Pernah makan tak Apam Gula Hangus? Bagi yang belum pernah rasa rugi lah jika tidak mencuba.
Apam ini tak jauh beza dengan apam-apam yang ada di Malaysia ni. Cuma cara penyediaan, rasa dan warna sedikit berbeza.
Buat penggemar apam, jom cuba.
Gula Hangus
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air dan disejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kecil. Kukus dlm 15 minit sahaja.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.
Bentuknya yang gebu, tembam dan cantik molek pastinya membuatkan suami dan anak-anak suka sebab nampak macam cup cake kan. Apa lagi jom buat apam! - CARI Infonet.