CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4296|Reply: 26

Gugur 'Ayaq' Mata Saya Kerana Pakcik Ini - Netizen Tersentuh Kebaikan Pemandu Te

[Copy link]
Post time 9-11-2016 12:54 PM | Show all posts |Read mode


Sejak kebelakangan ini nama mereka yang bergelar pemandu teksi agak tercalar lantaran tindakan beberapa orang daripada golongan itu yang 'membuat hal' dengan pemandu Uber.


Ini kerana mereka dikatakan tidak berpuas hati bila pemandu Uber seolah 'mencantas' pendapatan harian mereka sehingga menyebabkan pelanggan lebih cenderung memilih Uber.


Di samping itu, netizen tidak terkecuali menunjukkan rasa marah dan juga tidak puas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh pemandu teksi. Mereka ini dikatakan tidak mesra pelanggan, cekik darah dan juga pelbagai dakwaan yang negatif.






Bagaimanapun, bak kata orang jangan mudah untuk 'pukul rata' atau jangankan nila setitik habis susu sebelanga.


Sudah tentu bukan semua pemandu teksi bersikap sedemikian, kerana masih terlalu ramai yang baik hati di luar sana. Isunya, mereka ini tidak didedahkan dan kisah mereka tidak diuar-uarkan pada khalayak.


Namun, berbeza dengan satu perkongsian oleh wanita yang bernama Farisha ini. Dia yang datang ke ibu negara atas urusan tertentu berasa sangat terpegun dan juga tersentuh dengan kebaikan yang ditunjukkan oleh seorang pakcik pemandu teksi.


"Jatuh air mata saya kerana pakcik..."


Dia menceritakan bagaimana lelaki yang dikenali dengan nama pakcik Ghazali itu begitu ikhlas membantu dan bukan seperti pemandu teksi yang lain.






"Kenapa pakcik baik sangat sedangkan saya tak kenal pakcik?"

"Baik dengan orang tak rugi"


Yang menariknya, perkongsian tersebut turut mendapat perhatian dan juga respon daripada anak-anak pakcik Ghazali ini.


Menurut salah seorang anaknya, Shahzalina Ghazali bapanya itu pernah ditipu berkali-kali dengan penumpangnya.






Dia juga berharap kebaikan yang ditunjukkan oleh bapanya itu tidak disalahertikan oleh netizen di luar sana.


Dalam pada itu, seorang pengguna berkongsi pengalamannya berhadapan dengan pemandu teksi 'cekik darah' ketika menyelesaikan urusan di Putrajaya pada suatu ketika.

"Baiknya pakcik ini. Kenapa saya tak pakcik ini masa saya ada urusan di Putrajaya dulu.."





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2016 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti nak cari Pakcik Ghazali kalau ada urusan penting
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:11 PM | Show all posts
Jgn lupa bagi tips lebih kat pacik ni okeh...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:26 PM | Show all posts
lawanya kau dik... lain pulak yg aku tgk
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:39 PM | Show all posts
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fikir bukan rezeki dia, lps tu dalam hari yang sama ada pulak student dari wangsa maju nak ke cheras tak cukup duit nak balik cheras arwah halalkan je tambang lg separuh tu sbb teringt student tu mcm ank-ank dia .. ssh nak cari mcm arwah ayah ak
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jerukkedondong at 9-11-2016 04:06 PM
nononcrux replied at 9-11-2016 03:39 PM
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fiki ...


Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah permudahkn...
Dlm dunia yg menuju fasad ni mmg payah nak jumpa org2nyg baik dan jujur lagi ikhlas...

so kalau terjumpa..rs appreciate sangat kan...
I nk simpan ctct no pkcik ghazali ni...
Apa2 hal yg perlukn teksi boleh call...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:53 PM | Show all posts
pi kl nanti boleh la cari pakcik ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:54 PM | Show all posts
jerukkedondong replied at 9-11-2016 03:47 PM
Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah ...

sebetulnya kalau taxi driver yang selalu buat hal tu dari pemandu taxi yang muda-muda lingkung 35-45 keatas .. yang pacik-pacik umur 55 dan keatas ni hanya diamkan je ape rungutan yang selalu mereka luahkan .. pernah juga persatuan taxi arwah ayah dulu nak buat mogokan tapi disbbkan ramai driver-driver yang dah berumur mereka batalkan saja niat tu atas nasihat driver-driver vateran yang lain .. tapi driver yang muda-muda ni pula tunjuk samseng .. kdg berpuak juga .. arwah ayah buat hal sendri je yang penting dia minat bawak taxi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2016 03:54 PM | Show all posts
jerukkedondong replied at 9-11-2016 03:47 PM
Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah ...

sebetulnya kalau taxi driver yang selalu buat hal tu dari pemandu taxi yang muda-muda lingkung 35-45 keatas .. yang pacik-pacik umur 55 dan keatas ni hanya diamkan je ape rungutan yang selalu mereka luahkan .. pernah juga persatuan taxi arwah ayah dulu nak buat mogokan tapi disbbkan ramai driver-driver yang dah berumur mereka batalkan saja niat tu atas nasihat driver-driver vateran yang lain .. tapi driver yang muda-muda ni pula tunjuk samseng .. kdg berpuak juga .. arwah ayah buat hal sendri je yang penting dia minat bawak taxi
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 03:59 PM | Show all posts
nk add fb awek ni la... abg ni pun baik gak dik... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
lawanya minah tu, tertarikkk
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 04:38 PM | Show all posts
nononcrux replied at 9-11-2016 07:39 AM
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fiki ...

betul..x semua driver teksi tu teruk.. pernah je ada sorang dua driver teksi citer diorang kene tipu...

cuma golongan yg cekik darah ni dah monopoli kawasan yang memerlukan teksi sbb tu org trauma... dulu taxi stand kt sg wang tu pakai meter... tiba ulat2 teksi control area situ.. kesian pada yg nk cari rezeki cara betul.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 05:01 PM | Show all posts
lawa boleh la
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 05:22 PM | Show all posts
baiknya pakcik ni..tetiba mek rasa bersalah asyik naik uber jee..takpe pakcik nnt sy call pakcik..semoga murah rezeki pakcik..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 11:01 PM | Show all posts
Semoga pak cik Ghazali dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2016 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik. Amin
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2016 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Payah nk jumpa pakcik teksi camni.. 1 dlm 1000 kot
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2016 12:18 AM | Show all posts

aku nak tengok lelaki naik keter pakcik ni. menguji pakcik ni

any volunteer?
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2016 12:42 AM | Show all posts
Betul tu...baik dgn org tak rugi...makin ramai nak naik teksi pakcik ni
Tapi jgn pulak ada yg mengada2 nk free ride...dia bwk teksi cari makan
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2016 06:19 AM | Show all posts
penumpang lelaki tak pernah bagi  feedback ke ?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 06:00 AM GMT+8 , Processed in 0.108284 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list