CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6162|Reply: 20

8 Kuil Terhebat Di Asia Dan Paling Kerap Dikunjungi

[Copy link]
Post time 28-2-2017 06:06 PM | Show all posts |Read mode
Antara tempat atau bangunan yang menjadi tarikan utama di Asia adalah kuilnya. Tempat suci di mana berdirinya pagoda diperbuat daripada batu dan kayu di Asia telah menarik ramai pengunjung dari seluruh dunia sejak berkurun lamanya.


Ini merupakan 8 kuil paling mengagumkan yang terdapat di Asia. Kuil apa tu? Jom usyar!


1. Wat Phra Kaew, Thailand




Kuil ini terletak di dalam kawasan Istana Besar Bangkok.



2. Kuil Todaiji, Jepun





Kuil ini merupakan kuil terbesar di dunia yang dibina menggunakan kayu, walaupun kini saiznya lebih kecil dari saiz asal. Kuil Todaiji pernah dua kali musnah terbakar dan bangunan yang ada hari ini siap dibina pada tahun 1709.



3. Biara Taktsang, Bhutan




Terletak di pergunungan Himalaya, biara ini dibina pada tahun 1692. Dipercayai agama Buddha mula bertapak di Bhutan pada abad ke 7.



4. Angkor Wat, Kemboja





Umum sudah tidak asing dengan tempat suci ini kerana banyak filem terkenal menjalankan sesi penggambaran di sini. Angkor Wat dibina untuk Raja Suryavarman II sekitar abad ke-12.




5. Bagan, Myanmar




Dibina sekitar abad ke-11 sehingga abad ke-13, pada asalnya terdiri daripada 4,400 buah kuil namun kini hanya tinggal 2,200 sahaja berikutan lapuk dek peredaran zaman.




6. Borobudur, Indonesia




Candi Borobudur yang dibina pada abad ke-9 ini merupakan tarikan utama pelancong di indonesia di mana setiap tahun, ia akan menerima kunjungan daripada penganut Buddha terutama ketika Hari Waisak.




7. Batu Caves, Malaysia




Kuil yang dibina di dalam gua batu kapur ini merupakan salah satu tempat beribadat bagi penganut agama Hindu yang paling popular di luar India.




8. Wat Rong Khun, Thailand

Foto: Bored Panda




Tidak seperti tempat suci lain, Wat Rong Khun adalah sebuah tempat suci yang baru sahaja dibina pada 1997. Seni binanya yang berwarna putih melambangkan kesucian agama Buddha.




Tempat suci mana paling menarik di mata anda? - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2017 03:00 PM | Show all posts
Tak berapa minat nak gi tempat2 cam ni melainkan yang dah diwarta jadi tempat pelancongan bacam Borobudur dan Angkor Wat, yang lain tu masih aktif lagi digunakan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 03:16 PM | Show all posts
sape pnh pegi batu caves
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 06:32 PM | Show all posts
tangga batu caves pun xpernah jejak lagi..ni plk yang kat obesi tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 1-3-2017 03:16 PM
sape pnh pegi batu caves

Batu caves takde ape.aku pegi sane ritu pn pasal teman mmber baru smpai mlysia.tourist suke la kot tempat2 gitu.bau keling sangat2 kt situ sbb deme semayang2.dari bawah tu pun dh bau sbb ade mcm kiosk2 n gallery deme jual souvenir n patung2.monyet berkeliaran wlpon xgngu visitor tapi stil boleh buat kite takut ok sbb terlampau bnyak.nak naik tangga tu deme akn tengok klu baju xsenonoh e.g suar pendek or skirt atas lulut or pkai singlet ke ape deme akan bagi kain mcm shawl tu suh tutup.bayar 2hinggit tapi nanti pulang balik kain tu deme akan pulang duit.mat saleh or cine yg banyak kne pakai kain tu.yg india aku tengok sume tanggalkan selipar sbb bg dorang kuil tu suci.

pastu naik tangga tu kemain penat sbb tinggi..join la ngn monyet2 ade pkcik bagi mkn kt monyet2 tu katenye deme xgnggu sbb dh dibela dari kecik.pastu smpai atas tu ade kuil2 kecik ada sami2 gk semayang.byk kuil2 kecik kt ats tu ade patung tuhan2 deme gk.aku pegi bulan 12 ritu deme tengah2 renovate gk skrg xtau klu dh siap.kt dlm kuil tu bg aku xde benda pn just kuil2 kecik n patung.dlm tu gelap wlpon gua tu besar.

So bagi aku xde yg menarik situ.buat penat ade lah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagan ambil masa 3 hari baru habis, i suka bagan most spectacular among all  less traffic untuk ambil pic senang.
Bhutan mahu pergi but perlu hire guide somewhat expensive untuk 4 family members i think somewhat rules melawat bhutan much more easier than tibet.
Batu caves jangan pegang any drink dan makanan i sudah kena grab water bottle dengan monkey
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-3-2017 09:26 AM | Show all posts
beautifulliar replied at 1-3-2017 11:03 PM
Batu caves takde ape.aku pegi sane ritu pn pasal teman mmber baru smpai mlysia.tourist suke la kot ...

tq so much for ur pencerahan tu
obviously x worth it for me

pnh teringin jgk nk naik
tp xberani
bkn sbb tangga yg tinggi
tp sbb monyet yg bnyk kt situ
agak fobia sket


Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 2-3-2017 09:26 AM
tq so much for ur pencerahan tu
obviously x worth it for me


Memang xworth.tp taktau la bagi orang lain.aku pn rasa membazir masa p situ.sama mcm p zoo kl xde ape.klcc pnye bridge pn takde ape mbazir duit n masa gak.bagi aku kl tower tu baru worth sbb ada skydeck paling atas n tmpat tu open space.so boleh view kl dr ats tu.so klo nk melawat tmpat2 yg so called tourist attraction kt kl ni sbnrnye banyak yg tak worth
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2017 01:13 PM | Show all posts
beautifulliar replied at 2-3-2017 10:00 AM
Memang xworth.tp taktau la bagi orang lain.aku pn rasa membazir masa p situ.sama mcm p zoo kl xde  ...

kl tower tu mcm mhl sgt
merasa naik sekali
tp kt salah satu hall die je
xigt lvl berapa
view mmg breathtaking lah

klcc bridge xnaik lagi


Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 2-3-2017 01:13 PM
kl tower tu mcm mhl sgt
merasa naik sekali
tp kt salah satu hall die je

Aritu ade promosi kl tower tu hrga dlm 45 klo xsalah.hrga asal 75 gitu.tp berbaloi la 45 inggit boleh tu pakej sume smpai observation deck n paling tinggi sky deck.boleh keluar tgok view kl selama mn kite nk.klo klcc bridge tu mahal gk tp xberbaloi sbb masa dlm 20-30 min je smpai ke brigde pastu akn ade org jaga suh trun.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 03:35 PM | Show all posts
i tak tahu kenapa..klau lalu batu caves even nk drop org d sttaion tu pun aku mesti demam lepas tu..ish!
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nk pnjat batu cave tp rasa mcm tk mampuiu
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah pi Borobudur, Angkor watt, Wat Phra Kaew, Thailand, Wat Rong Khun, Thailand dan Batu Caves sbb bwk kwn dr Jepun dkt juga dgn rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 12:41 AM | Show all posts
Wow..Minat!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 10:44 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Wat rong khun cantikkkk.. tp idokla berminat nk pegi tgk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2017 05:53 PM | Show all posts
semua kuil ni bg iols mmg cantek kalau pandai tangkap gambarnya
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 11:31 AM | Show all posts
supernaturalee replied at 2-3-2017 01:13 PM
kl tower tu mcm mhl sgt
merasa naik sekali
tp kt salah satu hall die je

xyah la nek bridge klcc tu...xde pe pon...mahal lak tu. rm80 skali naik. dlm 20 mnit kot gitu, then kne trun utk bg org lain naik pulak.

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 11:59 AM | Show all posts
anees~nuhara replied at 22-11-2017 11:31 AM
xyah la nek bridge klcc tu...xde pe pon...mahal lak tu. rm80 skali naik. dlm 20 mnit kot gitu, the ...

citizen pun kena cas bnyk tu ke



Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 01:56 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 22-11-2017 11:59 AM
citizen pun kena cas bnyk tu ke

iye...same je. xberbaloi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-3-2024 08:51 AM GMT+8 , Processed in 0.073768 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list