CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5109|Reply: 11

DILEMMA MASA DEPAN.

[Copy link]
Post time 18-9-2016 06:22 PM | Show all posts |Read mode

I baru habis belajar kat IPTA sini. Teringin sgt nak smbg luar negara tapi apakah daya ekonomi teruk sgt.
Bukan tak kerja, mmg tgh kerja jarak jauh. Tgk syllabus adik2 I mak aihhh susahnyaaa, PT3 lah KEBAT lah...
Dgr cerita budak yg kat luar yg ada bonding mara digesa utk habiskan awal dari yg sepatutnya.
CTH: Budak2 MFI kat France sana tu, supposedly baki lagi 2 tahun tapi MARA kekuragan dana jadi nak tak nak kena buat semua dalam setahun je instead of lagi 2 tahun....


BTW, I ni newbie tak pernah buka thread pun, kalau salah rumah(Category) I buka topic ni, inform kan ye.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2016 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt amik ptptn ke dpt biasiswa.. Memang ekonomi skrg menakutkan. Kalau xde bantuan keje la dulu tt. Blaja ni guna kos.

Ada komitmen lain x?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 11:02 PM | Show all posts
apa citer tt ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 11:03 PM | Show all posts
susah sgt nak dpt keje kan..

ada budak degree yg letak expected gaji dlm RM1500.00 dlm cv diaorg  

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 11:03 PM | Show all posts
itu pun kena bersaing dgn lepasan diploma dan juga sijil STPM dan SPM
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Ambik cert pun ok.doesnt hv to be full course
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 15-5-2017 01:20 PM | Show all posts
wirazam replied at 7-2-2017 11:03 PM
susah sgt nak dpt keje kan..

ada budak degree yg letak expected gaji dlm RM1500.00 dlm cv diaorg  ...

Gaji kat msia kan mmg agak rendah sebenarnya. Kalau 20 tahun lepas gaji starting RM 1K-1.5 K. Patutnya skrg naik sikit, tapi market msia utk fresh graduate mmg mcm ni. Alasan? tak ada pengalaman. Memanglah tak ada pengalaman, kalau ada tak kan kita nak minta kerja ngan company mcm tu . ye dak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2017 01:20 PM | Show all posts
wirazam replied at 7-2-2017 11:03 PM
susah sgt nak dpt keje kan..

ada budak degree yg letak expected gaji dlm RM1500.00 dlm cv diaorg  ...

Gaji kat msia kan mmg agak rendah sebenarnya. Kalau 20 tahun lepas gaji starting RM 1K-1.5 K. Patutnya skrg naik sikit, tapi market msia utk fresh graduate mmg mcm ni. Alasan? tak ada pengalaman. Memanglah tak ada pengalaman, kalau ada tak kan kita nak minta kerja ngan company mcm tu . ye dak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-5-2017 01:21 PM | Show all posts
swimswim replied at 15-5-2017 12:09 AM
Ambik cert pun ok.doesnt hv to be full course

Yeap, I am looking forward for it. Tgh mencari.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2017 01:21 PM | Show all posts
swimswim replied at 15-5-2017 12:09 AM
Ambik cert pun ok.doesnt hv to be full course

Yeap, I am looking forward for it. Tgh mencari.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
makbedah replied at 15-5-2017 01:20 PM
Gaji kat msia kan mmg agak rendah sebenarnya. Kalau 20 tahun lepas gaji starting RM 1K-1.5 K. Patu ...

Gaji maid sekarang pun bole cecah 1500, pastu dapat bersih bulat2.. makan minum sume tak kuar kos . Graduate bole try letak paling kurang 2500
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Dilema juga. Anak saya tgh gigih mencari tempat utk internship. Yg ada tak bagi allowance. Bayang kan kalau internship pon susah, nak cari kerja lagi lah payah. Maybe best student pon dpt below 3k kot.. aisehh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 01:12 PM GMT+8 , Processed in 0.602798 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list