CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 10495|Reply: 65

Poster Minah Tonggek Jadi Kutukan, Netizen Berang Dengan Kualiti Filem Malaysia?

[Copy link]
Post time 17-3-2017 01:12 PM | Show all posts |Read mode
Industri perfileman memainkan peranan penting dalam mendidik masyarakat dalam sesebuah negara. Jadi tidak hairanlah dengan tindakan pengharaman filem Beauty &  The Beast di Malaysia kerana terdapat unsur-unsur negatif di dalamnya.


Namun apa yang menimbulkan persoalan adalah kualiti filem di negara kita sendiri. Sebuah gambar yang dimuat naik di laman Facebook Sultan Melaka baru-baru ini telah menjadi bahan kutukan netizen.


Gambar tersebut adalah sebuah poster filem Melayu yang berjudul Minahmoto yang bakal ditayangkan di pawagam tidak lama lagi. Pada asalnya gambar tersebut dimuat naik di laman Instagram pengarah dan pelakon, Ahmad Idham.




Gara-gara itu, ruangan komen dibanjiri dengan komen-komen negatif dari netizen yang rata-ratanya berang dengan filem Malaysia yang semakin hari semakin teruk.


Tambahan pula, gaya pelakon yang tertonggek punggungnya di atas motor sangatlah tidak enak dipandang dan tidak selari dengan ajaran agama Islam.


Ada juga yang mengatakan lambakan cerita begini hanya merosakkan pemikiran anak muda. Selebihnya menyatakan yang pembikin dan pengarah filem di negara ini langsung tidak kreatif dalam menghasilkan filem yang berkualiti tinggi seperti di negara Barat.




Apa-apa pun, masing-masing punya pandangan tersendiri dalam hal ini. Cuma kalau poster pun sudah tidak senonoh, apa yang boleh dijangkakan dengan jalan ceritanya? -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2017 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Reason i tak sapot filem local. Filem cerita macam tahi. Lakonan tahi. Jalan cerita tahi. Tengok poster pun, tahi. Baik duit tu kau pergi tengok international punya movie, puas hati dan jiwa. Ade message, ade pengajaran.

Lepastu direktor malaysia memekak, orang ramai tak sapot industri perfileman.
Damn right.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Minahmoto tuk pasaran bbnu jer....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 01:39 PM | Show all posts
kalau film pasal rempit ni msti ahmad idham yg buat
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak bole nak hadam kalo ada jugakk yg sanggup membazir teket wayang nak tgk movie sampahan mcm ni...agak2 laa kalo nak sapo filem kita wajah kita ni pon
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cite hampeh camni kompem laaa flop....belum tayang dah kena hencap....sah2 kalo ade yg tingin nak tengok pun x jadik...takut kena hencap...hahhaha
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-3-2017 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
filem ni xnk pulak haramkan..tgok poster pun sah2 impak negatif..filem tahi..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm dh x ada idea lain nk buat movie..citer2 mcm ni main free kt tv pun belum tntu ramai nk tgk ni pulak main kt pnggung..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2017 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak download pun rase membazir.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:13 PM | Show all posts
tengok poster pun tak teransang nak pegi menonton..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:14 PM | Show all posts
laaaaaa...poster pun dh xsenonoh..saja nk cari publicity murah
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun 2017 movie tu mcm tahun 2000.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk poster pun dah myampah..nikan plak nak tgk filem..bagi tiket spesel begesel dgn pgarah pelakon red kapet kat aku pun xkan tengok..huhh
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:33 PM | Show all posts
budak sekolah yg couple2 suka la tgk citer nie kat panggung kan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:36 PM | Show all posts
Ariz lufias pon merempit jugak ke dalam cite ni.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
korg ni pon husnuzon la..sheols bwk moto laju  tonggek mcm tu sebab dh terlambat nk blk rumah nk msk juadan asam pedas ikan jenahak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2017 02:40 PM | Show all posts
Salahkan penerbit yg suka hati buat filem syok sendiri. Untung batu tenggelam, untung sabut timbul.
Pelakon lelaki tu band boy Fourteen. Yg perempuan tu ada la berlakon drama  x ingat tajuk. (tq mr google)
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:45 PM | Show all posts
dihujung cerita ada pengajaran katanya
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
asam pedas untuk dia
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 03:02 PM | Show all posts
haiyaa...kalau dari ahmad idham ni memang produk sampah la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 05:29 AM GMT+8 , Processed in 0.064523 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list