|
BAHAN-BAHAN:
3 potong ikan tenggiri
2 inci lengkuas, potong dan ketuk
3 biji bawang merah, hiris nipis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1-2 keping asam gelugor
5-6 biji cili padi
4 batang sayur bendi
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perasa (jika suka)
CARA MEMASAK :
-Bersihkan ikan dan toskan.
-Rebus air dalam anggaran 3 cawan dan masukkan lengkuas, bawang merah, bawang putih sehingga mendidih.
-Masukkan ikan tenggiri, asam gelugor, cili padi dan diikuti sayur bendi di akhir sekali. Rebus sehingga ikan betul-betul masak.
-Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Sedap jika dihidangkan bersama nasi panas dan budu. |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|