CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2109|Reply: 16

[Dunia] Fosil tertua berusia 4.28b tahun ditemui di canada.

[Copy link]
Post time 21-3-2017 09:54 PM | Show all posts |Read mode




BAHAN fosil berusia hampir 4.28 bilion tahun berjaya ditemukan di Kanada, barubaru ini. SUMBER THEGUARDIAN

LONDON 2 Mac – Pasukan saintis dari London berjaya menemukan fosil tertua berusia hampir 4.28 bilion tahun.

Portal berita BBC melaporkan, bahan fosil berupa filamen kecil, tombol dan tiub itu ditemui oleh pasukan penyelidik di kawasan batuan gunung berapi Nuvvuagittuq Supracrustal Belt di Kanada.

Ketua Pasukan penyelidik tersebut, Matthew Dodd yang menganalisis struktur tersebut di University College London, United Kingdom (UK) mendakwa penemuan itu akan memberikan maklumat baharu tentang asal-usul kehidupan di bumi.

“Para saintis berjaya menemukan mikrob dari Quebec yang hanya bersaiz satu persepuluh lebar rambut manusia dan mengandungi kuantiti besar hematit serta ferum oksida atau karat.

“Kami merasa sangat teruja memperoleh fosil tertua di bumi ini dan akan berusaha membongkar rahsia hidupan dan pembentukan bumi menerusi penemuan berharga ini,” katanya kepada laman web BBC News.

Menurut Dodd, pasukan penyelidik terpaksa menggunakan beberapa kaedah termasuk pengimejan laser bagi menganalisis jenis mineral yang terkandung dalam bahan organik berkenaan.

Kajian terbaharu yang diterbitkan dalam jurnal Nature itu turut mendapat kerjasama pasukan kaji bumi Norway, anggota kajian geologi Amerika Syarikat (AS), dan pakar penyelidik dari University Of Ottawa.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/luar...#ixzz4aKhC0CMZ


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-3-2017 09:58 PM | Show all posts
Saya percaya juga  ini adalah asal usul kehidupan termasuk manusia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
tua betul ni,dah sama tua dgn umur bumi.biasanya fosil xleh survive selama ni sbb kena telan dgn tektonik plate
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Sementara itu di Malaysia Berahim Mat Zin masih menggunakan teropong buluh untuk scan benda ...saintis dunia pun tak boleh buat taw...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
wow.. tak sabar nak tahu hasil kajian
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tricomonas replied at 21-3-2017 04:23 PM
Sementara itu di Malaysia Berahim Mat Zin masih menggunakan teropong buluh untuk scan benda ...saint ...

Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah nk pastikan, takut ada tindak balas kimia, jadi camtu
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 01:58 AM | Show all posts
beberapa bulan lepas saintis menemui takungan air berusia 2 billion thn dlm salah satu lombong di canada gak. salah seorg drpd mereka yg dah cuba try taste kata rasa air tu tersangatlah meloyakan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2017 02:36 AM | Show all posts
selalu tahu sesuatu cita pasal canada bila
masuk forum ni....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 03:04 AM | Show all posts
faraway1 replied at 21-3-2017 06:36 PM
selalu tahu sesuatu cita pasal canada bila
masuk forum ni....

ada umat canada yg claim manusia asal dari tanah?  
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
manusia memang asal dari tanah
dia mcm. ni
bigbang>pembentukan bumi>pembentukan air>pembentukan microorganisms dari air>ikan>amfibia>reptilia biawak>mamalia>primate>homo erectus (indon) >manusia moden (homo sapien)
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:26 AM | Show all posts
betul sangat lah bohong mat salleh ni....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:30 AM | Show all posts
Mak aiii... Billion years tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:45 AM | Show all posts
nasib jumpa kat kanada
tak jumpa kat tanah melayu
kalu tak menggelupur indon bodoh tu
klaim microbe tu asal-usulnya dr indon
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 08:59 AM | Show all posts
hzln replied at 22-3-2017 08:45 AM
nasib jumpa kat kanada
tak jumpa kat tanah melayu
kalu tak menggelupur indon bodoh tu

Kan, terus tak senang bontot
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
umur bumi 4.5 billion.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2017 10:47 AM | Show all posts
mak ai, biau betik?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 02:18 PM GMT+8 , Processed in 0.117092 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list