View: 4376|Reply: 17
|
Wajib Buang ‘Benda’ Ini Untuk Elak Ikan Keli Hanyir & Berbau
[Copy link]
|
|
Wajib Buang ‘Benda’ Ini Untuk Elak Ikan Keli Hanyir & Berbau
Ikan keli kalau makan dengan nasi panas-panas memang umphh! Lagi-lagi kalau ia digoreng garing, confirm makan licin sampai ke tulang!
Tapi jika salah teknik menyiang, ikan keli akan menjadi hanyir dan berbau ketika sedang dimasak atau ketika makan.
Rupanya ada ‘bendalah’ yang perlu dibuang pada ikan keli itu yang ramai tak tahu. Hal tersebut telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Aris Farhan. Jom lihat perkongsian oleh beliau di bawah untuk mengelakkan ikan keli berbau hanyir.
Cara Elak Ikan Keli Hanyir & Berbau
Berikut adalah perkongsian oleh Aris Farhan:
Pagi ahad yang barakah ini, abang nak kongsi pada kalian khususnya pada anak dara dan anak teruna di luar sana cara asas menyiang ikan keli dan teknik membuang objek (darah beku) hanyir dalamannya.
Buat yang gemar makan ikan air tawar seperti keli, patin, dan keturunannya , pasti mahu rasanya yang tidak hanyir dan berbau ketika masak dan makan.
Sebenarnya di dalam perut ikan-ikan seperti ini ada objek utama yang menjadi punya hanyir seekor ikan itu jika tidak dibuang. Engkau buatlah macam mana pun, kalau tidak buang bendalah ini, ia tetap hanyir, percayalah.
Jadi, kalian boleh tengok cara-cara menyiang ikan keli ini pada gambar dibawah. Tetapi ingat, jangan engkau cari bendalah hanyir tu dalam ikan yang tidak ada kena mengena seperti ikan Nun, mahu sebesar rumah bendalah hanyir tu. Kahkahkah.
Cara sebenar siang ikan keli:
Ikan keli yang diambil dari peti ais. Rendam dulu dalam air. Kalau yang masih hidup, cara mematikannya engkau boleh search di youtube, ada seorang ustaz dari seberang ada mengajarkan kaedah terbaik mematikan tanpa menyeksa ikan ini.
Gunting muncung ikan ini untuk buang sesungut dan mulutnya. Tapi, kalau kalian nak masak sekali sesungut ini, itu hak kalian. Hahaha.
Belah perut ikan secara menegak dari garisan bawah mulut ikan keli ini sampai ke titik tengah (pusat). Kalau kalian nak mula dari titik tengah ke mulut pun boleh. Ikut keselesaan.
Kemudian, buang segala organ dalaman ikan ini sebersih mungkin. Ingat, sediakan bekas nak kumpul organ ni. Jangan engkau masuk dalam sinki pula, tersumbat pula nanti.
Ha ini kaedah nak buang objek hanyir tu, engkau tekan belakang ini gunakan jari telunjuk. Sebab nak mudah keluarkan bendalah tu.
Plup! Maka terkeluarlah objek darah beku hanyir tersebut. Ada dua ya, sebelah kiri dan kanan. Maka buanglah ia. Kalau kau nak bau dulu pun boleh. Hahaha.
Ha ini bendanya, selalu berwarna hitam pekat atau keemasan. Ikut jenis ikan tersebut. Bau memang hanyir.
Dah dapat sila buang jauh-jauh. Jangan engkau buat batu cincin pula ya. Haha.
Akhirnya, baru bersih lagi suci ikan kita. Sudah boleh masak berlada ke, bakar salai ke, atau goreng kunyit sahaja. Selamat mencuba!
Kredit: Aris Farhan Yb |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
tq tt info
|
|
|
|
|
|
|
|
Dulu my favorite tapi sekarang tak mkn keli sebab ikan keli mkn semua benda.. |
|
|
|
|
|
|
|
Tenkiu tt info.. sedapppp nyaaa masak berladoe |
|
|
|
|
|
|
|
Wow walaupun xpnah dan xakan siang ikan ni but still informasi berguna
Tq tt |
|
|
|
|
|
|
|
Dah biasa siang ikan ni..betul tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Dalam hidup pernah dua kali beli keli segar.
First time siang keli uwekkkk bau busuk ya amat perut dia.Fikir, maybe batch ni jenis busuk kot. Bila dah masak takde bau busuk tu.
Tahun depan beli lagi. Pun same case. Loya rasa siang keli. Masa kecil memang mak ada cerita keli suka makan najis. Tapi ingatkan mak saja2 usik.
Lepas dua kali experience siang keli, tak beli dah fresh or cooked. |
|
|
|
|
|
|
|
tak pnh mkn ikan keli ..dan i rasa xkn siang jgk ikan ni..xtau la nnti kot dh kawin laki nk mkn ikan keli..tq tt for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
Iols suka mkn.. aritu beli, tak ingat dah kena siang ke belum.. nnt iols nak goreng, iols cek.. tengkiu, TT. Info berguna. |
|
|
|
|
|
|
|
Betul ...aku suka mkn ikan keli..dulu selalubeli..mg akn bunag 2 biji darah beku tu..yg tu jgk yg buat ikan meletup2 dlm kuali |
|
|
|
|
|
|
|
Ya memang begitulah yg aku buat.. tak susah pun nak tekan bagi keluar benda tu.
Biasanya kalau nak bersihkan ikan keli ni, aku akan masukkan ke dalam freezer bagi beku dulu satu malam.
Esoknya bila nak bersihkan, bila rendam air tu, dia defrost dengan lendir2 tu sekali tanggal.
So dah senang sikit, tinggal handle buang part2 hanyir je. Pastu bersihkan dengan tepung, sekejap dah settle. |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan keli afrika pun sama ke..yg saiz gerabak tu |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by meisapoya at 6-8-2021 07:19 PM
Rindu pulak dulu bila balik kampung mesti beli keli bendang hidup berkilo2. Pastu bapak2 sedara siang. Nenek masak 2, 3 menu ikan tu. Heaven gila masa tu.
Sekarang haram tak makan sebab tahu keli kolam. Masak sendiri x rajin |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih info..tapi biasa beli ikan keli dah siap siang n cuci bersih,setakat ni mmg xde bau n rasa hanyir |
|
|
|
|
|
|
|
TQ...sedap masak berlada.... |
|
|
|
|
|
|
|
We all ada bela ikan keli sikit di dalam tangki air lama, so memang makananya terjaga dan air dlm container tu selalu diganti. Kalau bersihkan ikan keli, atau apa2 ikan pun memang I akan buang semua darah beku dan darah hitam. Kemudian rendam dgn air limau supaya hilang hanyir. Kemudian tos hingga kering, baru simpan dlm freezer |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih atas perkongsian ilmu |
|
|
|
|
|
|
|
Sedap makan ikan Keli ni tapi tula makan kat kedai jer nak masak tak berapa pandai sangat. |
|
|
|
|
|
|
| |
|