View: 2175|Reply: 0
|
[Juadah/Kuih]
RESEPI BISKUT MAMA CARRIE
[Copy link]
|
|
![](http://cdn.wanista.com/wp-content/uploads/2015/06/mamacarrie.jpg)
Jumlah Hidangan : 48 Bahan-Bahan: - 200 gm mentega, premium Anchor butter
- 100 gm gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen Vanilla
- 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
- 50 gm tepung jagung*
- 50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising: - 1 biji telur putih
- 90g gula icing
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan: - Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
- Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
- Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
- Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
- Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising: - Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Hari Raya Aidilfitri
|