CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1180|Reply: 1

Lagi kuih bakul citarasa Melayu

[Copy link]
Post time 16-2-2021 10:35 AM | Show all posts |Read mode
Kuih bakul cita rasa Melayu laris


NOR Aishah Nazir menunjukkan kuih bulan yang dijual di kedai Kek & Roti Seringgit di Pasir Puteh Sentral, Pasir Puteh

    Oleh TOREK SULONG
    16 Februari 2021, 10:00 am

PASIR PUTEH: Kuih bakul cita rasa Melayu yang dihasilkan Nor Aishah Nazir laris bagaikan ‘pisang goreng panas’ memeriahkan sambutan Tahun Baharu Cina.

Nor Aishah, 34, yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Teknologi Visual dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) berkata, kuih itu bukan hanya digemari kaum Cina malah turut mendapat sambutan orang Melayu.

Menurutnya, dalam tempoh dua minggu sebelum sambutan Tahun Baharu Cina, lebih 300 biji kuih bakul perlu dihasilkan setiap hari bagi memenuhi tempahan pelanggan.

“Tahun lalu proses pembikinan kuih bakul ini dijalankan di ruang dapur rumah namun tahun ini saya mengambil pendekatan membuka kedai kek dan menggunakan khidmat tujuh pekerja untuk membantu memasak adunan kuih berkenaan.

“Kita juga menerima tempahan daripada pelbagai bangsa, tidak hanya di sekitar Pasir Puteh tetapi dari negeri lain yang memerlukan dalam jumlah yang banyak,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Kedai Kek & Roti Seringgit, Pasir Puteh Sentral di sini baru-baru ini.

Menurut Nor Aishah, selain kuih bakul, dia turut menerima tempahan kuih bulan dalam kalangan masyarakat Cina yang dijual pada harga lebih mahal berbanding kuih bakul.

“Kuih bulan diperbuat daripada adunan manis yang berinti kacang merah, adunan biji teratai atau kuning telur masin yang dijual pada harga RM11 sebiji berbanding RM7.50 untuk kuih bakul.

“Pembikinan kuih tersebut juga dimodenkan dengan menggunakan plastik sebagai pembungkus berbanding penggunaan daun pisang sebelum ini,” jelasnya.

Ibu kepada enam anak itu berkata, resipi kuih bakul diperoleh daripada seorang rakan keturunan Cina yang diolah semula sesuai dengan cita rasa orang Melayu.

Menurutnya, setiap sebiji kuih bakul dengan timbangan 300 gram dikukus selama lapan jam bagi menghasilkan tekstur yang lembut.

“Saya memilih bersara awal sebagai penjawat awam untuk menjalankan perniagaan dengan mengusahakan pelbagai jenis kek dan roti yang turut mendapat permintaan menggalakkan,” tambahnya.- UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-2-2021 02:31 PM | Show all posts
Siapa yang tak pernah makan sebelum ni sebab bimbang akan kehalalannya bolehlah cuba yang ini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-1-2025 07:20 AM GMT+8 , Processed in 0.035467 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list