CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8544|Reply: 34

Masalah Aku - Penyewa yg bermasalah...

[Copy link]
Post time 6-12-2016 01:49 PM | Show all posts |Read mode
cerita secara ringkas jer ar..

penyewa yg aku ni bermasalah mental aku rase..dia dah xbalik rumah tu dari bulan 8..brg2 ade kt umah tu lg..
sewa dah xbyr..bil api tertunggak..air kne potong..semua aku kne tgg..bile aku halau keluar..xtrima..aku plk diugut2nye..
aku suh kuakan barang xnk..mcm2 ckp..dah buat laporan polis 2 kali..tuk protection..

aku halau dia keluar dari rumah tu coz aku jumpa barang yg xsepatutnye ade kt rumah tu( brg dah serah kt polis )..aku xmintak semua duit tunggakan tu..aku cuma nk dia amik brg dia jer..tu pn ssh..macam jahanam jer...

dah jumpa peguam am tuk mintak nasihat..tp peguam tu kate xdpt amik kes..mntk aku cari peguam swasta..aduii..nape ar xckp awal2...

ada sape2 x leh tolong aku..kuakan penyewa jahanam nih..dah dekat 5 bulan bende nih xsetel2..aku plk xknl peguam yg leh setel bende ni coz xsemua peguam amik kes cmni..

leh x klu xyh gne peguam...tensen gile aku dgn org cmnih...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2016 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Huh seramnya penyewa camni

Share details dia boleh ke..takutnya la dapat penyewa camni
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahayanya. Polis cakap apa waktu you buat report tu? Takkan takde apa2 tindakan? Dia siap ugut2 you lagi.
Take care TT.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:12 PM | Show all posts
mohon tuan tanah cerita detail sket sbb masih kabur kisah ni camna nak bagi suggestion
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:30 PM | Show all posts
lokasi kt mana ye?

kalau dalam jajahan akak pajak kan pada akak 5 tahun akak uruskan tanpa pening kepala, setiap bulan duit sewa masuk on time atau sebelum tarikh yang dijanjikan.

tenancy aggrement dalam bentuk pajakan

kalau rajin barang milik penyewa tu hantar rumah sedara mara dia atau rumah kawan dia lepas itu snap dan hantar gmbr bukti barang tersebut dah berpindah tangan.

buat cover report mengatakan barang tersebut di hantar kepada siapa.

bagi upah duit makan kepada yang terima barang tersebut.

buat tapisan penyewa sebelum menyewakan rumah :
1) minta slip gaji
2) borak dengan penyewa untuk tahu apa masalah dia buat sampai terpaksa cari rumah lain
3) tanya brape kali tukar kerja takut ni jenis kerja setahun 6 kali tukar tempat kerja
4) study personaliti penyewa

insya allah risiko penyewa bermasalah dapat dikurangkan .
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:35 PM | Show all posts
masa sewakan ada agreement tak? klu ada agreement pi stamping tak?
kalau tak ada semua tu, memang susah sikit la nak amik lawyer pun..
report polis dah buatkan..
apa kata awak bawa polis, pergi rumah tu, kemaskan dan keluarkan barang dia..
tukar lock satu rumah tu..
kalau ada nombor tel yang masih aktif, actually polis boleh je cari dia..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-12-2016 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok. Walaupun awak yang teraniaya, awak jangan gunakan cara yang salah disisi undang2. Penyewa macam ni licik dan cerdik, silap timing awak pulak akan didakwa. Apa yang saya tahu, mungkin forumner lain boleh tambah atau betulkan:
Lantik peguam sivil. Kos peguam sebagai guideline http://jbg.gov.my/index.php?opti ... mid=237&lang=en
Peguam akan beri notis 7 hari pada penyewa untuk selesaikan yang tertunggak. Selesai 7 hari masih tak ada apa2, peguam akan serahkan notis tamatkan kontrak sewaan dan notis pengosongan premis.
Jika masih berdegil, peguam akan failkan saman kepada penyewa dan akan failkan kes dimahkamah atas Distress Act 1951.
Dengan Distress Act inilah bailif akan datang dan menghangkut semua barang dan melelong barang2 penyewa kurang asam tersebut.
Ada juga peguam yang terus failkan kes atas akta Distress Act ni. Harap awak ada kontrak sewaan yang sah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:47 PM | Show all posts
Nenasketum replied at 6-12-2016 02:36 PM
Ok. Walaupun awak yang teraniaya, awak jangan gunakan cara yang salah disisi undang2. Penyewa macam  ...

awak peguam ke? tlg ar saya...ada gak yg advise suh wat letter of demand..letter tu dia kate sy leh buat sendiri..
tp if nk lagi kuat mntk lawyer yg kuarkan..
letter tu menyatakan knp tuan rumah mntk dia kluarkan brg..

saya dah mntk nasihat guaman gak..cumenye..tang proses tu..amik mase yg panjang..kos lg..
ade cara lain x..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-12-2016 02:49 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-12-2016 02:35 PM
masa sewakan ada agreement tak? klu ada agreement pi stamping tak?
kalau tak ada semua tu, memang s ...

polis kate derang xde hak untuk buat cmtu kecuali atas arahan mahkamah..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:50 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-12-2016 02:30 PM
lokasi kt mana ye?

kalau dalam jajahan akak pajak kan pada akak 5 tahun akak uruskan tanpa penin ...

jajahan puncak alam...akak leh tlg saya ke?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:52 PM | Show all posts
pocongkiutss replied at 6-12-2016 02:02 PM
Huh seramnya penyewa camni

Share details dia boleh ke..takutnya la dapat penyewa camni

takut ar nk share..

apepan..stalk jer FB dia ek..taip jer azril azmi..

huu..huu..jahat x aku..

konon2 islamik..puiihh...gne name agama jer lebih...

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:53 PM | Show all posts
katokcun replied at 6-12-2016 02:49 PM
polis kate derang xde hak untuk buat cmtu kecuali atas arahan mahkamah..

susah juga ye kalau macam ni..
iols pun ada rumah puncak alam..
baru je dapat orang sewa..
tapi guna agent la..
ada agreement and stamping..
risau juga kalau dapat penyewa from hell ni..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:55 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-12-2016 02:35 PM
masa sewakan ada agreement tak? klu ada agreement pi stamping tak?
kalau tak ada semua tu, memang s ...

agreement antara saya n pusat zakat...pusat zakat yg bayar sewa..
contoh..sewa rm800.00..zakat byr rm600..selebihnye..penyewa tu yg bayar..
rm200 jer pn dia kne byr..tu pn tunggak...xtau nk ckp pe dah..

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 02:56 PM | Show all posts
katokcun replied at 6-12-2016 02:55 PM
agreement antara saya n pusat zakat...pusat zakat yg bayar sewa..
contoh..sewa rm800.00..zakat by ...

sewa yang zakat bayar tak tertunggak la ye?
kalau macam tu, napa tak direct dengan pusat zakat and terminate agreement dengan mereka?
agreement sampai tahun bila?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:57 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-12-2016 02:53 PM
susah juga ye kalau macam ni..
iols pun ada rumah puncak alam..
baru je dapat orang sewa..

time kami check kt balai polis..puncak alam ade ramai penyewa yg bermasalah..huuu..huuu
lg2 family...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 02:59 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-12-2016 02:56 PM
sewa yang zakat bayar tak tertunggak la ye?
kalau macam tu, napa tak direct dengan pusat zakat an ...

sy dgn pusat zakat xde mslh..dah terminate pn..pusat zakat dah sedia maklum dgn mslh nih..
zakat pn dah stop byr..myb zakat pn dah xbantu dia coz kes dia nih ar..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2016 03:01 PM | Show all posts
katokcun replied at 6-12-2016 02:57 PM
time kami check kt balai polis..puncak alam ade ramai penyewa yg bermasalah..huuu..huuu
lg2 famil ...

sana area melayu sangat kan.. hopefully rumah iols takde la masalah..iols ok je nak sewa kat student tapi family la pulak kata rumah rosak la itu la ini la..
malas nak gaduh, suruh je agent cari..
apa-apa masalah, cari agent je nanti..
rumah kakak iols dah ala-ala nak masalah..
sewa bayar lambat.. pastu ada sekali tak cukup..
kita pulak rasa segan nak msg nak call mintak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 03:02 PM | Show all posts
katokcun replied at 6-12-2016 02:59 PM
sy dgn pusat zakat xde mslh..dah terminate pn..pusat zakat dah sedia maklum dgn mslh nih..
zakat  ...

so by right, kontrak dengan zakat bukan dengan dia kan..
contract dengan zakat dah terminate maknanya dia takde hak nak duduk sana lagi dah..
kira dia menceroboh la tu kan?
polis pun tak leh buat apa kes macam tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 03:05 PM | Show all posts
cha-cha replied at 6-12-2016 02:10 PM
Bahayanya. Polis cakap apa waktu you buat report tu? Takkan takde apa2 tindakan? Dia siap ugut2 you  ...

time aku n hubby buat report tu..si senget tu still wasap aku..ugut2..
padahal phone aku kt pegawai nakotik time tu..
geleng kepala pegawai tu..

pegawai tu ade bg tau..klu dia balik rumah tu and angkat barang call derang punye mate2..
derang akan ade dikawasan sekitar..

the problem is..dia xnk amik brg dia..dia nk anta wakil..pihak polis plk..xbg wakil amik..dia suh si senget tu amik sendiri
coz mulut si senget tu cm longkang..takut dia buat crite brg dia ilang..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2016 03:07 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-12-2016 03:01 PM
sana area melayu sangat kan.. hopefully rumah iols takde la masalah..iols ok je nak sewa kat stude ...

ati kakak awak kne kering..sekering2nye..

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 07:25 AM GMT+8 , Processed in 0.071347 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list