|
EDISI BELACAN : Pelbagai teknik membuat sambal belacan
[Copy link]
|
|
belacan bintulu mmg power...sebuku2 sebesar butter.Sambal ni ke di mkn dgn nasi lalapan? |
|
|
|
|
|
|
|
resepi dari aku plak ;-
udang sebesar ibu jari - 5 ekor goreng or panggang sampai udang tu kecut,...pas tu kopek kan kulit udang tadi,....
cili padi..kalo nak pedas bole tambah lagik
belacan
garam n gula sikit jer...
mula2 tumbok cili, garam n gula
pastu taruk belacan tumbok sampai lumat,..
then last skali masok udang n tumbok tp jgn sampai lumat sgt,....
erm,...sedap mkn ngan nasik panas2,..ada pon lauk lain aku tak pandang da,....![](static/image/smiley/default/shy.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
me hantu sambal belacan ni..makin pedas,me lg suka![](static/image/smiley/default/3drool.gif)
tp me xpandai wat sambal belacan sbb xpandai nk buat anggaran byk mana belacan nk guna,garam dan gula cmna plak sukatan..
any petua??![](static/image/smiley/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
sambal belacan mangga terbaik! ![](static/image/smiley/onion/run.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
best sambal belacan nih kan kan.... mcm pembuka selera dah..... ![](static/image/smiley/default/smile.gif)
mcm me kalu wat smbl belacan juz bakar.. pastu campur tomato sket+ gula + limau kasturi.. x taw yg goreng... hihihi
pas nih try la... tq ^_^ |
|
|
|
|
|
|
| |
|