|
CILI BOH @ CILI KERING BLEND TUMIS...MANA SATU PILIHAN ANDA BILA MEMASAK?
[Copy link]
|
|
Kalau botol tu simpan kat luar pada suhu bilik macam mana sis....
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya tak tau. Should be ok kalau letak sekejap kat luar? Even letak dalam fridge lama tak pakai pun boleh berkulat.
|
|
|
|
|
|
|
|
i see..tp tahan ke klu yg blend sndr tu. and u paste ingredients kt plastic tu ke? sy tak prnh lg bawa oversea yg selfmade. masa gi nz pon bawak brand puteri tu immi dia dok belek2 je |
|
|
|
|
|
|
|
saya nak rekomen satu produk ibu samba d'apbroze...tahan 2 thn selagi x buka penutupnya...kalau buka ptnutup seminggu tu ok lagi...tapi sebaiknya letak dalam peti sejuk biasa...sbb udara kat luar memudahkan bakteria membiak...ianya tanpa pengawet...
www.facebook.com/ibusambaldapbroze
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya dua2 tak guna. Saya masuk guna cili serbuk sahaja. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 24-2-2018 03:11 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
che-cikL replied at 24-2-2018 01:41 PM
Saya dua2 tak guna. Saya masuk guna cili serbuk sahaja.
Ok ke guna serbuk cili....ada2 sesetengah tu kasar...biji banyak...cili pun nampak berkeping-keping...ada juga yg baunya semacam jeeee...mungkin ada campuran lain kot... |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 24-2-2018 03:11 PM
Ok ke guna serbuk cili....ada2 sesetengah tu kasar...biji banyak...cili pun nampak berkeping-kepin ...
Setakat ni ok je sis. Biasanya Baba's yg saya guna. Dikeluarkan drp paketnya tu dan simpan dlm airtight container. Utk memasak bancuh sikit dgn air, utk jadi paste.
Agaknya yg berkeping tu sbb lembap kut. |
|
|
|
|
|
|
|
cili kering... potong, buang biji, rebus, blend.. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 26-2-2018 03:26 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
che-cikL replied at 24-2-2018 03:57 PM
Setakat ni ok je sis. Biasanya Baba's yg saya guna. Dikeluarkan drp paketnya tu dan simpan dlm a ...
Macam mana pula dengan bawang merah & bawang putih...blend dulu ke setiap kali nak guna... |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 26-2-2018 03:28 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
xdielzx replied at 24-2-2018 06:18 PM
cili kering... potong, buang biji, rebus, blend..
rajinyaaaa.... |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 26-2-2018 03:26 PM
Macam mana pula dengan bawang merah & bawang putih...blend dulu ke setiap kali nak guna...
Oh, yang tu saya guna stick blender. Saya dah lama juga tak guna blender biasa (yg basah tu).
Jadi masak memasak, tumisan saya macam guna bahan yg ditumbuk lesung, sebab tak banyak terpercik. Dan tak lama sangat utk pecah minyak sebab kurang air, 'kan.... macam kita buat sambal, kari semua tu perlu pecah minyak kan?
Hihihi gitulah lebih kurang nya...
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooooo gitu....saya jenis malas nak kupas bawang & cili kering...nak blend lagi...pah tu pulak nak tumis...lecehhhh...makan masa... Saya beli sambal yang dah siap tumis...dalam tu dah ada cili kering, bawang merah & putih. Contoh nak buat kari ikan masukkan 2 sudu besar, daun kari...diikuti serbuk kari...santan...lepas tu masukkan ikan...sekejap jee siap. Ibu sambal namanya...panggilan bagi sesetengah tempat di perak...maksudnya sambal utk segala masakan yg dah siap tumis. Saya syorkan sis guna yg niiiii....
ni info dia.... www.ibusambaldapbroze.blogspot.my
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 26-2-2018 03:28 PM
rajinyaaaa....
Tak suka cili blend tak halus and byk biji... |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 3-3-2018 01:00 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
xdielzx replied at 27-2-2018 04:14 PM
Tak suka cili blend tak halus and byk biji...
Cili blend yg macam mana ya...banyak biji & tak halus... |
|
|
|
|
|
|
|
Selalunya cili kering blend sendiri je. Masakan rasa lebih authentic.
Bila takde stock cili blend baru pakai cili boh. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 3-3-2018 04:48 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
carisha replied at 3-3-2018 02:12 PM
Selalunya cili kering blend sendiri je. Masakan rasa lebih authentic.
Bila takde stock cili blen ...
Cuba guna ibu sambal ni bila x ada stock...beli & simpan kat rumah pada suhu biasa...x rosak...tarikh luput 2 thn... |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 3-3-2018 01:00 PM
Cili blend yg macam mana ya...banyak biji & tak halus...
Kadang2 makan kat kedai jumpa je masakan yg mengandungi cili blend tak halus ni.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|