BISKUT KACANG HIJAU
Bahan-Bahan:
1 kg tepung kacang hijau
1 kg tepung gandum
500g gula icing
1 sudu kecil garam halus
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjd doh yg lembut Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning Cara-Cara Membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak.
2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
3. Susun dlm loyang bergris kemudian sapu dgn campuran kuning telur.
4. Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
5. Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara. Nota:
1) Sy menggunakan resepi biskut kacang mazola cuma beza nya kacang tanah diganti dgn kacang hijau.
2) 1kg tepung kacang hijau mmg banyak,boleh dibahagikan kesemua bahan2 kalau nak kuran
|