|
CILI BOH @ CILI KERING BLEND TUMIS...MANA SATU PILIHAN ANDA BILA MEMASAK?
[Copy link]
|
|
NonaNaga replied at 2-2-2018 09:42 PM
i pun buat mcm u...cuma bab potong nk asingkan biji i soh osmate..pijar hehe
Potong menyerong.....
Pastu masukkn dlm plastik....goncang goncang nanti bijik akn twrkeluar.....pastu basuh & rebus.... |
|
|
|
|
|
|
|
Prefer cili kering blend..set saty hari wat stok 2 minggu..nnt suruh husband cebok anak kalau berak...takdelah kes montot pijar |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 3-2-2018 01:18 AM
wah rajinyaaa...akak time nak masak jeee buat...nak buat banyak2 simpan dlm peti...malassssss...he ...
Rajin ke? Mls ade la kak. Lgpun suami suka breakfst berlauk. Bila pagi2 mudah n cepat buat memasak. Bawang je mmg fresh. |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 3-2-2018 01:00 AM
wowwww...sis ni memang pandai masak...mungkin chef kotttt...boleh ke bagi akak tip mcm mana nak se ...
cili boh yg sedap, x perlu nak topup itu ini sgt is cili giling cap puteri...sedap..
cuma tmbah garam n gula ja. |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 3-2-2018 11:24 AM
Apa kata sis guna...cili kering, bawang putih & bawang merah yg dah masak...pekat & sedap...x ada ...
Thank you sbb share. |
|
|
|
|
|
|
|
noraidil_06 replied at 3-2-2018 11:54 AM
Ni cili yg sy guna.
Ni ke cili siam? Kita orang panggil cili bangla. Mmg pedas gila cili ni. |
|
|
|
|
|
|
|
Korang nk tumpang tanye, alang-alang citer cili ni. Hr tu i nk beli cili flakes nk msk olio oglio.tp cili flakes x dok.so i substitute dgn cili padi je.
Soalanye, blh tak kitw gune cili kering utk buat cili flakes? |
|
|
|
|
|
|
|
selalu tolong mak gunting cili
gunting serong2 terus ke penapis/tudung saji
lepas tu goyang je tudung saji tu kt luar umah/plastic smpah
pastu rebus smpai mdidih then baru blend ngn bawang segala
tp ai is frust buat sambal tumis x sm sedap mcm mak buat..geram betul lah |
|
|
|
|
|
|
|
2ys lepas...kalau nak beli cili boh blend, mesti kena g pasar tani brand lupa la...tapi dkt pasar tani la bole dpt cili boh tu
masak asam pedas semua ok la...kalau guna yg beli kedai runcit tu, mmg xcun kaler kuah @ sambal
tapi lepas tu...anak da besa da djh 5, da pandai komplen..hehe
so mak dia nak masak baru lah rebus n blend... |
|
|
|
|
|
|
|
cili kering+bwg merah+bwg putih (kalo suka)+minyak sikit
tp i lebih suka kombinasi lada hidup+cili padi+bwg merah+bwg putih+minyak sikit...
|
|
|
|
|
|
|
|
kena balik tanya mak la tuuuu...bukan senang ya nak buat sambal tumis yg sedap...masak pun kena ada cara jugaaaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebenarnya sambal tumis ni ni adalah bahan utama masakan orang2 Melayu zaman dulu....bila ada jeeee kenduri kahwin di kampung...perasan tak kaum ibu sibuk kupas bawang & potong cili...riuh rendah suara kedengaran...macam2 cerita...manakala kaum bapa pula merebahkan lembu utk dijadikan gulai kawah...walaupun dimasak dalam kuantiti yang banyak, rasanya tetap sedap. Itulah kelebihan sambal tumis dalam setiap masakan tradisi masyarakat Melayu dahulu kala. |
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 6-2-2018 02:46 PM
Kalau tak salah chilli flake ada yg dibuat drp cili kering yg digoreng tanpa minyak beberapa minit ...
Tq sistah! Love u |
|
|
|
|
|
|
|
Sama2...
|
|
|
|
|
|
|
|
most of the time cili kering blend sndr la..to my taste tak sama rs mskn yg masak cili boh @ cili giling beli ni..guna cili boh klu masak ms travel je |
|
|
|
|
|
|
|
Oooo...kalau travel guna cili boh @ cili giling yaaaa...kalau ada cili kering yang dah siap blend & tumis agaknya bawa tak masa travel...
|
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah cuba..cuma klu buat sdr some countries sgt particular sbb nak detail sealed packaging sume tu..cth mcm australia nz
|
|
|
|
|
|
|
|
Cili kering, buang biji, rebus, blend dengan bawang putih, simpan dalam botol, masuk fridge. Mula2 menangis buang biji gi tenyeh mata. Sekarang pakai disposable gloves dan mask lagi. Kalah doktor nak masuk OT. |
|
|
|
|
|
|
| |
|