CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3705|Reply: 20

Sorok 6,000 Kilogram Minyak Masak, 5 Peniaga Ditahan

[Copy link]
Post time 28-10-2016 09:57 AM | Show all posts |Read mode
sumber foto: sinar harian



Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan, seramai lima peniaga masing-masing telah ditahan di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor akibat didapati menyorok minyak masak.


Sekali gus berjaya merampas sejumlah 6,000 kilogram atau enam tan minyak masak yang bernilai RM25,000 sepanjang dua hari operasi.


Menurut laporan Berita Harian, menurut Timbalan Pengarah Penguatkuasa (Operasi Khas) KPDNKK Putrajaya, Datuk Iskandar Halim Sulaiman, peniaga yang ditahan didapati tidak mempamerkan minyak masak berkenaan di kedai mereka sebaliknya menyimpan di dalam stor.


"eniaga berkenaan melakukan perkara terbabit dengan harapan kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak masak."


"Tetapi kerajaan sudah maklumkan semalam bahawa harga minyak masak paket satu kilogram tidak dinaikkan."


Beliau turut mengingatkan peniaga supaya tidak mengambil kesempatan menaikkan harga minyak masak botol yang diumumkan penarikan subsidinya bermula November ini.


Kesemua peniaga berkenaan dikenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1991 dan KPDNKK akan membuat pemantauan berkala di Perak, Melaka dan Lembah Klang kerana terdapat laporan berlaku kekurangan bekalan kerana pengguna membuat pembelian panik.- CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2016 10:48 AM | Show all posts


sila gantung lesen mereka (6 bln ke xleh niaga) atau batalkan terus lesen perniagaan mereka..

kejam giler nak ambik kesempatan dlm kesempitan hidup rakyat marhaen..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 10:54 AM | Show all posts
adakah minyak masak saji kena sorok jua? seminggu 2 ni ai tercari2 minyak masak saji bersaiz 5kg. namun tiada
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
setakat tarik lesen berniaga je tak cukup, denda dan penjarakan setan setan tamak ni.baru berkesan
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Saja sorok2 nak profiteering
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 01:09 PM | Show all posts
cpixie replied at 28-10-2016 10:54 AM
adakah minyak masak saji kena sorok jua? seminggu 2 ni ai tercari2 minyak masak saji bersaiz 5kg. na ...

Sama ler tempat saya pun gitu... Merata cari x jumpa...tetiba hilang ghraib minyak saji n seangkatannya
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 02:16 PM | Show all posts
aku perasan jenama yg x penah beli/dgr plak yg byk...
brand pisau saji ka x nampak dr bln lpas lg kot...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 02:26 PM | Show all posts
MissMamamia75 replied at 28-10-2016 10:48 AM
sila gantung lesen mereka (6 bln ke xleh niaga) atau batalkan terus lesen perniagaan mereka..

...

peniaga tu pun kesempitan jugak ....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2016 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Manjahati replied at 28-10-2016 01:09 PM
Sama ler tempat saya pun gitu... Merata cari x jumpa...tetiba hilang ghraib minyak saji n seangkat ...

Akak shoping minyak kat Jusco jer ( Aeon)..brand Aliff  and mcm2 lagi brand..byk betul bersusun..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak tak suka bau minyak masak cap helang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 03:10 PM | Show all posts
Inilah antara kelemahan sistem subsidi. Peniaga dan orang tengah boleh manipulasi bekalan untuk kaut untung.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sila letak nama kedai dengan muka owner nak markup
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti adalah acik acik kepam.berdrama bunuh diri sebab emggan pergi mahkamah atas kesalahan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
MissMamamia75 replied at 28-10-2016 02:32 PM
Akak shoping minyak kat Jusco jer ( Aeon)..brand Aliff  and mcm2 lagi brand..byk betul bersusun..

Jujurin nya akak baharu tahu minyak masak sawit super murah, selama ini akak hanya beli minyak zaiton denhan canola jah, tapi hari tu bila minyak murni jah sebab nak letak kat rumah sewa kekdahnya.

Kalau tahu beza banyak akak beli minyak murni jah kakau takat utk buat deep fry yg guna banyak minyak.
Bimbo nya akak selama kni gigih guna mjnyak.mahal untuk deep fry  
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 28-10-2016 04:30 PM
Jujurin nya akak baharu tahu minyak masak sawit super murah, selama ini akak hanya beli minyak zai ...

Minyak zaitun byk khasiat & elok utk kesihatan..tp xsmua org leh suka ngan taste dia kan.kat kedai Arab blkg rumah akak..mcm2 jenis ada & murah2..

Akak guna minyak zaitun utk rebus spageti sajer..hehe..

Gigih akak beli air fryer..konon2 nak jimat minyak & masa..tapi my kids still prefer  yg goreng2 & ada minyak2 skit tu..sabo je la dibuatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
MissMamamia75 replied at 28-10-2016 04:34 PM
Minyak zaitun byk khasiat & elok utk kesihatan..tp xsmua org leh suka ngan taste dia kan.kat kedai ...

Untuk deep fry dulu2 akak guna canola, olive oil u tuk menumis masak .asak.normal yg guna minyak sikit tu jah , no.more canola oil untuk deep fry lepas ini, mjnyak masak.murni jah dek. Berangan sangat kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2016 05:15 PM | Show all posts
Changa replied at 28-10-2016 04:25 PM
Nanti adalah acik acik kepam.berdrama bunuh diri sebab emggan pergi mahkamah atas kesalahan sendiri

Hahahahaha....yang ini kelakar!
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg naik harga= babi.
Yg sorok barang = 2x babi
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 06:03 PM | Show all posts
Edited by kuntau at 28-10-2016 06:07 PM

ketidakadilan kerajaan ni menganiaya peniaga.. Harap peniaga terjun jambatan supaya PM letak jawatan macam kat jepun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2016 01:25 AM | Show all posts
naik harga, kita rakyat yg susah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 12:23 AM GMT+8 , Processed in 0.142952 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list