CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2191|Reply: 8

6 Manfaat Sihat Bagi Anda Yang Mudah Menangis, Sudah Tahu?

[Copy link]
Post time 19-12-2016 02:03 PM | Show all posts |Read mode
Siapa di sini mudah sangat menangis? Sebenarnya, mudah menangis ini adalah hal yang normal semasa melihat, mendengar atau mengetahui sesuatu yang menyedihkan.


Bukan sahaja sedih, malah seseorang itu boleh menangis disebabkan berasa amat gembira.

Sumber: giphy.com


Menurut boldsky.com, menangis adalah tindak balas tubuh yang terhadap keadaan yang emosional.


Ternyata menangis menyimpan banyak manfaat sihat antaranya:


1. Meredakan stres dan ketegangan
Sudah banyak kajian yang membuktikan menangis boleh memulihkan keadaan fizikal dan mental seseorang.


2. Detoks tubuh badan
Semasa menangis, air mata yang keluar akan membawa sekali racun dan kotoran di dalam mata, menjadikan mata anda bersih.


3. Pembersih semula jadi
Air mata yang dikeluarkan mengandungi enzim yang Lisozim dan enzim ini bersifat anti bakteria yang mampu membersihkan mata dari kuman


Foto: Abagond.com


4. Mencegah mata kering
Air mata mampu melembapkan mata dan menghalangnya dari kemerahan akibat kering.

5. Meningkatkan 'mood'
Menangis dapat membantu diri seseorang untuk menjadi lebih tenang dan meningkatkan pengeluaran hormon endorfin, iaitu hormon yang membuatkan anda berasa lebih baik.


Sumber: giphy.com


Banyak rupanya manfaat menangis, jadi usah risau jika diri anda memang seorang yang mudah menangis, ya? -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2016 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk kena selalu nangis laa ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok citer sedih,berjurai2 airmata. Dah tengok berkali2 pun still sama gak. Tak tau camne nak sekat airmata. Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 06:12 PM | Show all posts
amboi. menangis pon banyak khasiatnya
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 10:42 PM | Show all posts
Ooo kesahnya
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 08:45 AM | Show all posts
sakit kepala la lps nangis..huhu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-12-2016 02:04 PM | Show all posts
yg gmbr last tu mcm haram btul..keluar berjurai-jurai mcm air paip..dh la dgn krisis air skrg neh...waaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 10:16 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-12-2016 11:13 AM | Show all posts
nak nangis lah cenggini...tiap2 pagi sebelum pegi keje
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 01:17 AM GMT+8 , Processed in 0.156708 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list