CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5365|Reply: 29

Apa Nak Buat Bila Tangan Jadi Kuning Selepas Kupas Kunyit?

[Copy link]
Post time 19-1-2017 05:14 PM | Show all posts |Read mode


Bagi wanita yang sering ke dapur, mereka sering risaukan dengan kecantikan jari-jemari dan juga kuku yang pastinya tidak semulus mereka yang jarang ke dapur.


Tak mengapalah, itu tandanya anda merupakan anak atau isteri yang solehah! Pun begitu jangan risau kerana jika warna kuning kunyit yang anda mahu elakkan ketika memasak di dapur daripada melekat di jari, ada sahaja petuanya!


Ya, dengan cara tertentu tak perlu gusar lagi jari dan kuku anda bertukar menjadi kuning selepas mengupas kunyit. Lihat tip berikut seperti yang dipetik menerusi Vemale:




1. Kupas di air mengalir


Anda boleh mengupas kunyit dalam bekas berisi air atau pun di bawah air mengali. Dengan cara ini warna kunyit akan hilang dengan muda dan mengalir bersama air.

2. Guna minyak kelapa


Minyak kelapa berfungsi mencegah warna kuning kunyit daripada melekat pada kulit. Oles minyak pada tangan sebelum mengupas. Selepas habis mengupas kunyit, cuci tangan dengan air sebersihnya.

3. Sapu minyak zaitun


Jika tangan anda telah menjadi warna kuning akibat mengupas kunyit, anda boleh sapukan kulit dengan minyak zaitun kemudian gosok dengan kain bersih yang suam. - CARI


Foto: Carian Internet

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-1-2017 05:22 PM | Show all posts
sis xminat nk goreng ikan cmnila. tngan msti kuning. kalau kuku lupa nk ptong lagi haru. dgn kuku2 la kuning
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2017 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbg suriumah, mmg biasa Sgt dah tangan/jari kuning.. Smpaikan masa ketip kuku anak pun dorang bole cakap, "x pernah lg nampak kuku mama panjang, biasa nampak kuku mama kaler kuning aje.."
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2017 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku guna produk vias. Kunyit ada bawang ada bawang putih ada serai lengkuas semua ada siap blend. Cili pun ada. Cili guna cili kulai. Ginger guna bentong ginger. Mmg sedap senang and mudah masak tak payah nak kupas belnder bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 05:20 PM | Show all posts
mmg leceh bila jari jemari jd kuning lps kupas/potong kunyit atau serbuk

klu aku balut tgn dgn plastik
kdg terlupa
lps setel cpt2 basuh tgn
kurang sket lh
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 05:27 PM | Show all posts
biasa guna cutex remover je..utk kuku la...sbb nampak sgt. kat kulit cepat je hilang
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-1-2017 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Noteddd ... good info ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar je...lagipun natural substance and anti bac hehehe...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2017 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 19-1-2017 06:03 PM
Aku guna produk vias. Kunyit ada bawang ada bawang putih ada serai lengkuas semua ada siap blend. Ci ...

Kt mna bleh dpt produk ni sis?
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 12:41 AM | Show all posts
munchkin replied at 19-1-2017 06:03 PM
Aku guna produk vias. Kunyit ada bawang ada bawang putih ada serai lengkuas semua ada siap blend. Ci ...
kita pun berminat nak tahu details...macam memudahkan proses memasak je produk vias ni..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 21-1-2017 11:51 PM
Kt mna bleh dpt produk ni sis?

Di jusco, aeon big, publika bens grocer. Senang masak aechae.

Ni link to website and places kita boleh dapatkan produk tu

http://www.viasfood.com/?p=distributors

Kalau tak nak botol besar, beli botol kecik set rendang, set masak lemak. At least boleh cuba dulu.

Bagai ada bibik khas kat dapur
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 22-1-2017 12:41 AM
kita pun berminat nak tahu details...macam memudahkan proses memasak je produk vias ni.. {:childlik ...

Mudah elle. Dah macam ada bibik kat dapur. Nak masak mudah. At least for me. Produk dia bagus. Mula mula i sceptical. Tapi i beli set kecil nasi goreng kalau tak silap. Dalam tu ada bawang putih bawang merah cili kulai . So i guna sangat memuaskan.

Produk dia bukan cair /berair/banyak air sis. Produk dia kering. Depa giling.

I tengok orang dok kata tempoyak cili dia sedap. Mula mula i kata elehhhhh. I beli sedap pulak. Dalam botol macam sos cili tu    Nak makan tuang je atas pinggan. Pekat.

Ada petai jeruk. Cili padi jeruk. Trylah dulu botol kecik tu.

http://www.viasfood.com/?p=distributors

Link atas mana nak cari produk tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:21 AM | Show all posts
munchkin replied at 22-1-2017 01:13 AM
Mudah elle. Dah macam ada bibik kat dapur. Nak masak mudah. At least for me. Produk dia bagus. Mul ...

thank you for the info munchkin..next week shopping groceries akan iols cari product Vias ni.. tgk katalog dia, berminat dgn kampung hot chilli puree, shallot puree, garlic puree and bentong ginger puree..

dah terbayang2 betapa senang nak buat nasi goreng kampung  lepas ni.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 22-1-2017 01:21 AM
thank you for the info munchkin..next week shopping groceries akan iols cari product Via ...

I ada beli cili padi puree tu. Oklah i buat cili padi kicap express pisang goreng tu. Campur ngan garlic puree. Tapi my spouse kata tak cukup wangi (cili padi) macam fresh tumbuk. Bagi i oklah kalau nak buat express. Tapi produk lain very good (for me). Cubalah try.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 22-1-2017 01:06 AM
Di jusco, aeon big, publika bens grocer. Senang masak aechae.

Ni link to website and places ki ...

Tenkiu munch! Tgk ada jual kt jusco w.maju tu nnt blk keja esok lusa nk g tgk... iols malas bab nk kopek bawang sbb tgn lekat bau bwg 2 hari kot  
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 22-1-2017 09:53 AM
Tenkiu munch! Tgk ada jual kt jusco w.maju tu nnt blk keja esok lusa nk g tgk... iols malas bab nk ...

no prob aechae selamat mencuba  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2017 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
nice info
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2017 03:59 PM | Show all posts
nice info..
vias tu cm mnarik je..tp hge leh thn le dgn sz botolnye..ni pkai mau smgu je bis
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:33 AM | Show all posts
ooo camni nak buat, all pakai sudu kaal kunyitkan ikan, selamattt hehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:49 AM | Show all posts
selalu sy pakai sudu aje.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 02:02 PM GMT+8 , Processed in 0.088151 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list