CariDotMy

Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6092|Reply: 14

DH WAT SETTLEMENT TP MASIH ADER LG TUNGGAKAN - COURTS MAMMOTH

[Copy link]
Post time 29-10-2009 02:27 PM | Show all posts |Read mode
salam,

sy ni tgh tensen dgn maslaah courts mammoth...

mcm nie, pd april 2007 sy ader beli 2 brg dr courts (rege cash dlm 1.6k jer..tp utang jd 3.6k). buat agreement ngan dia org 3 thn..sbb takot nnti x mampu nk byr... monthly just byr rm88 je... pada 21 november 2007, sy g courts utk wat settlement atas utang sy tu... dia org bg rebate 808.00...means sy juz utang dlm 6 bln jer la.. dh wat settlement sy pn diberi resit settlement dr courts...hmm...lega rsnye bila utang dh x der..

br2 ni dlm bln oktober 2009. courts call n bg tau sy ader lg utang yg blom settled...:@:@..mak aii..bengang betul sy ms tu...sy ckp ler dh wat settlement pd 2007...dia ckp ms tu ader masalh teknikal pd sistem dia org...dia ckp lg..hr tu sy cuma wat settlement utk 1 item jer... 1 lg item x key in dlm data ms tu... dia org key in pd 25 november 2007..maknanye slps sy wat settlement...

yg jd persoalannyer knp citer 2007, dibawak ke thn 2009...logik ke? knp amik ms yg lama utk detect semua ni?? dia org mintak sy settlekan jugak..klu x nnti nama sy akan dblacklistkan sbb courts link ngan bank negara... hmmm...runsing la sy... sy soh dia org amik la blik brg tu...dia x nak... so, aper sy nk wat skang erk???... x mau ler nama disenarai hitam.. nk byr pon... rs mcm x berbaloi... kena byr hmpir rm1k gaks... dh brg x der kualiti langsung..bebal betul la!!!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT

Post time 29-10-2009 02:46 PM | Show all posts
kira barang yg second tuh mmg ada ke?
yg settlement tuh just utk barang yg first ke? aku kurang paham
Reply

Use magic Report

Author| Post time 29-10-2009 02:54 PM | Show all posts
cm ni.. sy amik 2 item dlm satu agreement... pastu sy wat settlement pon atas no agreement tu ler...

masalahnyer skang dia org ckp hr tu sy just byr utk 1 item jer... lg 1 item masih belum jelaskan... n dia kata lg ms tu sbb sistem  tukar br..n x sempat nk key in item yg 1 lg...

yg peliknyer naper lps 2 thn lbh br nk bg tau???
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 02:58 PM | Show all posts
dlm surat settlement tuh ada tulis tak yg hang just settle utk satu barang?
ka dia kata settlement utk agreement no...bla bla bla..
tp tak explain naything tht settlement tuh just utk 1 barang n ada lagik tunggakan utk 1 barang...

kalau dia tak explain maybe leh fight kat court kot..cos bukan salah kita kan..kita ingat dah settle tuh settle la...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 03:06 PM | Show all posts
Setahu anis....kalau beli barang kat CM dalam masa yg sama ambil 2 barang, dia kira satu akaun,satu agreement...tapi katakanlah..bulan Jan beli tv, then bulan Mac beli lak katil...yg ni 2 barang beli berasingan then ada 2 akaun berasingan, ada 2 agreement...makna kalau kita settel tv, maka akan settel utk tv jer lah..kalau kita settel yg akaun katil, makan akaun katil jer lah yg akan settel, akaun tv tak settel lagi kecuali kita bawak dua2 kad agreement tu then nak settel dua2 akaun tu...baru dua2 akaun tu akan selesai...

Sekarang ni persoalannya adakah 2 barang tersebut dibeli serentak atau berasingan..Dua2 barang tu dalam satu agreement atau 2 agreement...kalau satu agreement, kira selesailah masa buat settelment tu...
Reply

Use magic Report

Author| Post time 29-10-2009 03:10 PM | Show all posts
dlm surat settlement tuh ada tulis tak yg hang just settle utk satu barang?
ka dia kata settlement utk agreement no...bla bla bla..
tp tak explain naything tht settlement tuh just utk 1 barang n ada ...
baby_pingu Post at 29-10-2009 14:58

resit tu bukti sy dh wat settlement atas no agreement... fyi... agreement tu utk 2 brg...
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 29-10-2009 03:13 PM | Show all posts
Setahu anis....kalau beli barang kat CM dalam masa yg sama ambil 2 barang, dia kira satu akaun,satu agreement...tapi katakanlah..bulan Jan beli tv, then bulan Mac beli lak katil...yg ni 2 barang beli  ...
AnisSuraya Post at 29-10-2009 15:06

betul tu anis... sy beli 2 brg serentak n dlm 1 agreement...bila sy wat settlement maknanyer utk 2 brg tu la kan?? dia org mmg ngaku dia org yg salah dlm hal ni.. dia org bg alasan sistem tukar baru n x sempat key in 1 lg item tu..logik ker reason dia org nih?
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 03:20 PM | Show all posts
betul tu anis... sy beli 2 brg serentak n dlm 1 agreement...bila sy wat settlement maknanyer utk 2 brg tu la kan?? dia org mmg ngaku dia org yg salah dlm hal ni.. dia org bg alasan sistem tukar ba ...
nurmarsya Post at 29-10-2009 03:13 PM

Alasan sampah sarap tu sebenarnya.Kalau satu agreement, satu kad...camner lak boleh kata salah key in 1 item bla bla bla bla..fikir secara logik lah kan....beli 2 barang (contoh tv + video) lepas calculate kat kad hutang tu akan tertera amount katakanlah RM3600.00 (kat kad hutang tu tak der sebut pun barang apa kita beli kat deme tu) just total amount kita hutang tu...katakanlah Jan, Feb, Mac, APril,Mei dan Jun, bayar tetiap bulan sebanyak RM88.00 darab dgn 6 bulan yg kita bayar tu jadik balance hutang tu ada lagi RM3072 tertera kat kad hutang tu...then katakanlah awal bulan 7...marsya buat early settelment...sebab bayar awal, dapat rebet RM808.00 jadi marsya kena bayar kat deme sebanyak RM2264.00 utk settelkan brg tersebut...so apa yg sangkut paymentnya lak...brg apa lak yg termasuk kira tu? dah sah2 terang jelas dlm kad tu bagitau hutang 3600.00, bayar dah 6 kali..bagi diskaun sebab early settelment sebanyak RM808.00...apa lagi yg tak key in dlm sistem lak...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT

Author| Post time 29-10-2009 03:32 PM | Show all posts
Alasan sampah sarap tu sebenarnya.Kalau satu agreement, satu kad...camner lak boleh kata salah key in 1 item bla bla bla bla..fikir secara logik lah kan....beli 2 barang (contoh tv + video) lepas  ...
AnisSuraya Post at 29-10-2009 15:20

masalahnyer nyer...bak kata anis la..utang dlm agreement lbh kurang rm3600...pastu wat payment 6 bln sbyk 88.00..masa wat settlment byr rm921 jer setelah rebate 808.00..sy terkejut gaks... tanya kt cashier tu..dia kata mmg itu jumlahnyer..

setelah sekian lama, br dia org bg tau, ms tu dia org juz key in 1 brg jer..1 lg brg x sempat key in... sepatutnyer sy kena byr lbh kurang 1.6k .. tp dia org dh tersilap..dh kuar resit settlement kt sy pn... rs2nyer valid x resit tu??...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 03:42 PM | Show all posts
masalahnyer nyer...bak kata anis la..utang dlm agreement lbh kurang rm3600...pastu wat payment 6 bln sbyk 88.00..masa wat settlment byr rm921 jer setelah rebate 808.00..sy terkejut gaks... tanya k ...
nurmarsya Post at 29-10-2009 03:32 PM

Ooooo...no wonder lah kalau deme kata salah key in...then bagitau settelement tu hanya utk 1 barang sebab marsya cuma diarahkan bayar dalam RM9++ utk early settelment...sedangkan total asal hutang utk 2 barang ialah RM3.6K..sepatutnya masa buat early settelement tu selepas rebet, marsya kena bayar dlm RM2264.00 utk settelkan semua utang tu...patut ler deme claim masih ada tunggakan utk satu lagi barang....tapi CM mmg ampeh dan menyusahkan...lamanya nak trace sampai makan masa dekat 2 tahun erkkk....resit tu valid tapi apa2hal...maybe ada lawyer kat sini boleh bantu bagi penjelasan apa yg perlu dibuat...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 03:55 PM | Show all posts
nur bukak sampai kat dua BOD...........takper,,,,satu BOD lagi topik nur saya dah bg Kredit...
Reply

Use magic Report

Author| Post time 29-10-2009 04:02 PM | Show all posts
nur bukak sampai kat dua BOD...........takper,,,,satu BOD lagi topik nur saya dah bg Kredit...
medangmru Post at 29-10-2009 15:55

hhehhee...sorry mod... ingat td board yg 1 lg tu x active... delete ler if mengganggu board2 yg sedia ader...ampunnn
Reply

Use magic Report

Author| Post time 29-10-2009 04:06 PM | Show all posts
Ooooo...no wonder lah kalau deme kata salah key in...then bagitau settelement tu hanya utk 1 barang sebab marsya cuma diarahkan bayar dalam RM9++ utk early settelment...sedangkan total asal hutang ...
AnisSuraya Post at 29-10-2009 15:42

itu la masalahnyer...klu ikut yg sebetulnyer mmg logik ader tunggakan... tp sbb kesilapan dia org...sy jd mangsa..ye la maner nk cekau lg duit.. dan setelah bertahun lamanyer tetiba nk tuntut balik.... lps settlement dibuat br dia org key in 1 lg brg... pd hal agreement bln 4 2007...settlement bln 11 2007..punyer lah lama masa yg diambil utk key in 1 data tu... n tuntut balik bln 10 2009....
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 04:37 PM | Show all posts
13# nurmarsya

Nat wat camner kan....sistem yg deme guna tu sistem zaman kuno kot...sebab tu payah nak update/trace..rasanya ramai lagi pelanggan CM menghadapi masalah mcm ni...alasan deme...sistem ada problem lah bla bla bla...jalan terbaik, pi jumpa officer yg incharge, bincang balik camner nak solve...kalau tetap kena bayar, mintaklah bayar bebulan utk satu brg tu...atau kalau ada duit, terus settelkan baki tersebut...bincanglah elok2....then sebab ni mistake dari diaorang, mintak ler rebat ke diskaun ke...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 04:50 PM | Show all posts
hhehhee...sorry mod... ingat td board yg 1 lg tu x active... delete ler if mengganggu board2 yg sedia ader...ampunnn
nurmarsya Post at 29-10-2009 04:02 PM

Takper Nur,,,,

BOD tu dulu kurang aktif...skang ni dah aktif...ramai yg masuk BOD sana bagi pendapat dan aduan....no big deal nur...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-12-2024 04:04 AM GMT+8 , Processed in 0.057848 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.