CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 18953|Reply: 212

Anak Tunggal..hmmm...ada life problem sikit ni.

[Copy link]
Post time 25-7-2016 06:41 AM | Show all posts |Read mode
hmmm cari punya cari jumpa  forum pulak kat sini.. ok ni ada cerita sikit..sorry kalo ayat berbelit2 sbb aku taip ni ikut hati cakap je...hm

so sekarang ni ada problem sikit... tapi tak tau nak luahkan kat mana sbb xde orang nak dengar pun..... jadi, aku ni anak tunggal.. xde adik beradik.. duduk dengan parents je..mak ngan ayah biasa la busy keje...so aku ni kurang kasih sayang jugak la katakan...hidup dengan family sekarang ni boleh dikatakan berada jugak la... nak apa semua dapat..sebelum ni hidup ok je happy hari2.. tapi sekarang tak lagi dah..lepas raya haritu aku start jadi murung sangat2.. rasa serabut je kepala ni... xtau la..rasa mcm aku xpenah rasa sebelum ni...tengok orang lain ada kluarga ada adik beradik bergambar raya..best nya..aku xde apa pun..ngan parents je...kadang2 rasa jeles jugak tengok orang lain suka je ramai2...kita duk sorang2.. penah jugak aku tefikir yang bukan2...nak lari rumah la...nak bunuh diri la...rasa serabut sangat2 sekarang ni..kenot brain betul laa...hmm... aku ni bukan stakat adik beradik je xde...kawan pun xramai..tak mcm orang lain..hidup ni sedih sangat2...sebelum tido aku fikir2 je pasal ni..tiap2 hari..ni dah dekat 2 minggu jadi mcm ni...nak makan pun tak lalu..hari2 tido je rumah..kalau kluar mana..jeles tengok orang lain ramai ngan kluarga..tak sanggup lagi mcm ni...rasa tak boleh teruskan lagi hidup...tak sanggup..jadi sakit..mcm seksa diri sendiri pulak...

so,korang rasa apa yang aku patut buat sekarang ni..aku xpenah pun bagitau kat parents pasal ni..aku malu and takut..tapi aku tak sanggup lagi nak hidup mcm ni hmmm... nak cari kawan pun susah yang baik..yang boleh guide aku...hmmmmmmmmmmm...hmmmmm..hmmmmmmm

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2016 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Berapa umur kamu adik? Mana satu kamu pilih:
1.ada adik beradik tapi kematian emak bapak dan miskin
2.Hidup macam kamu
Dunia ni tiada kehidupan yang perfect pun. Pergi kamu mendalami ilmu agama ada faedahnya dari keluh kesah mengenang nasib sampai syaitan hasut suruh bunuh diri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2016 07:07 AM | Show all posts
ringkas replied at 25-7-2016 07:05 AM
Berapa umur kamu adik? Mana satu kamu pilih:
1.ada adik beradik tapi kematian emak bapak dan miskin ...

19... tak sambung belaja

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
katman replied at 25-7-2016 07:07 AM
19... tak sambung belaja

Kenapa x sambung belajar.  Jika tak dapat ipta cuba apply ipts minta bantuan emak bapak.
Tapi kalau kamu berminat nak mendalami ilmu agama abang akan bagi kamu satu no ustaz ni . kamu tinggal di mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2016 07:26 AM | Show all posts
ringkas replied at 25-7-2016 07:13 AM
Kenapa x sambung belajar.  Jika tak dapat ipta cuba apply ipts minta bantuan emak bapak.
Tapi kal ...

haritu lepas spm sakit..so xdapat nak sambung belaja..ni da ok tapi malas dah nak continue... duduk ampang

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 07:55 AM | Show all posts
cuba carik keje.....bila sibuk keje tak la pikir mende pelik2......tak pun join badan kebajikan atau NGO...tgk keluarga laen yg takde mak pak, yang nak makan pun susah,yg takde tmpat tinggal
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-7-2016 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
katman replied at 25-7-2016 06:41 AM
hmmm cari punya cari jumpa  forum pulak kat sini.. ok ni ada cerita sikit..sorry kalo ayat berbelit2 ...

Kau tau tak dik..kalau ada single thought nak bunuh diri dan asik kerja tido je...clearly u mmg alami depression. First thing first dik...kau pegi jumpa doc mintak dia refer ke psychiatrist.dekat sana nanti ada unit kaunselling..buat cepat sblm tlambat dik. Kalau teruk nanti kau xde rasa conscience pon nk berubat..sementara ada kewarasan sikit ni ada baiknya kau jumpa doctor dulu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2016 08:07 AM | Show all posts
tu la..rasa dah teruk sangat sampai nak kluar kat orang ramai pun tak berani..jadi takut sebab dah biasa menyendiri je sorang2...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-7-2016 08:09 AM | Show all posts
juita replied at 25-7-2016 07:55 AM
cuba carik keje.....bila sibuk keje tak la pikir mende pelik2......tak pun join badan kebajikan atau ...

bukan tak nak cari...dah cuba tapi sebab hidup senang sangat..sampai malas nak usaha sendiri...nak join outdoor2 activity pun susah sebab xda kawan

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 08:18 AM | Show all posts
Ko patot bersyukur dik...org kat luar sana idop lagik susah dari ko...kais pagi makan pagi..kais ptg makan petang..cuba ko tgok  org2 di luar sana ..umah x ada...keja x ada...idop anak2 merempat..lagik jauh lebih baik klu nk dibandingkn dgn kehidupan ko yg cuma kurang kasih sayang.
Ko punyai mak pak yg bz carik duit...ko punya umah..punya sgalanya..
Carik la kwn2 yg punya kuarga besar...ko jadik la ank angkat depa...ko akan rasa nikmat idop bekuarga biarpun tu cuma kuarga angkat sahaja.
Carik kuarga yg benar2 bole bantu ko...solat berjemaah bersama2..masak sama2...
Dari ko murung...menambah tekanan yg sediada pada diri ko.
Idop manusia ni x smua sempurna dik...tapi ko carik la kesempurnaan tu.  Move on...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 08:26 AM | Show all posts
ermm..susah la ..klu sambung blaja atau pn keje ..hidup akan terisi..masa yg sama leh dapat kawan...

klu xde buat apa..mmg akan rasa cam tu....pkir bukan2.....
cuba pertimbangkan untk sambung blaja...utk masa depan gak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2016 08:29 AM | Show all posts
habis mcm mana ni.... ingat nak balik kelantan la..kat sana ada sepupu2 yang baik n bagus bab agama..tapi mcm mana pulak nak ckp kat mak ayah nak tinggal dorg balik sana
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 08:40 AM | Show all posts
meh pm no. phone

abam leh penuhi mase2 adik yg boring & terluang tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
katman replied at 25-7-2016 08:29 AM
habis mcm mana ni.... ingat nak balik kelantan la..kat sana ada sepupu2 yang baik n bagus bab agama. ...

Ok . balik Kelantan bergaul dengan sepupu tu. Kamu ni lelaki ke perempuan? Jangan malas nak melakukan sesuatu contoh sambung belajar.  Kamu sakit apa? .kenapa kamu tak confident dengan diri. Cacat? Gemuk?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2016 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki... lepas spm tu ada sakit daoam perut..masaalah usus..

1 lagi..xde keyakinan diri sbb kurus sangat2 tapi tinggi..sampai nampak tulang
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 09:29 AM | Show all posts
1. bukak FD selalu and baca permasaalahan orang2 yg adik beradik ramai tapi banyak tak guna dan menyusahkan orang lain
2. stop surf internet - terlalu hadap online, jiwa kosong, silap hb ko join isis nanti
3.join charity yg kasi makan kat orang2 homeless ni, mungkin ko akan rasa bersyukur ngan life ko skrg
4.mintak someone lempang ko (last resort)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2016 09:42 AM | Show all posts
tagas replied at 25-7-2016 08:40 AM
meh pm no. phone

abam leh penuhi mase2 adik yg boring & terluang tu

lain mcm jer ko ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 09:46 AM | Show all posts
tak keje rupanya. patut le banyak masa pikir benda2 tak berfaedah.
sekarang, sama ada ko gi sambung belajar yang tak kesampaian or ko gi keje. keje la apa2 yang sesuai dgn ko. jaga parking ke. jadi pelayan kedai ke.

rugi ko ni. takde value or market diri.
orang perempuan suka anak tunggal ni. tak perlu bersaing dgn adik ipar perempuan or biras2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 09:49 AM | Show all posts
orang, kalau banyak tdo, mmg kuat berangan. pergi cari keje.
kalau malas cari keje, ko boleh start buat keje umah. basuh pinggan, mop lantai. sampu sampah. cuci longkang. potong rumput.
kalau banyak masa pulak, gi offer diri potong rumput kat rumah jiran2.
kalau ko duduk flat, gi offer diri utk cuci tandas umah jiran2.
banyak keje kot.
ko aje suka tido pastu berangan tak  abis.

nasib baik takde adik beradik. sakit mata kakak/abang/adik ko tengok ko tau.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2016 09:51 AM | Show all posts
nak bunuh diri kononn... cadar katil ko bila last basuh? reti tak basuh sendiri?
guna washing machine tau guna tak?
bunuh diri konon..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 01:14 PM GMT+8 , Processed in 0.082374 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list