CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3962|Reply: 22

'Jagalah Pemakanan Keluarga'- Bapa Ini Kongsi Pengalaman Jaga Anak Leukimia

[Copy link]
Post time 12-10-2016 12:31 PM | Show all posts |Read mode


Jika ditanya, sesiapa pun tak mahu mengidap penyakit berbahaya seperti leukimia, jantung berlubang, kanser dan sebagainya.


Lebih-lebih lagi jika ia terjadi pada anak kecil mahupun ahli keluarga. Tak mahu nasib berulang kepada orang lain, seorang netizen yang telah kehilangan anaknya akibat penyakit leukimia berkongsi nasihat berguna kepada masyarakat.


"Anak saya baru sahaja menjadi anak syurga lima hari lalu akibat penyakit leukimia. Nasihat saya pada anda semua, jagalah pemakanan keluarga," itu antara yang ditulisnya.


Lelaki yang dikenali sebagai Sayed Izman itu juga mahu masyarakat tahu tentang pemakanan yang sihat dan juga betul.


Benarlah, mungkin selama ini ramai yang tidak terdedah dengan amalan gaya hidup yang sihat dan sebenarnya. Katanya lagi, perkongsian ini didapati semasa sebulan menjaga arwah anaknya dan ibu bapa pesakit kanser lain.

Makanan seperti mee segera, mee kuning dan makanan dalam tin adalah antara yang sangat tidak digalakkan.


Berikut merupakan antara perkara pertama yang boleh anda sebagai ibu bapa lakukan untuk mengubah gaya hidup dan cara pemakanan yang lebih tepat.














Semoga perkongsian yang diberikan sedikit sebanyak membuka minda kita agar lebih berhati-hati dalam pemilihan makanan untuk seisi keluarga. Kita doakan juga moga netizen ini, Sayed Izman dan seisi keluarganya sentiasa dirahmati dari-Nya. - CARI



Foto: foodrevolution.org

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2016 12:35 PM | Show all posts
uihh...sume benda takleh makan ni, nak makan apa?
bukan ke penyakit Leukimia ni keturunan juga...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 12:44 PM | Show all posts
bagi aku, sesekali mkn xpe kot.. 4-5 bulan, baru sesekali makan mee segera or jajan.

tp kalau boleh elak, mmg better elakkanlah.

ak skg mmg elak makan d luar sb kat luar kompem MSG lagiii byk kan. maknan goreng2 mcm pisang goreng, ubi goreng, cempedak goreng, kuih2 bergoreng pagi2 tu.. opkos guna myk yg sama berulang2 kali. so, mmg susah sikitlah nk makan kalau 'cerewet' mcm ni but hendak seribu daya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 12:52 PM | Show all posts
Makanan fresh memang le lebih baik dan lebih sihat tapi tak ramai yang suka mengamalkannya disebabkan kekangan masa lebih ramai memilih makanan segera.  Tapi selalunya nasihat sebegini tak berapa memberi kesan sehingga sendiri dah melaluinya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 01:08 PM | Show all posts
wah banyaknye yang kena elakkan. smua di atas tu memg buat skrg,tapi tkde la selalu..kadang2 je

kekangan masa tu yng buat kite ambil yg mudah contoh masak sardin,masak fries nuget hotdg untk anak2.kalau smua nak buat sndri memg takde masa sebb kerja.janji anak2 cukup makan tu okla( masak sendiri)
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 02:47 PM | Show all posts
start aku baca mknn yg x blh dimakan tu aku dh psiko anak2 aku jgn mkn...
mcm2 la anak2 aku tanya sbb apa x blh mkn...aku kena explain satu2...
aku ni jenis paranoid...mulalah cemas x tentu psl bila fikirkan blk aku dh bg anak2 aku mkn hotdog, nugget etc...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
nasib baik anak2 mkn sesekali je.. dlm sebulan tu adalah 2 x gitu.. tp susah jugak kalo semua nak homemade..kekangan masa tu.. aku baru nak masak megi...alahaii
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 06:30 PM | Show all posts
masa kecik2 dulu hari2 aku makan megi, mamee, ada lg 1 brand aku lupa. bukan masak pun. makan mentah mcm tu je sbb kalu mak aku tau sure lah kena marah. addicted sgt mkn bnda2 tu dulu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2016 06:33 PM | Show all posts
kalau sapa amalkan homeopati dah sah2 kena pantang benda2 ni..mknn dlm botol,tin, bhn berpengawet eh semua lah ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul ko susu kultur tu baja kanser??
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 09:39 PM | Show all posts
ye ke yougurt??
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 12-10-2016 06:30 PM
masa kecik2 dulu hari2 aku makan megi, mamee, ada lg 1 brand aku lupa. bukan masak pun. makan mentah ...

Aku pun suka makan mentah2 camtu, boleh habis satu bungkus konon2 makan smbil tgk tv, pehtu sakit2 pinggang rasanya, cam tulang rapuh..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan aku, an avid runner, sangat jaga kesihatan, makannya semua yang healthy saja, tapi kecundang pada kanser di usia 42 tahun, setahun lepas dia dapat tahu dia ada kanser..

Aku sangat terkesan dengan kematian dia, dan apa yang aku belajar dari kematian dia adalah makan ja lah apa kau mau.. tapi moderately lah....
Hidup ni terlalu singkat untuk kau serabutkan otak memilih apa yang boleh apa yang tidak..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
makanan yg berasakan daging diproses mcm hotdog meatball patty burger tu confirm penyebab cancer since WHO keluarkan article research dorang kan few years ago. since hari tu dah stop mkn benda2 mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
So start arini..kena elakkan..susu kultur...meggi...sardin...mushroom soup dlm tin...hotdog...twisties...nugget..crab ball....

Waàaaaaàaaaaaàaa.........
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
gula putih makanan utama sel kanser. utk mncegah kanser, bnykkn mkan mkanan tggi anti oksida cam teh hijau, chia seed, apricot seed, bwng putih. kita berusaha, slebihnya ketentuan Allah. kbnykn pnyakit brpunca drpd apa yg kita mkan. faktor kturunan hnya 15%.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2016 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
alaaa.....bedal je sume,jamah2
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 09:35 AM | Show all posts
vagetarian le senang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ayam lah budak2 suka.
Doc i jumpa aritu cuma suggest minum yakult,yg lain2 jgn. Dah beli yakult tapi ank2 tak suka pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 05:04 PM | Show all posts
haish..anak aku magi goreng pon dia wat sendiri kalau lapo...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 11:50 AM GMT+8 , Processed in 0.118939 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list