Taufu Fa, rasanya manis, lemak dan sejuk pastinya membuatkan tekak yang kering terus rasa hilang dahaga. Lazimnya taufu fa dijual sekali dengan air soya yang panas mahupun sejuk. Bahan-bahan - 150 gram kacang soya
- 1 liter air
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung *
- 1/2 sudu kecil serbuk taufu fa*
- 1/2 cawan air *
- 2-3 helai daun pandan
Cara-caranya - Rendam kacang soya dalam 4-5 jam.
- Selepas rendam, ramas seketika kacang untuk mengasingkan kulit kacang soya.
- Basuh dan kisar kacang soya dengan 1 liter air. Tapis guna penapis kain.
- Masak air soya bersama daun pandan. Masak hingga mendidih.
- Sementara menunggu air soya mendidih, satukan bahan bahan yang bertanda *.
- Bila air soya dah mendidih, masukkan dalam bekas bertutup/kedap udara.
- Kemudian segera tuang bahan yang bertanda* . Kacau seketika kemudian tutup.
- Biarkan selama 1/2 jam. Bila ia sudah mengeras, taufu fa anda sedia dimakan!
wanista
|