CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4703|Reply: 7

PhD: Sambung di Jepun atau UK?

[Copy link]
Post time 2-11-2016 10:12 AM | Show all posts |Read mode
Edited by sis_confused at 2-11-2016 10:15 AM

Assalamualaikum dan hai semua,

Saya sekarang ni tengah survey universiti untuk sambung phd. Dah dapat offer letter uni di UK. Tapi macam nak consider sambung di Jepun (sebab dengar boleh graduate on time + dekat dengan Malaysia boleh selalu balik). Senior2 yang dah grad or sedang sambung di Jepun bolehbagi tips/cara-cara x untuk sambung di Jepun (cth: cara nak approach potential supervisor ke/tips mudah nak dapat scholarship MEXT)? Scholarship saya masih atas pagar dan masih hunting for scholarship jugak.
Btw field saya: ceramic/biomaterials(materials engineering). Ade x sape2 boleh tolong.
or should I consider UK je?
Thank you.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-11-2016 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Pergi Jepun sebab kebarangkalian nak dapat scholarship dari jepun tinggi. UK kena tanya sv ada funding ke tak. Kalau group besar selalu ada funding. Lagipun priority diaorang more toward EU student. Tapi dah nak brexit ni tak tau apa situation skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2016 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde pengalaman study oversea. Tapi alasan dekat dgn Malaysia tu tak perlu nak consider sangat. Macamlah chuols nak balik tiap bulan, lalu tak mampu lah nak got. Kalau iols, paling utama kesibukan sv and lab assistance - kalau kat sini memang hazab ya amat supplier pon kena cari sendiri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-11-2016 12:42 PM | Show all posts
syadq replied at 2-11-2016 12:18 PM
Takde pengalaman study oversea. Tapi alasan dekat dgn Malaysia tu tak perlu nak consider sangat. Mac ...

Hehe. yang dekat dengan Malaysia tu bukan akan kerap balik tapi incase kalau ada emergency, duit tiket flight pon murah compared to UK.
Btw, u study mane skrg? I ada jugak nak consider local je incase x dapat oversea.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2016 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sis_confused replied at 2-11-2016 12:42 PM
Hehe. yang dekat dengan Malaysia tu bukan akan kerap balik tapi incase kalau ada emergency, duit t ...

IPTA kat Bangi sis. Lagi satu kena consider currency exchange esp if you get local sponsor yg bagi amount in RM. Takut kena buat part time pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2016 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Jepun!

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-2-2017 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah dpt funding ke dik? Cari funding dulu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nk mudah dr segi bhs,uk le.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 09:35 PM GMT+8 , Processed in 0.061926 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list