|
"Tak Sempat Makan, Lepas Lelah Di Stor Makanan" - Kisah Keperitan Cef
[Copy link]
|
|
ele..blom keje house keeping lagi. rasa nak tercabut anggota sendi. dengan cuci taik lagi, mess yang guest tinggalkan, angkat berat. |
|
|
|
|
|
|
|
Kerje penat2 camni tp kalau teamate n boss ok... Stress pon xdek.. Hokey2 ja kerje walaupon terkejar2x... Bekerjasama... Tolak ansur... Xde tikam belakang... Penat jd ibadah... |
|
|
|
|
|
|
|
Yeah. Sedia maklong dengan pressure berkerja fnb. I sendiri jua dengan relahati menerjunkan jiwaragaku ke bidang ittew. Jangankan tiada masa untuk makan, bahkan convert to intermittent fasting dek kerana kenyang penat. Namun kebahagiaan tetap milikku selaku chef dan bos handalan yang jelita. Hewhewhew |
|
|
|
|
|
|
|
Akk fhm situasi deorang tu.. Ank akk pon keje bidang ni....dulu2 dngr jugak keluh kesah dia, skrang ni dh boleh accept.. Akk pon selalu ckp kt dia xada keje yg senang.. Masak laa dngn ikhlas jngn merungut2 masa sdng masak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Dengar cerita kawan2 yg pernah jadi chef di hotel2 mmg stress. Ketua chef maki hamun ikut suka hati. Katanya, setakat maki hamun Gordon Ramsey, biasa.
Ni sampaikan periuk belanga sudip semua terbang. Bila dapat tau ketua chef dah nak berhenti, dapat kerja tmpt lain, berbaris chef2 ni dari masuk shif, maki berjamaah face to face dengan ketua depa..
Tapi, no physical contact la.. |
|
|
|
|
|
|
|
My families member ada keje hotel..
Dulu badan berisi juga pakai baju size XL.. la ni kurus baju pun dh size M..sebab x sempat makan.. tapi ok la.. kalau tidak tembam |
|
|
|
|
|
|
|
Yang kerja f&b, retail, customer service...ini normal.
Benda yang nampak susah pada mata orang lain, benda yang normal untuk orang yang terjun dalam bidang ni.
Kerja tak glamer, environment tak best, hari2 kena maki customer.
Tapi santai. Kurang 'terikat'. Tak serabut dengan paperwork setiap hari.
Yang penting, kerja kena happy. Susah, tapi happy.
Kalau nampak aku makan tepi dinding macam tu, percayalah, aku tak perlukan empati dan simpati dari orang lain.
Lagi sesuai dengan jiwa aku makan macam tu berbanding nak proper dengan segala meja bagai.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ya betul. Bidang sebegini, yang penting adalah teamwork.
Bidang f&b atau retail, kalau dapat team yang masuk kepala,
kerja teruk macam mana sekalipun tetap jadi best.
|
|
|
|
|
|
|
|
nono86 replied at 10-10-2019 02:05 AM
Dah tu, berenti kerja la kalau nak releks 24 sehari. Join aku jadi penganggur.
Ni kelakar.... |
|
|
|
|
|
|
|
~boolean replied at 13-10-2019 02:10 AM
Yang kerja f&b, retail, customer service...ini normal.
Benda yang nampak susah pada mata orang l ...
Benar. Adakalanya nikmat sgt bila dpt makan bersandar pd dinding tika keletihan. Kepuasan!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|