edited by AryaRose at 18-4-2017 10:32 PM

sheet mask : mask korea. cucumber, pearl .... Sk ii - bile fefeling mendiva

DIY mask : kunyit + tepung chickpeas + yogurt + madu

clay mask :  nature republic.


Gambar dari mr google sajork
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 11:36 PM | Show all posts
AryaRose replied at 18-4-2017 10:24 PM
best nye kaka in-law chuols. sampai 3 botol dibelinya.

haha..my sis in law belikan tapi my brother yg bayar..   beautician tu la promote..beli banyak sbb patutnya mmg kena pakai hari2 sbg daily mask..tapi kita malas...baru nak jadi rajin..>.<
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 11:38 PM | Show all posts
hari ni pakai mask kacang hijau...dah lama tersadai mask ni.. hari tu ada forumer suggest pakai dgn yoghurt..kita dah try campur..best..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:00 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 08:09 PM
kita buat facial kat Facial First, masa join dulu ada beli produk mereka..my sis in law belikan sa ...

malas nya nak tepek mask hari2. patut la sampai sekarang tak cantik2.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:02 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 11:38 PM
hari ni pakai mask kacang hijau...dah lama tersadai mask ni.. hari tu ada forumer suggest pakai dgn  ...

i dah terlupa dah resepi mask kacang hijau u bagi dulu. boleh repeat balik tak? i dah prepare note book ni nak tulis. semangat nya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:12 AM | Show all posts
gracieyna replied at 19-4-2017 10:02 AM
i dah terlupa dah resepi mask kacang hijau u bagi dulu. boleh repeat balik tak? i dah prepare note ...

resepinya just kacang hijau yg diblender halus..hehe.. tapi sebelum blender tu dibasuh,ditapis airnya dan dikeringkan dulu...

lepas blender, disimpan dalam bekas..letak kat peti ais...bila nak guna ambil dalam sesudu dan campurkan air...pastu sapu kat muka..lepas dah kering,cuci muka..sebelum ni kita campur air je,so serbuk kacang hijau tu jatuh2 masa sapu,agak bersepah...lepas forumer suggest campur yoghurt tu,much better,takde jatuh2 dah...kita guna yoghurt asli..satu sudu kacang hijau,satu sudu yoghurt...  

semalam rajin sikit, lepas buat masker kacang hijau tu,pakai masker hydration pula..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:16 AM | Show all posts
gracieyna replied at 19-4-2017 10:00 AM
malas nya nak tepek mask hari2. patut la sampai sekarang tak cantik2.

boleh try buat experiment, untuk sebulan, setiap hari rajin buat complete set skincare routine,rajin minum air kosong semua tu.... pastu compare keadaan kulit pada masa rajin dengan hari2 yg malas... kalau ada perubahan yg baik,boleh jadi motivation juga utk rajin... kalau takde perubahan,keadaan kulit sama je ,jom la kita malas bersama-sama...hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:20 PM | Show all posts
i pakai rose clay mask from Origin.. bila pakai mmg rasa panas di kulit... tp so far i x de big issue sbb nk cepat pulihkan jerawat..

semlm try moisturizing sheet mask from thefaceshop.. ok suka..  boleh cuba lagi.. i baru kenal face shop ni walaupun dah lama bukak kt malaysia..

nanti nk try rose mask dia.. kata SA range tu yg mahal skit... harga still x cecah seratus ringgit..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 06:45 PM | Show all posts
i suka caudalie mask :
1. clay mask
2. glycolic
3. hydrating

1 night pakai clay mask kat T zone & hydrating kat pipi ... the other time of week, pakai glycolic mask

kadang2 pakai sheet masks yg murah2 tu ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-4-2017 11:50 AM | Show all posts
airisa replied at 19-4-2017 06:45 PM
i suka caudalie mask :
1. clay mask
2. glycolic

glycolic? gylcolic acid ni bagus untuk acne.

mahal tak caudalie punya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 02:04 AM GMT+8 , Processed in 0.115530 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list