CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2768|Reply: 17

Anda Mungkin Mahu Mencuba Kopi Halia Selepas Baca Ini

[Copy link]
Post time 10-4-2017 06:19 PM | Show all posts |Read mode


Anda mungkin pernah merasai dan menikmati teh halia panas mahupun yang sejuk. Namun, pernahkah anda membayangkan kopi yang dicampurkan dengan halia? Apa pula rasanya?


Sebenarnya ia bukan sahaja mempunyai rasa yang unik dan sensasi, menggabungkan halia bersama kopi merupakan satu cara untuk mendapatkan satu minuman yang sangat sihat, bukan omong kosong ya!


Jika anda tidak tahu, kedua-dua halia dan juga kopi merupakan jaguh bagi carta antioksidan terbaik. Kopi berada di tempat pertama dikenali sebagai makanan yang sangat tinggi kandungan antioksidan. Manakala, halia tidak jauh dari situ, turut dipercayai mengandungi antioksidan sangat tinggi.






Jadi, bayangkan anda menggabungkan keduanya! Kopi yang kebanyakan disukai oleh lelaki membantu menangani pelbagai masalah kesihatan seperti kanser kolon, diabetes jenis 2, Parkinson dan sebagainya.


Manakala, halia telah digunakan sejak 2,000 tahun lalu dalam pelbagai tamadun terutamanya di Asia dan juga Afrika. Bukan sahaja menyedapkan makanan malah diangkat sebagai salah satu makanan paling sihat di dunia.


Antara kelebihan halia termasuklah sifatnya yang antibakteria, antioksidan, anti-kanser, menurunkan kadar kolesterol, melawan diabetes dan melindungi hati.


Foto: Carian internet


Jadi, mengapa masukkan halia dalam kopi anda?


Memetik laman nicksfit, kombinasi halia dan kopi ini secara ringkasnya mampu meningkatkan fungsi antioksidan dan juga anti-radang. Bayangkan kesannya kepada tubuh?


Laman tersebut turut mengesyorkan penggunaan serbuk halia, berbanding halia segar kerana bukan sahaja lebih enak, ia juga mampu berfungsi memanaskan badan dan juga membantu melancarkan penghadaman.


Oleh itu, bagi anda yang ingin mencubanya, hanya tambahkan 1 sudu kecil serbuk halia dalam minuman kopi anda. Lepas ini, ia bolehlah menjadi rutin anda ya! - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2017 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
dah pernah try.. sedapppp!
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 06:27 PM | Show all posts
memang sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang slalu buat,sbb kopi o kgemaran saya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Serbuk halia nak cari kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 10-4-2017 07:15 PM
Serbuk halia nak cari kat mana?

Ada jual kat Giant,Aeon Big...
Cer cari
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-4-2017 08:18 PM | Show all posts
Teh halia pun akak tak pernah try inikan pula kopi halia
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Mohon bila i order air jangan terbancuh halia itu sekali. Tak kelakar nescafe ada rasa halia.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2017 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah try coffee dgn butter je..
Halia belum lagi..
Nk buat la...
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 10:16 PM | Show all posts
xpnh cuba lg.. boleh cuba lps nie..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Aneem replied at 10-4-2017 09:55 PM
Pernah try coffee dgn butter je..
Halia belum lagi..
Nk buat la...

Sedap kan,wangi bau coffee
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 03:26 PM | Show all posts
kita pun tak pernah cuba lagi... tapi kopi ada strong taste dan halia juga ada strong taste..sesuai ke bila bergabung?
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 05:33 PM | Show all posts
Lebih pefer teh halia
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Kopi halia teh halia memang best. Jgn letak gula tau. Minum pagi2 sebelum makan. Sapa nak maintain berat badan boleh try. Ada org boleh kurus bila buat ni. Pagi2 minum segelas green tea campur jus limau nipis atau lemon. Lepas 1 jam baru sarapan. Minuman ni dapat tolong breakdown lemak itu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 11:48 AM | Show all posts
iollss kalau nak buang angin dlm badan baru minum teh halia. kalau tak idokk lahh nak minum bukan sedap ponnn
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 04:20 PM | Show all posts
biasa minum te o halia..kopi o xpnh try lg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2017 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Best buang angin je pastu
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus untuk badan tapi tak boleh minum hari 2. Badan macam lemah je ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 11:20 PM GMT+8 , Processed in 0.083648 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list