13 Khasiat Timun ramai yang terlepas pandang
Timun termasuk tanaman yang paling banyak dibudidayakan di seluruh dunia, mudah ditanam bahkan adalah antara sayuran yang sering diambil di kalangan rakyat Malaysia sebagai menu tambahan. Disamping dijadikan sebagai makanan tambahan, tahukah Anda bahawa timun merupakan makanan yang sangat baik untuk kesihatan Anda? Lupakan makanan ringan dan kerepek kentang, mulai hari ini jadikan timun sebagai ‘makanan’ utama Anda. Berikut beberapa alasan mengapa Anda harus membiasakan memakan timun. Membunuh bakteria di dalam mulut Jus timun boleh membantu menyembuhkan dan menyegarkan sakit gusi. Untuk membunuh bakteria di dalam mulut dan untuk menyegarkan nafas, dapatkan kepingan timun dan tekan ke lelangit mulut anda dengan lidah anda selama 1/2 (setengah) minit, phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria di dalam mulut anda yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.
Merawat masalah kulit Timun memiliki sifat diuretik, efek pendingin, dan pembersih yang bermanfaat bagi kulit. Kandungan air yang tinggi vitamin A, B, dan C serta mineral, seperti magnesium, kalium, mangan, dan silika membuat timun menjadi bagian penting dalam perawatan kulit. Masker wajah yang mengandung sari timun digunakan untuk mengencangkan kulit. Asam askorbat dan asam caffeic yang hadir dalam timun dapat menurunkan tingkat retensi air, yang pada gilirannya mengurangi pembengkakan di sekitar mata. Fungsi pencernaan
Masalah pencernaan seperti maag, gastric, dapat disembuhkan dengan meminum jus timun segar setiap hari. Kandungan serat makanan dalam timun dapat mengusir racun dari sistem pencernaan sehingga meningkatkan proses pencernaan. Oleh itu, dengan penggunaan timun setiap hari ia dapat dijadikan sebagai ubat sembelit. Membekalkan keperluan vitamin harian anda Timun mengandungi tiga vitamin utama yang selalu diperlukan oleh badan setiap hari. vitamin A,B,C tersebut akan memperkuatkan sistem imun yang melindungi tubuh sehari-hari.untuk dapatkan hasil yang maksimum, timun boleh dijadikan jus bersama bayam dan wortel. Sebaiknya, timun tidak dikupas kerana bahagian itulah yang terkandung 12% vitamin C, yang cukup untuk keperluan harian anda. Menyembuhkan kencing manis, mengurangkan kolestrol dan mengawal tekanan darah Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel-sel pankreas bagi menghasilkan insulin untuk manfaat kepada pesakit kencing manis. Sebatian sterol dalam timun boleh membantu penurunan tahap kolesterol. Timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium yang berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.
|