View: 11398|Reply: 39
|
Nikmati Sambal Gesek Nogori, Cukup Semua Rasa Pedas Masam!
[Copy link]
|
|
Sering menikmati sambal belacan atau sambal hitam, sesekali mahu tukar selera. Apa kata anda mencuba sambal gesek yang amat popular di Negeri Sembilan.
Sambal ini menggabungkan rasa pedas, masam dan masin yang sangat enak dijadikan pelengkap hidangan.
Untuk rasa lebih pure, anda boleh menggunakan buah kundang yang ditumbuk bersekali dalam sambal ini, namun sekiranya tiada perahan limau sudah mencukupi untuk memberi rasa masam. Selamat mencuba!
Foto: notahani.blogspot.my
Bahan-bahan:
Dua genggam ikan bilis
10 biji cili padi
bawang merah (opsyenal)
perahan limau kasturi
3-4 biji kundang (dihiris dan ditumbuk)
Cara-cara:
1. Ikan bilis dicuci bersih dan direndam sebentar dalam air panas.
2. Tumbuk cili api dalam lesung sehingga lumat. Masukkan ikan bilis dan tumbuk hanya untuk memecahkannya.
3. Keluarkan dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan perahan limau. Rasakan cukup rasa pedas, masin dan masam.
4. Hidangkan bersama nasi panas.
Nota: Jika ada kundang, boleh ditumbuk dan dimasukkan sekali, kemudian digaul rata. Jika tiada cukup dengan perahan limau. - CARI
Kredit resipi: Resipi Ibundo
Foto: arfaeiz.blogspot.my |
|
|
|
|
|
|
|
Peberet aku ni....ada sambal ni, ada ikan masin dgn lauk lemak kuning dah cukup.....
Seelok2 ikan bilis jgn ditumbuk terlalu halus. |
|
|
|
|
|
|
|
macam sedap.. tapi ikan bilis mentah mcm geli je nak makan banyak..
klu sekor dua tu takpe lagi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Nenek pun sama, nanti akan rasa macam hanyir ikan.
|
|
|
|
|
|
|
|
cuba buat versi ikan bilis yang digoreng la nek..
klu sedap kabar kan kat sini
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalau ikan bilis goreng ditumbuk habislah hancur.
Kalau tak ditumbuk, bila diperah asam limau takut jadi liatlah pula.
Hmmm, nak kena try & error ni.
|
|
|
|
|
|
|
|
klu lepas tumbuk dengan cili baru goreng sikit, agak-agak ok tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah cuba lagi sambal ni.. nti den belajar dongan uwan angkat den.. |
|
|
|
|
|
|
|
prettyuglybabe replied at 6-4-2017 05:01 PM
klu lepas tumbuk dengan cili baru goreng sikit, agak-agak ok tak?
Sedap woo.. penah try gak. dah goreng tu baru perah limau.
aduih lapo la.. |
|
|
|
|
|
|
|
Cara ni macam sedap. Ada rangup-rangup sikit.
|
|
|
|
|
|
|
|
boleh ye.. wah.. boleh try ni
|
|
|
|
|
|
|
|
huhu ni aku ng ibu panggil ni sambal bodoh..mi bodo la apa la..sian makanan |
|
|
|
|
|
|
|
sodapnya eh. mmamg mkn btmbh ni kalau ado smbl gesek |
|
|
|
|
|
|
|
eh macam sambal ikan yang selalu saya buat
tapi yang ni guna ikan bakar, ambik isi
pastu guna buah mangga muda
yang lain, bahan2 nya sama
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Sedapppppnya. Mak mertua lalu tak sedar nihhh |
|
|
|
|
|
|
|
Nanti try. Cili api pun bagus selepas masak, sebab ada orang tak tahan perut kalau makan mentah.
|
|
|
|
|
|
|
|
Wow! Ini patut cuba.
Kalau ganti dengan ikan goreng yang tak habis, agak-agak boleh tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
meols blajar dgn adik ipar org nogori..
lps tumbuk halus pastu goreng sekejap..
dia akan jd macam sambal itam tp jgn smpai hangit plk ..
mkn dgn nasi panas |
|
|
|
|
|
|
|
boleh je NekNgah
tapi jangan tambah garam banyak la sebab ikan goreng kan dah masin
nak pedas, tambah cili padi lebih
|
|
|
|
|
|
|
| |
|