CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: akudansesuatu

NOVEL : LELAKI Bab 19

  [Copy link]
 Author| Post time 2-1-2017 03:54 PM | Show all posts
update...sebenarnya aku tak nak sambung dah cerita ni..
sebab aku kering idea..gaya penulisan macam ni tak bagi aku banyak kebebasan
sebab tu aku nak  drop cite ni
plot nya ada..tapi entah le..makin dicarik, makin payah nak menulis
heheheheheh

jadik....tima kasih ye yang membaca...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2017 10:37 PM | Show all posts
akudansesuatu replied at 2-1-2017 03:54 PM
update...sebenarnya aku tak nak sambung dah cerita ni..
sebab aku kering idea..gaya penulisan macam ...

welcome back...baru balik dari negara Ereb kah?

ingatkan dah tak jumpa cari bod ni

eh nape hang tak nak sambung?
ok apa guna POV multiple


kalau selesa guna POV single>>aku, boleh je ubah balik citer ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 03:03 PM | Show all posts
la...best ni...
takde sambungan dah..
hmmm...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2017 07:16 PM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:16 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2017 07:17 PM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:16 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-8-2017 10:17 AM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:16 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 1-8-2017 10:19 AM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:17 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-8-2017 10:20 AM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:18 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-8-2017 10:41 AM | Show all posts
yeay dah ada sambungan!
gadis yang kat padang rengas tu, diana kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2017 02:16 PM | Show all posts
Edited by akudansesuatu at 24-9-2019 01:18 PM

padam dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2017 02:17 PM | Show all posts
cengkihgirl replied at 2-8-2017 10:41 AM
yeay dah ada sambungan!
gadis yang kat padang rengas tu, diana kan?

InsyaAllah de sambungan..
nasib baik ko tegur...aku x perasan de perenggan yang tertinggal

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:13 PM | Show all posts
akudansesuatu replied at 2-8-2017 02:17 PM
InsyaAllah de sambungan..
nasib baik ko tegur...aku x perasan de perenggan yang tertinggal

menghayati gitu..
sambung lagi please
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2017 10:10 PM | Show all posts
seronok baca sbb kita tinggal area Kajang 2... dekat dengan BBB... so boleh bayangkan tempat2 yg dimention..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt..cter kau ni best..jgn la tamat mcm tu je..
Lmbt update xpe...jnji bsambung..
Pnjg lg cter ni..mcm2 boleh jd..keep it up..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 06:04 PM | Show all posts
Edited by Ipo at 30-9-2017 06:06 PM

Laa..ada update rupanya
mana hang menghilang ni akudansesuatu??
idea dah mai belum?
cuba fikir plot dan watak
konflik yang ada
from there, hang dapat idea
motif aku rajin nau komen sana sini hari ni..
terasa my last day berforum plak..i think...



Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 11:02 PM | Show all posts
Tak ada sambungan lagi...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2017 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
cengkihgirl replied at 11-10-2017 11:02 PM
Tak ada sambungan lagi...

Aku pun follow cter ni..tp xda updated lg..byk lg boleh kembang kn cter ni..mmg menarik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2019 11:09 AM | Show all posts
start balik boleh tak cerita ni?
back from zero...ada perubahan jalan cerita cikit
watak masih sama..

masih ada semangat - xpdc
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2019 09:03 PM | Show all posts
PROLOG

Hujan. Perkara paling indah yang selalu terjadi pada muka bumi ini. Tapi turunnya hujan kali ini bukan perkara yang indah untuk aku. Aku mendongak ke langit, nampak gumpalan awan hitam yang berarak menandakan hujan renyai-renyai ini akan mula lebat tak lama lagi. Aku biarkan muka bersama mata yang hampir berkaca ini disimbahi titik titik mula hujan. Moga dapat aku selindungkan rasa sebal yang menghantui diri. Moga hilang rasa sendu dibawa angin hujan.

Dari luar perkarangan Masjid Al-Azim, semakin ramai yang sudah mula keluar selepas majlis akad nikah tadi. Seorang dua gadis melintasi hadapan aku. Aku memerhati tanpa kelip. Terasa hendak menyumpah seranah pada spesis macam ni sebab tak tahu nak menghormati adab masjid. Bertudung litup tapi berbaju kurung ketat hingga menampakkan susuk tubuh dan alur badan. Berjubah tapi nampak jelas garisan seluar dalam si pemakai. Bodoh! Aku dah mula mencarut.

Allah... apa kena dengan aku ni? Ikutkan sangat rasa amarah yang masih berbaki dan menghamburkannya pada orang lain. Padahal sebelum datang tadi, dah niat kental nak redha atas apa yang dah tertulis. Rasanya macam dah redha sangat yang dia bukan jodoh aku. Tapi hati ni masih belum terima sepenuhnya, walaupun lidah ni dari tadi asyik melafaz 'takpe, bukan jodoh aku...'

Aku melangkah menuju ke arah motosikal yang diparkir tidak jauh dari tempat aku berdiri. Tak sangup pula nak hadap kisah bekas awek aku yang akan melangsungkan kenduri kahwin sekejap lagi. Tak sanggup nak tengok adegan makan beradap ditambah dengan makan bersuap. Cukuplah hati ni terluka yang amat. Jangan ditambah perisa yang mampu buat lukanya berbekas. Payah nak pujuk pulak nanti.

Aku tinggalkan daerah ini dengan hati yang walang. Ada hikmah tersirat yang aku belum tahu. Aku yakin, setiap perkara tak terjadi secara kebetulan. Allah dah aturkan, kita tak layak nak question 'tulisan' Dia. Aku biarkan teka-teki ini tak berjawab. Lagipun kepala ni dah sarat dengan memikir yang bukan-bukan. Ya Allah... tenangkanlah jiwaku.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2019 09:16 PM | Show all posts
Bab 1

Restoran Warung Kite, Bandar Baru Bangi.

MUHAMMAD IZHAN mengasingkan beberapa wang not kertas kepada beberapa bahagian lalu di masukkan ke dalam sampul surat. Bahagian yang paling besar adalah keuntungan dan modal. Dan dalam bahagian modal pula diasing-asingkan untuk bahagian bahan mentah, upah, bil dan sebagainya. Untung dan modal perlu diasingkan supaya mudah untuk mengira keluar masuk aliran tunai pada hujung bulan nanti.

Itulah rutin hariannya pada penghujung waktu di Warung Kite. Sebuah kedai makan nasi kukus ayam berempah yang diusahakan bersama Zamani sejak tiga tahun yang lepas. Bermula dari menyewa tapak depan kedai mamak, hinggalah kepada mampu menyewa sebuah rumah kedai tingkat bawah untuk berniaga.

"Zam, aku..." niat untuk memanggil Zamani terbantut apabila melihat lelaki itu sedang menyanyi dengan headphone di telinga. Perasan sedang diperhatikan, Zamani menoleh ke arah Izhan.

"Kenapa?" headfon di telinganya ditanggalkan.

Izhan tersengih, "Bila nak pasang set karaoke? Baik punya layan lagu?"

"Heh! Aku tunggu green light je dari kau. Kau kata okey je, terus aku pasang kat depan kedai ni," segera Zamani bangun apabila ada pelanggan yang mahu membeli nasi kukus. Meja aluminium yang terletak di depan kedai menjadi penghubung antara dia dan pelanggan.

Izhan tergelak kecil.

"Nanti aku tanya adik engkau, kalau dia bagi, aku bagi duit."

"Cis, kau tanya dia memang takde harapan laa."

Izhan sedikit terhibur melihat gelagat Zamani. Dalam tengah bersembang pun boleh layan pelanggan yang datang. Zamani memang jenis mudah mesra dan peramah. Orang kata, PR dia bagus.

Tapi bab menguruskan kedai tak boleh bagi pada Zamani. Ke lautlah jawabnya. Bab kira duit dan jaga, memang tak boleh diharap. Ikut suka dia aje kalau nak ubahsuai kedai atau nak tambah perkakasan. Sebab itu Izhan yang kena ambil alih.

Izhan dan Zamani berkongsi modal untuk membuka restoran Warung Kite dan Izhanlah yang paling banyak mengeluarkan modal. Izhan bertanggungjawab tentang urusan aliran tunai manakala Zamani bertanggungjawab menguruskan Warung Kite merangkap juga pembancuh air. Dan seorang lagi iaitu Nurul Iman, adik kepada Zamani akan menguruskan tentang resepi dan bahan masakan. Nurul Iman juga akan membantu sebelah siang jika diperlukan.

"Zam, aku nak bank in duit ni. Lepas tu nak terus pergi masjid solat Isya'," kunci motor yang tergantung di dinding dicapai beserta helmet jenama Apolo.

"Ha, okey-okey." tanpa menoleh Zamani mengangguk. Dia sibuk membungkus nasi kukus pesanan pelanggan.

Izhan terus meninggalkan kawasan rumah kedai itu sejurus memasukkan duit di bank CIMB yang terletak di sebelah kedai kedai. Masjid al-Hasanah menjadi tempat tujuannya.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 02:19 PM GMT+8 , Processed in 0.074707 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list