CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2482|Reply: 16

Bahayakah Mengambil Telur Terlalu Banyak Dalam Diet? Ini Penjelasannya

[Copy link]
Post time 7-10-2016 05:33 PM | Show all posts |Read mode


Banyak kata-kata dan juga nasihat yang tidak menggalakkan kita mengambil telur dengan banyak dalam waktu seminggu.

Sebenarnya, apakah penjelasan untuk hal ini? Adakah terlalu banyak mengambil telur dalam diet membahayakan kesihatan? Justeru itu, berapa banyakkan porsi sebenarnya yang disyorkan?


Begitu banyak persoalan tentang hanya satu menu makanan ini. Maklumlah, telur diketahui sebagai sumber protein yang baik namun ia juga boleh menyebabkan kolestrol meningkat.




Bahayakah Mengambil Telur Terlalu Banyak Dalam Diet? Ini Penjelasannya





Untuk soalan di atas, ini jawapannya:


"Untuk rata-rata orang, dua biji telur sehari masih baik-baik sahaja," ujar penulis The Small Change Diet, Keri Gans.


Manakala, Julia Zumpano, Pakar dari Preventive Cardiology Nutrition Program Cleveland Clinic berkata, "tiada rekomendasi khusus mengenai jumlah berapa banyak anda harus mengambil telur dalam diet seminggu."


Oleh itu,  harus diingat sentiasa peka dengan bahan yang digunakan untuk masakan telur tersebut. Sekiranya anda memasak menggunakan minyak yang banyak mahupun dicampur bersama keju, maka kalori akan bertambah lalu mengurangkan manfaat telur itu sendiri.


Sebagai solusinya, jika anda ingin menambah manfaat nutrisi dalam masakan telur, anda boleh menambahkan sayuran seperti bayam atau sawi dalam telur dadar.


Elakkan, menambah hirisan daging, keju mahupun minyak yang banyak dalam penyediaannya.




Bahayakah Mengambil Telur Terlalu Banyak Dalam Diet? Ini Penjelasannya






Kesimpulannya, hidangan telur yang benar-benar sihat adalah bergantung kepada penyediaannya dan juga diet anda.


1. Sekiranya anda sudah mendapat banyak protein dan lemak dari makanan lain, maka elakkan mengambil telur.


2. Namun, jika anda tidak mendapatkan protein dan lemak dari makanan lain, maka boleh sahaja mengambil telur dalam diet anda. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2016 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Telur mknan feveret..1 hari 2 ke 3 bijik...takde telor takde seri huhuhu..nak2 bila time sarapan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 06:07 PM | Show all posts
Semua nak kena seimbang apa2 yang berlebihan boleh memudaratkan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2016 10:32 PM | Show all posts
wajib ada telo kat umah, time malas tu ler penyelamat, grg mata lembu tuang kicap.

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2016 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Telur mmg sedap tp x bole amik terlalu byk.Semua kene seimbang dlm pemakanan harian kite.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2016 06:12 PM | Show all posts
cekque replied at 7-10-2016 10:32 PM
wajib ada telo kat umah, time malas tu ler penyelamat, grg mata lembu tuang kicap.

yer betul..meggelupur je rasa kalau mls masak n telur takde
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2016 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Malas masak atas dapur, masak je dalam microwave seminit dua.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2016 09:29 AM | Show all posts
breakfast kalau tak ada benda nak makan rebus telur je senang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2016 09:44 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2016 04:27 PM | Show all posts
Sebenarnya makan apa apa pun, kalau berlebihan boleh membawa mudarat


___________________________________________________________________________________
Do not click HERE
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2016 10:01 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 12:14 AM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Atkins kan mkn telur 24 jam
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 03:20 PM | Show all posts
goreng telur tanpa minyak guna non stick pan baru sihat
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 13-10-2016 08:02 AM

Belasah je makan telur... iols kalo malas nak masak dinner or keluar tapau makanan, i buat omellette campur segala bawang capsicum cilipadi tomato... kenyanggg tahan sampai pagi besok... nasi tu iols masak on weekends.. pastu buat portion2 letak dalam 4-5 bekas, pastu prepare sauteed vege & grill salmon /baked chicken & simpan freezer.. selamat bekal makanan seminggu utk iols... jimatttt

Iols elak makan sunny side up telur kuning cair.. sbb rasa cam bakteria berenang2 dlm telur tak masak tu  
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dan kalau makan byk sgt telur , angin yg kuar dr bawahh, perggh x tahan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-10-2017 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 11:05 AM GMT+8 , Processed in 0.101236 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list