View: 4216|Reply: 10
|
Mudahnya Nak Buat Pisang Goreng Rangup Persis Di Gerai
[Copy link]
|
|
oleh Adib Za
Kecewa bila pisang goreng yang dibuat di rumah tak sedap dan serangup seperti yang dijual di gerai?
Jangan sedih, apa kata anda cuba petua mudah ini, seperti yang dipetik menerusi blog Petua Dapur.
Cara-caranya:
1. Masukkan sedikit tepung kastard yang dicampurkan ke dalam tepung gandum.
2. Apabila kedua-duanya sudah dibancuh sebati, masukkan pisang ke dalamnya dan goreng seperti biasa.
3. Enak dimakan panas-panas, sambil cicah kicap cili. Memang ummp!
Selamat mencuba! - CARI Infonet
Sumber foto Carian google |
|
|
|
|
|
|
|
tak bubuh straw ke?... |
|
|
|
|
|
|
|
Kalo nak buat nugget rangup macam ayamas tu..
Gaul (1) Ayam potong kiub dengan (2) Garam sikit dan (3) Serbuk kunyit sikit. Kemudian golek-golek ayam atas (4) tepung, kemudian celup dalam (5) telur (yang dah ditambah sikit air & kacau), kemudian golek-golek atas (6) biskut kering (yang dah dihancurkan macam breadcrumbs). Deep fried dan siap. Rasa dia sedap sangat, tapi jangan biar berjam-jam, nanti lemau tak sedap pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
boleh guna ke tips tepung kastard ni klu guna tepung tempura?
selalu buat terung tempura tapi lembik pulak jadinya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh cuba nie..thanks tt |
|
|
|
|
|
|
|
Nana selalu campur tepung gandun dgn tepung beras + tepung jagung. Mmg rangup. Nanti nak cuba, tgk mana lagi bagus |
|
|
|
|
|
|
|
resipi arwah nenek aku, tepung beras, tepung gandum, kelapa parut ckit, serbuk kunyit, letak kapur ckit, letak garam ckit. mmg terbaik |
|
|
|
|
|
|
|
Mak aku ckp gaul tepung guna air suam lepas tu uli |
|
|
|
|
|
|
| |
|