View: 5701|Reply: 24
|
Produk Berasaskan ROSELLE..
[Copy link]
|
|
ada rasa cam air ribena je |
|
|
|
|
|
|
|
buat jus roselle sendiri la..lg bessshhh |
|
|
|
|
|
|
|
pernah dgr pasal minuman masa Blajar kat U tahun 90-an dulu....mmg sedap cuma agak mahal... |
|
|
|
|
|
|
|
aku pun pernah buat sendiri...memang sedap...
balik kg g kutip buahnya kat pokok, basuh, kupas kuntumnya ,masuk belender taruk gula, blend...siappp...pehtu dah dapat segelas jus roselle...kalau amek banyak dapat 1 jug...huhu...
tingat lagi masa zaman budak2, aku suka makan kuntumnya camtu jer...
p/s:tak pernah terpk aku masa dulu2 yang suatu hari nanti buah roselle tu akan dibuat jus dan dikomersilkan....ahakss... |
|
|
|
|
|
|
|
yalah..masa aku budak dulu
mmg musim air roselle ni
rasa mmg ala2 ribena
tapi REFRESHING
hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
sedap lg y dibuat sndiri |
|
|
|
|
|
|
|
kat pasar borong sri kembangan tu ada jual bunga roselle tu..
tp dah kering laa... beli je n wat sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
buah ni makan camtu2 je pun sedap Wehhhhhhhhh...tp payah nak jumpa buah ni dijual kat mana2 Pasaraya.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedikit info pasal Buah Rossele..
Zat makanan Roselle
Banyak bahagian roselle termasuk biji, daun, buah dan akar digunakan pelbagai cara dalam hidangan Antaranya ialah kulit kelopak merah buah adalah yang paling popular. Ia boleh dibuat jus, jam , jeli, sirap, gelatin, puding, kek, ais krim dan perisa. Kelopak merah buah ini juga boleh dikeringkan dan boleh dibuat sebagai minuman teh, pai, sos, dan pelbagai kuih. Kelopak merah mengandungi pektin yang boleh dibuat jeli.
Pucuk dan batang muda boleh dimakan mentah sebagai ulam atau dimasak sebagai hidangan sayuran.
Kelopak merah buah ini mengandungi antioksiden termasuk flavonoid, gossypetine, biniscetine dan sabdaretine. Kelopak merah segar juga kaya dengan riboflavin, asid askorbik, niacin, carotene, kalsium dan besi yang sangat penting dalam nutrisi harian kita.
Bijinya kaya dengan protein boleh dibakar dan kisar menjadi serbuk kemudian digunakan dalam sup dan sos. Biji yang dibakar juga boleh digunakan sebagai gantian kopi.
Kredit to : http://penawaralami.wordpress.com/2009/07/12/zat-makanan-roselle/ |
|
|
|
|
|
|
|
aku pun kalu blik kg ibu mertuaku...buat sendiri je..minum yg fresh tanpa bahan pengawet apa2..lagi sedap.. |
|
|
|
|
|
|
|
ada tanak ke pokok ni kat Kg arenis???
senang hidup tak?? |
|
|
|
|
|
|
|
masa nina sek dulu sepupu keja kilang roselle ni.... dia selalu watlik jus n jem... tp x penah mkn..... nina suka lagi amik buah yg kat pokok mkn kelopak2 buga dia je... best gigit n kemam rasa masam2.... skrg susah sket nak jumpa pokok ni... |
|
|
|
|
|
|
|
rebus jer rosselle ni nti dh masak cmpur ngan gule. mmg best rossele ni,, |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 8# freekey
sekarang ni memang agak susah nk jumpa org tanam pokok roselle ni...sesetengah tmpat jer ada |
|
|
|
|
|
|
|
ada member ofisku yg jual2bunga rossele nie tiap kali dia balik kg....murah jer 1 peket 1 hengget..nak wat dia kupas biji dia masakkan kuntum tu guna air n 1 kg gula....
eh dapat dlm 500 ml jus pekat..... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|