CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2175|Reply: 0

[Juadah/Kuih] RESEPI BISKUT MAMA CARRIE

[Copy link]
Post time 30-6-2015 05:47 PM | Show all posts |Read mode


Jumlah Hidangan : 48
Bahan-Bahan:
  • 200 gm mentega, premium Anchor butter
  • 100 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen Vanilla
  • 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising:
  • 1 biji telur putih
  • 90g gula icing
  • 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan:
  • Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
  • Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
  • Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
  • Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
  • Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising:
  • Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.


  • IRESIPI.COM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Hari Raya Aidilfitri


    ADVERTISEMENT



     

    ADVERTISEMENT


     


    ADVERTISEMENT
    Follow Us

    ADVERTISEMENT


    Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

    17-2-2025 07:36 AM GMT+8 , Processed in 0.088962 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

    Powered by Discuz! X3.4

    Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

    Quick Reply To Top Return to the list